Geleneklere rağmen Arap kadınları bilimde başarılı

Kadın Haberleri —

.

.

  • UNESCO’nun verilerine göre Arap ülkelerinde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanından mevzun olan Arap kadınlarının yüzde 57’si kadın.

Oryantalist bakış açışıyla ele alınan Ortadoğu’da kadının rolü hayati öneme sahip. Ayı şey bilimsel alanlar için de geçerli. Gündelik hayatta bilim alanlarının dışına itilen, eve hapsedilen, kahkahasından, giyimene kadar tabularla yaşayan kadınların başarılı olduğu alanlar yine bilim. 

Arap dünyasında bilim, araştırma ve inovasyonun gelişmesinde kadınların hayati rolü var.

UNESCO verileri Arap ülkelerindeki bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarından mezun olanların yüzde 57'sinin kadınlar olduğunu ortaya koyuyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bu rakam yüzde 61.

Kadınları bekleyen engeller

 

Bilim alanında başarı oranı yüksek olan kadınların neden gözükmediğine ilişkin olarak Euronews’e konuşan L’Oreal Vakfı Başkanı Alexandra Palt, kadınların bilim kariyerlerinin farklı aşamalarında okulu bıraktığını söylüyor. Palt, “Okulda başlayan bir engel var. Kızlara bilimin matematik olduğu ve bilgisayarın onlar için daha az önemli olduğu telkin ediliyor. Bu, dünyanın birçok yerinde bir kopuşa yol açıyor” diyor.

Ailelerin kız çocuklarını yönlendirme, okuma hevesini kırma noktasında etkili olduğunu söyleyen Palt, cinsiyetçi bakış açısı, ayrımcılık gibi toplumsal etkilere dikkat çekti. Palt, bilim kadınlarının kariyerlerinin her aşamasında engellerin olduğunu dile getirdi.

14 Arap bilim kadını

2020 yılında UNESCO’nun da içerisinde yer aldığı ve genç kadın yeteneklerin ödüllendirildiği bir törende ikisi Birleşik Arap Emirlikleri'nden olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinden 14 Arap bilim kadını öne çıktı.

Fotonik ve organ nakillerinde çığır açan araştırmaları ve büyüleyici keşifleri ile öne çıkan Arap bilim kadınları ilk kez görünür oldu.

Bu gün Birleşik Arap Emirlikleri’nde tıp alanında iz bırakan kadınlar ülkedeki sağlık sektörü çalışanlarının en az yüzde 35'ini oluşturuyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.