FilmAmed: Kökler, söylenceler

Toplum/Yaşam Haberleri —

FilmAmed

FilmAmed

  • 9’uncu FilmAmed Belgesel Film Festivali, Kürdistan coğrafyasından hakikatin izini süren filmlerle perde açıyor. FilmAmed Koordinasyon üyesi Dilan Toftik, “Kökler… Ateşin etrafında gerçek söylenceler…” şiarıyla halkla buluşacaklarını söyledi.

Orta Doğu Sinema Akademisi Derneği ve Peyas Belediyesi işbirliğiyle, 26-30 Eylül 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 9’uncu FilmAmed Belgesel Film Festivali, bu yıl “Kökler… Ateşin etrafında gerçek söylenceler…” şiarıyla halkla buluşuyor. Belgesel film başvuruları 15 Nisan - 1 Haziran tarihleri arasında kabul edilecek. Yaklaşık 35-40 film bu festivalde izleyiciyle buluşacak.

FilmAmed Koordinasyon üyesi Dilan Toftik, 2011 yılında film günleri olarak başlayan FilmAmed’in misyonunu geliştirerek festivale dönüştüğünü söyledi. “Bu yıl da 9’uncu film festivalini düzenleyeceğiz. 2016 yılına kadar FilmAmed, Peyas Belediyesi’nin ortaklığıyla festival düzenliyordu. Maalesef kayyum atanıp halkın iradesi gasp edilince, festival belediyenin ortaklığıyla yapılmamaya başlandı. Bizler, Orta Doğu Sinema Akademisi olarak Amed’de demokratik kurumların ortaklığıyla bugüne kadar festivalleri düzenliyorduk. Bugün de yine aynı ortaklık ve aynı yerde festivalimizi gerçekleştireceğiz. O yüzden çok mutluyuz” şeklinde konuştu.

 

 

Festivallere sansür

Dilan Toftik, başvuruların 15 Nisan’da başlayıp 1 Haziran’a kadar devam edeceğini belirtti ve ekledi: “Buradan film yapımcılarına çağrımız var. Filmleri için 1 Haziran’a kadar başvurularını yapsınlar. Festival 26-30 Eylül arasında düzenlenecek. Bu günler arasında festivalde atölyeler, paneller, sinema tartışmaları yer alacak. En önemlisi, sinema alanında çok fazla yönetmenlere ve yapımcılara engellemeler çıkıyor. Çok fazla sansür var. En büyük festivallere sansür yapılıyor. FilmAmed Festivali bu açıdan geniş ve özgür bir alan sunuyor. O yüzden çok önemli. 

Özellikle Kürdistan coğrafyasında ihlal edilen insan hakları fazla. Doğasından tutun, kadın, çocuk, hayvan haklarına kadar çok fazla hak ihlali var. Belgesel film bu gerçekleri gösteriyor ve sorular soruyor. O yüzden engellemeler çıkarılıyor. Biz de FilmAmed ekibi olarak, ‘Gerçekler asla kaybolmaz’ diyerek bu belgelenenleri halka ulaştırmak istiyoruz. Belgesel film alanı aynı zamanda bir direniş alanı.” PELŞIN ÇETİNKAYA/MA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.