Fas'ın AKP'si çöküş yaşadı

Dünya Haberleri —

Fas'ta 8 Eylül'de seçimler gerçekleştirildi

Fas'ta 8 Eylül'de seçimler gerçekleştirildi

  • Fas'ta İhvan’ın siyasi ayağı olan Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) genel ve yerel seçimlerde büyük yenilgiye uğradı, parlamentodaki 125 sandalyesi 12’ye düştü.

 

Fas’ta 8 Eylül’de yapılan genel ve yerel seçimlerde İhvan’ın siyasi ayağı olan Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) ağır yenilgiye uğradı. Seçim sonuçlarına göre liberal Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) en fazla sandalye sayısına ulaşırken, onu yine bir liberal parti olan Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) takip etti.  Koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan PJD ise büyük bir çöküş yaşadı, parlamentodaki 125 sandalyesi,  12’ye düştü.

Yüzde 96’sı sayılan oylarda, 97 milletvekili çıkarmayı başaran RNI seçimlerin galibi olurken, PAM) 82, merkez sağ İstiklal Partisi 78, Sosyalist Birlik 35 sandalye kazandı. İki dönem hükümetin büyük ortaklığını yapan ve parlamentoda 125 sandalyeye sahip olan İhvan çizgisindeki Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) ise sadece 12 sandalye kazandı.

Usülsüzlük iddiasına sığındılar

İçişleri Bakanlığı seçime katılımın yüzde 50,35 düzeyinde olduğunu açıklarken, bir önceki dönemde seçime katılım oranı yüzde 43’lerde kalmıştı. Ülkede özellikle sosyalistler, “seçimlerin Fas’a demokrasi getirmeyeceğini” savunarak boykot kararı almıştı.

8 Eylül’de gerçekleşen seçimlerin sonuçları netleşirken büyük bir yenilgi alan İhvancı Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) “seçimlerde usülsüzlük” yapıldığı iddiasını ortaya attı, İçişleri Bakanlığı iddiaları yalanlayarak “seçimler normal koşullarda yapıldı” dedi.

Fas’ta 2011 yılında yılında yürürlüğe giren yeni anayasa ile monarşi yönetiminden parlamenter sisteme geçiş yapılmış, Kral 6. Muhammed yetkilerini hükümete devretmişti.

İhvancılara peş peşe darbe

Siyasal islamcılığın pragmatizmi ile ‘Arap Baharı’nı kullanarak “İhvan Hilali” adıyla yeni bir süreç başlatan ve Mısır, Fas, Yemen, Libya ve Tunus başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika etkili olan İhvancı çizgi şimdi peş peşe darbe alıyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Tunus’ta “Halk, İhvan diktatörlüğüne ve zulme karşı” adıyla düzenlenen gösteriler ardından Cumhurbaşkanı Said, İhvancı Nahda Hareketi lideri ve meclis başkanı Gannuşi’yi parlamento dışı etmiş, başbakan Meşişi'yi ise görevden almıştı. Tunus’ta ‘Arap Baharı’ süreci sonrasında iktidarı gelen İhvan’a bağlı Nahda Hareketi lideri Gannuşi, ülkede gerçekleştirilen birçok suikast ve terör olayına destek vermekle suçlanıyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.