Gazeteciler 6 gündür gözaltında

  • Amed'de gözaltına alınan 20'si gazeteci 21 kişinin gözaltı süresi dört gün daha uzatıldı. Gazeteciler, 6 gündür gözaltında. Alman Gazeteciler Birliği (DJV), gözaltında tutulan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Evlerine ve çalıştıkları kurumlara 8 Haziran’da yapılan baskınla gözaltına alınan 20’si gazeteci 21 kişi, ek gözaltı süresi için Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi. Gazeteciler, burada uzun süre boyunca kelepçeli şekilde bekletildi. Gazetecilerin gözaltı süreleri dört gün daha uzatıldı. Ek gözaltı süresiyle birlikte gazeteciler, 16 Haziran’a kadar tutulabilecek. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde tekli hücrede tutulan gazetecilerin dosyalarındaki kısıtlılık kararı ise sürüyor.  

Gözaltında tutulan 20’si gazeteci 21 kişinin isimleri şöyle: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz, Kadir Bayram ve Feynaz Koçuk.  

185 gazeteci kınadı

Güney Kürdistan ve Irak’ta çeşitli medya kuruluşlarında çalışan Kürdistanlı ve Iraklı 185 gazeteci, gazetecilerin gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınmasını kınadı.

Açıklamada şunlar belirtildi: "Kuzey Kürdistan’da gazetecilerin gözaltına alınması, Türk devletinin Güney Kürdistan ve Rojava’ya yönelik yaygın saldırılarından bağımsız değil. Türk devleti bu gözaltı dalgasıyla demokrasi ilkelerini çiğnemekte ve hukuka aykırı hareket etmektedir.

Bizler Güney Kürdistan’da gazetecilik yapan Iraklı, Güney, Kuzey ve Doğu Kürdistanlı gazeteciler olarak meslektaşlarımızın gözaltına alınmasına karşı çıkıyor ve basın özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik her türlü girişimi kınıyoruz. Gazeteci hakları örgütlerini, gazetecilerin serbest bırakılması için Türk devletine baskı yapmaya çağırıyoruz.” 

DJV: Serbest bırakın

Yaklaşık 30 bin üyeye sahip Avrupa'nın en büyük gazeteci örgütlenmesi olan Alman Gazeteciler Birliği (DJV), yaptığı açıklamada, Türk hükümetinin gazeteciler üzerindeki baskıyı daha da artırmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. DJV, Türkiye'de "Gazeteci avı" başlıklı basın açıklamasında, son günlerde Türk hükümetinin sürgünde yaşayan gazetecilerin kanallarını kapattığına dikkat çekildi ve pek çok kullanıcı için o kanalların, kalan nadir bağımsız haber alma kaynakları olduğu hatırlatıldı. Hafta içinde Amed gazetecilere yönelik düzenlenen baskınları ve gözaltıları sert şekilde eleştiren DJV Başkanı Prof. Dr. Frank Überall, yapılanların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın medyayı düşman gören çizgisinin ve bağımsız sesleri bastırmak için yıllardır sürdürdüğü politikasının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Überall, Türk hükümetinden gözaltında tutulan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

DJV Başkanı Überall, son haftlarda gazeteciler ve medyaya yönelik yaşanan baskıların sonuçsuz kalmaması gerektiğini de belirterek, Alman hükümetinden Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a "gazeteci avı yapmanın hoşgörülür bir suç olmadığını açıkça ortaya koymasını" talep etti.   AMED

 

Yapım şirketleri ablukada

Amed'de gözaltında tutulan gazetecilerin çalıştıkları yapım şirketleri 6 gündür polis ablukasında. 

 Gazetecilerin gözaltına alındığı gün, çalıştıkları ajans ve yapım şirketlerine de baskın düzenlendi. Baskınlarda çok sayıda kamera, bilgisayar ve dijital materyale el konuldu. JINNEWS’in Yenişehir ilçesindeki merkez bürosuna saat 04.30 saatlerinde başlatılan arama, 07.20’de son buldu. Ancak Piya ve Ari yapımların binalarında başlatılan arama dün de devam ediyordu.

Polisler, iki yapım şirketinin 4 katlı binası ve çevresini abluka altına almış durumda. Savcılık ile görüşen avukatlara, aramanın sürdüğü bilgisi paylaşıldı. Şirket çalışanlarının binaya girişine izin verilmiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.