Federe Kürdistan'a Türk malları akıyor

  • Türkiye'nin, Irak ve Federe Kürdistan'a ihracatı, 2022'nin ilk 7 ayında geçen yıla göre yüzde 30 artarak 7 milyar 364 milyon dolara ulaştı. Irak, en çok ihracat yaptıkları 4. ülke.

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 5,1'lik payını Irak oluşturdu. Geçen yıla göre de Irak'a ihracat, yüzde 30 arttı. Irak, aynı zamanda bu yıl Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 4. sırada yer aldı. 

Habur Sınır Kapısı yakınlarındaki 500 bin metrekare alana kurulu, 5 bin araç kapasiteli TIR parkında şoförler, ihraç edilecek ürünleri götürmek için işlem yaptırıyor. Şırnak İl Özel İdaresi'ne bağlı Habur TIR parkından giriş-çıkış yapan araç sayısı, yılın ilk 7 ayında 1 milyon 3 bin 23'e ulaştı. Günlük ortalama giriş-çıkış sağlayan araç sayısı ise 4 bin 731 oldu. Bu yılın ilk 7 ayında günlük araç giriş-çıkış sayısında geçen yıla göre, yüzde 22 artış görüldü.

Şırnak Valisi Osman Bilgin, Türk medyasına yaptığı açıklamada, Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a yapılan ihracatın geçen yıla göre 2022'nin ilk 7 ayında yüzde 30 oranında arttığını belirterek, şunları söyledi: "Bugün burada toplam araç sayımız 2 bin 950. İki ay önce günlük araç geçiş sayımız  bin 500 TIR'dı. Yaklaşık o kadar sayı da Irak'tan Türkiye'ye dönüyordu. Şimdi günlük araç geçiş sayısı 2 bin. Karşıdan gelen araç sayısı da o kadar. Baktığımızda bu, bütün kara sınır kapılarımızdaki en büyük rakam. Bu hem ilimiz hem sınır kapımız hem de ülke ekonomisi açısından çok önemli.”   ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.