Gazeteci Başlangıç sürgünde veda etti

Celal Başlangıç

Celal Başlangıç

  • Gazeteci-yazar Celal Başlangıç, sürgünde bulunduğu Almanya'nın Köln kentinde hayata veda etti.

Başlangıç, Almanya'nın Köln kentinde bir süredir kanser tedavisi görüyordu. 68 yaşındaki Başlangıç, dün gece vefat etti.

Başlangıç, 1956'da İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan 1978'de mezun oldu. Gazeteciliğe 1975'te Ege Ekspres gazetesinde başladı. 1981 – 1984 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin Adana Bölge Temsilciliği, İç Politika Servis Şefliği, Yazı işleri Müdürlüğünü yaptı. Evrensel gazetesinin kurucu genel yayın müdürü oldu. Radikal gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Başlangıç, T24, Gazete Duvar, bianet, Haberdar gibi yayın organlarında yazdı. Ayrıca Artı TV ve Artı Gerçek'in kurucu yayın yönetmeni oldu. 

Çok sayıda gazetecilik ödülü sahibi olan Başlangıç’ın Kanlı Bilmece, Hayatın Rengi Gökkuşağı, Hayata Söylenmiş Şarkılar, Korku Tapınağı, Trilye’den Yusufeli’ne Adatepe’den Derik’e Hayat Ağacıyla Yaşayanlar isimli kitapları bulunuyor. Başlangıç, gazeteci Ayşe Yıldırım ile evliydi.

Başlangıç, 1990'lı yıllarda Kurdistan'da yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken haberleriyle tanınmıştı. Şirnex'ın Cizîr (Cizre) ilçesinin Yeşilyurt köyünde Türk askerlerinin köylülere dışkı yedirdiğini ortaya çıkaran haber ile geniş kitlelerce tanınan Başlangıç, hazırladığı dikkat çekici haber dosyaları ve röportajlarla Türkiye basın tarihinde önemli bir yere sahip oldu.

Başlangıç, ayrıca 2015-2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde Özgür Basın çalışanlarıyla dayanışmak amacıyla bir süre Amed ve çevresinde haber takibinde bulunmuştu. Başlangıç, "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldığı gerekçesiyle 13 gazeteci ve yazar hakkında açılan davada yargılanmıştı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019 'da Başlangıç'a ‘propaganda’ suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası vermişti.

Başlangıç, 2017 başından beri Almanya'daydı.

Başlangıç için ne dediler?

Gazeteci Celal Başlangıç’ın yaşamını yitirmesinin ardından aralarında gazeteci, siyasetçilve sanatçıların da bulunduğu çok sayıda kişi taziye mesajı paylaştı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: Gazeteci Celal Başlangıç, gazeteciliğiyle meslektaşlarına örnek bir gazeteciydi. Her daim özgür basın mücadelesinin yanında olan bir gazeteciydi. Hakikati kendisine ilke edinip sadece gerçekleri yazmakla kalmayıp aynı zamanda hakikat için mücadele eden bir gazeteciydi. Değerli meslektaşımızın vefatını üzüntüyle öğrendik, ailesine ve meslektaşlarına başsağlığı diliyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği: Hiç korkmadan, cesurca yaptığı haberleriyle genç kuşaklara örnek olan, Derneğimizin İstanbul Şube Başkanlığı görevini bir dönem yürüten meslektaşımız Celal Başlangıç'ı kaybettik. Dostlarına ve ailesine baş sağlığı diliyoruz.

Gazeteci- Yazar Ahmet Nesin: 45 yılda neler yapmadık ki Celal Başlangıç, güldük, içtik, birbirimizden haber atlattık, beraber mücadele ettik, tartıştık, kavga ettik ama şimdi sersem sepelek dolaşacağım bütün gün. Herşey geride kaldı ama güzelliğin hep yanımda.

Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş: 90’lı yıllarda ciddi gazetecilik yapmak ölümle kol kola gezmekti. Celal Başlangıç gözünü budaktan hiç sakınmadı. Hak haberciliği yaptı, demokrasi ve özgürlük kavgası verdi. Cesaretinin önünde saygıyla...

Sanatçı Ferhat Tunç: Bu sabah önüme düşen bir haberin derin üzüntüsüyle uyandım. Sürgünde yaşayan sevgili dostumuz, arkadaşımız gazeteci Celal Başlangıç’ı kaybetmişiz. Doksanlı yılların o karanlık günlerinde tanıdım kendisini. Boşaltılıp ateşe verilen köylerin ve evlerinde alındıktan sonra haber alınamayan insanların izini sürüyordu. Faili meçhul cinayet ve katliam haberleriyle dolu geçen o karanlık günlerin aydınlatılması için çabaladı yıllarca. Hakikatlerin izini sürerken onu hep yanımızda gördük. Sadece bir gazeteci değil, iyi bir araştırmacı ve kalemi güçlü bir yazardı. En önemlisi de vicdanlı ve sevgi dolu yüreğiyle arkadaşımız, yoldaşımızdı. Ah sevgili Celal, şimdi çekip gitmenin sırası mıydı... Çok üzgünüm sevgili dostum. Oysa sözümüz vardı; bu sürgün bitecek ve biz Munzur'un kenarında sabaha kadar türküler söyleyecektik.

Gazeteci Fehim Taştekin: Sevgili Celal Başlangıç da aramızdan ayrıldı. Üzgünüz. Meslek büyüğümüz, arkadaşımız, ağabeyimiz, dostumuz… Özlemle anacağız.

Gazeteci Barış Yarkadaş: Gazeteci dostumuz, ağabeyimiz Celal Başlangıç’ı kaybettik. Başlangıç, 80’li yıllardaki korku iklimini dağıtan cesur haberleriyle bilinirdi. Askerlerin Yeşilyurt’ta köylülere dışkı yedirdiğini yazarak toplumu derinden sarsmıştı. O dönem bunu yazabilmek çok büyük bir cesaret gerektiriyordu. Celal Abi ile Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şubesi’nde birlikte çalıştık. Her zaman yanımızda oldu. Onu hep güzel hatırlayacağız.

Gazeteci Çiğdem Toker: '80 darbesinin karanlığını cesur dosya haberleriyle aydınlatan, iyi yürekli meslek büyüğümüzdü. Celal Başlangıç' ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde kaybettik.

DEM Parti Eşbaşkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan: Gazeteci Celal Başlangıç’ın vefatı nedeniyle basın camiasına, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Kürtlere ve muhaliflere yönelik hak ihlallerini haberleştiren ve takibini yapan mücadeleci bir iyi gazeteciydi. Devri daim olsun. 

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Allah rahmet eylesin. Gerçek bir gazeteciydi. Gerçekleri yansıtmada dürüst, cesur ve onurluydu. Usta gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti. KÖLN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.