Gençler Köln’e çağırıyor

Yurt Dışı Haberleri —

Rêwîtiya Azadî - Özgürlük Yürüyüşü

Rêwîtiya Azadî - Özgürlük Yürüyüşü

Kürtler ve enternasyonalistler üç koldan Strasbourg’da Federiko, Frido, Beni, Dicle, Fidan, Yasin, Osman, Berivan, Çetin ve Hogir, Köln’e çağırıyor

  • Almanya’nın Mannheim kentinden Fransa’nı Strasbourg kentine ilerleyen Rêwîtiya Azadî yürüyüş kolundaki gençler diğer kollarla birleşerek Köln’e gidecek. Her üç kolun birleşimi ardınan gece meşalelerle Avrupa Konseyi’ne yürüyecek.
  • İsviçre’nin Basel kentinden yola çıkan enternasyonalist uzun yürüş 8. yılında birçok halktan genci bir araya getirdi. İtalya’dan Federiko, “Önder Apo’yu tanımak çok güzel. Fikir, eylem bütünlüğü çerçevesinde her şey anlam kazanıyor” diyor.

 

ARJÎN NUJÎN/ERDOĞAN ZAMUR

Uluslararası Komplosu’nun 25. yılında 25 kişi ile Paris’ten başlatılan, Almanya Mannheim’de Kürt gençlerin başlattığı ve İsviçre’nin ardından Fransa kentlerinde devam eden enternasyonalist uzun yürüyüşler 15 Şubat günü Strasbourg’da bir araya gelip tarihi Köln buluşmasına gidecek. Kürtler ve dostları bu tarihi gün için haftalardır hummalı bir çalışma içerisinde. Almanya’da 5 gündür uzun yürüyüşte olan Kürt gençleriyle beraber İsviçre ardından Fransa’da 4 gündür yürüyüşlerini sürdüren enternasyonalistler herkesi 17 Şubat’ta Köln’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük eyleminde buluşmaya davet etti.

Kurdistan’ın dört parçasından gençleri buluşturan Rêwîtiya Azadî-Özgürlük Yürüyüşü’nün dünkü etabı Saarbrücken’di. Tren istasyonundan Saarland Kürt Toplum Merkezi’ne 18 kilometre boyunca yürüyen gençlere, Saarbrücken’deki Kürtler ve dostları da destek verdi. Özgürlük yolculuğunun Almanya’daki son günü kitlesel bir yürüyüşe dönüştü. Kent merkezi, Öcalan posterleri ve Kurdistan bayraklarıyla yürüyen kitlenin "Bijî Serok Apo", "Öcalan’a özgürlük" sloganlarıyla yankılandı.

Enternasyonalistlerin Basel’de 11 Şubat’ta başlayan uzun yürüyüşü ise dün 4. günündeydi. Fransa’nın Colmar kentinde sabah Öcalan posterleriyle yürüyüşe geçen enternasyonalistlerin yürüyüşü Timken’e kadar devam etti. Ardından otobüslerle Selestad’a geçen yürüyüşçüler burada da bir yürüyüş gerçekleştirerek, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar mücadeleye devam edecekleri mesajını verdi.

Her iki kol ve Paris uzun yürüyüşçüleri bugün Strasbourg’da buluşacak. Saat 13.00’de yapılacak basın açıklamasının ardından üç kolun yürüyüşçüleri Avrupa Konseyi’ne kadar meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirecek.

 

 

Yürüyüşçülerden Köln’e davet

Hem gençlik hem de enternasyonalist kolunda kötü hava koşullarına ve zaman zaman gerçekleşen provokasyonlara rağmen eylemlerine tüm coşkularıyla devam eden yürüyüşçüler "Biz de 17’sinde Köln’deyiz, herkesi Köln’de Kürt Halk Önderi Öcalan için yapılacak eylemde buluşmaya davet ediyoruz" diyor.

 

 

Borcumuzu ödeme zamanı

Gençlik yürüyüşüne Hollanda’dan katılan Yasin ve Osman Çetin kardeşler, "Önderliğin olmadığı bir özgürlük düşünemiyoruz" diyor. "Önderlik Kürt halkı ve insanlık için çok önemli bir mücadele verdi. Bundan dolayı 25 yıldır sömürgeciler tarafında tutsak ediliyor. Tecrit altında olmasına rağmen önemli projeler ve fikirler ortaya koydu. Bir an önce özgürlüğe kavuşması gerekir” diye ekliyor. Üç yürüyüş kolunun da 17 Şubat’ta komployu protesto için Köln’de olacağının altını çizen Çetin kardeşler, "Avrupa’da yaşayan 7’den 70’e tüm Kürtler o gün orada buluşmalı. Kürt Halk Önderi Kürtler için çok mücadele etti. Özellikle Kürt gençleri için borcunu ödeme zamanı" diyor.

 

İki kardeş birlikte yürüyor

Dicle ve Fidan Maconu kardeşler de gençlik yürüyüşünde. Yürüyüşün en genç katılımcıları olan iki kardeş Batman’da doğup büyümüş, dört yıldır Almanya’nın Hamburg kentinde yaşıyorlar. Hep yürüyüşün önünde pankartı taşıyan kardeşler, "Abdullah Öcalan bizi aydınlatan ışık. Biz Kürt gençlerine özgür ve güzel bir gelecek bırakmak için 25 yıldır mücadele ediyor. Kürt gençleri de hem Önderine hem de geleceğine sahip çıkmalı" diyerek, gençleri 17 Şubat Köln yürüyüşüne çağırıyor.

 

 

Köln’de tek ses olalım

Yaklaşık 1.5 yıldır Almanya’nın Sinsheim kentinde yaşayan Çetin Çete ise üç yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alınamadığına işaret ederek, "AB ülkeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi üç maymunu oynuyor. Strasbourg’da yapacağımız yürüyüşle bu kurumlara olan öfkemizi de dile getireceğiz" diyor. "Avrupa'nın her köşesinde, her sokağında, her evinde duyulacak olan sesimiz hiç şüphesiz bir çığ gibi büyüyecek" diyen Çete şu çağrıda bulunuyor: "Tüm gençlerimizi, özgürlüğümüz uğrunda ömrünü adamış Önder Apo'nun tutukluluğunun 25. yıl dönümünde Köln’e davet ediyorum. Tecridin sona ermesi için mücadelemize katılmalarını, sesimize ses olmalarını, tek ses olmaya davet ediyoruz."

 

 

Hep birlikte haykıralım

Amed’de doğup büyüyen Berivan Kan ise beş yıla yakın süredir Hannover’de yaşıyor. Bu yürüyüşün bir parçası olmaktan gurur duyduğunu belirten Berivan, "Önderlik Kürt kadınları için büyük bir savaş verdi. Kadının tekrardan tarih sahnesinde yer almasının öncülüğünü yaptı. Biz kadınlar da Önderlik için daha fazla mücadele etmeliyiz. Önderliğin özgürlüğü için 17 Şubat’ta Almanya’nın Köln kentinde gerçekleşecek tarihi buluşmaya başta Kürt gençleri ve Kürt kadınları olmak üzere herkesi davet ediyorum. Önderliğin 25 yıllık eserini kabul etmediğimizi Köln’de hep birlikte haykıralım" çağrısında bulunuyor.

 

 

17 Şubat bir fırsat

Hollanda’dan yürüyüşe katılan Hogir Feraşin ise ikinci kez gençlerin uzun yürüyüşüne katılıyor. "Her Kürt genci kendisini Önderliğin özgürlüğünden sorumlu hissetmeli. Önderlik geleceğimiz için büyük bir mücadele mirası bıraktı. Bu mirasa sahip çıkmak hepimizin görevi. 17 Şubat bunun için bir fırsat. 7’den 70’e her Kürt bu eyleme katılmalı. Sadece ailesini ve çevresini değil bütün dostlarını da getirmeli. Bu görev bütün Kürtlerin üzerinde farzdır” diyor.

 

Federiko

 

Federiko: Herkes Köln’de olmalı

Enternasyonalist kolda yer alan gençler de 17 Şubat eylemine katılım çağrısında bulundu. İtalya’nın Torino kentinden yürüyüşü katılan Federiko siyaset bilimi okumuş. Kürt Özgürlük Hareketi’yle tanışıklığı için "Kenya’ya gittim ve Özgürlük Hareketi’ni orada tanıdım. Daha öncede biliyordum ama orada daha iyi tanıdım" diyen Federiko, şu an Kürtler için aktif mücadele yürütüyor. Liberal bir yaşama ve kapitalist sisteme karşı her zaman mücadele içinde olduğunu belirten Federiko, “Önder Apo’yu tanımak çok güzel. İnsan kendini sorguluyor, sistemi sorguluyor, yaşama farklı yaklaşıyor. Kendini yeniden yaratıyor. Fikir, eylem bütünlüğü çerçevesinde her şey anlam kazanıyor” diyor. Öcalan’ın özgürlüğü için 13 ülkeden Kürt dostlarının bir araya geldiğini hatırlatan Federiko, "Çünkü tüm halkların iradesini temsil ediyor” diyor. Yeni hamle ve eylemlerle tecridin kırılabileceğinin altını çizen Federiko, "17 Şubat’ta yapılacak olan Köln eylemi bu açımdan çok önemli. Herkes orada olmalıdır" diye ekliyor.

 

Frido

 

Alman gençler en önde

Almanya’nın Berlin kentide yaşayan Frido da siyaset bilimi okumuş. Yürüyüşçülerin içinde en kalabalık grup Almanlar. Arkadaşlarıyla yürüyüşe katılan Frido’nun Kürtlerle ilk tanışması da yine arkadaşları vasıtasıyla olmuş. “Arkadaşlarımla Kürt derneğine gittim ve Kürt halkını tanıdım” diyor. Neden bu yürüyüştesiniz sorusuna “Biz enternasyonal gençler olarak, Kürt Halk Önderi’nin paradigmasını benimsiyoruz. Çünkü kendimizi orada görüyoruz. Demokratik konfederalizmin inşası çok önemli. Öcalan'ın ortaya koyduğu bu felsefeyi geliştirmeliyiz” yanıtını veriyor. “Öcalan’ın mimari olduğu devletsiz demokrasi devrimini engellemek için Rêber Apo’ya  tecrit uygulanıyor” diyen Frido da Köln eylemi için çağrıda bulunuyor: "Türk devleti faşist ve sömürgeci bir rejim. Ancak benim tanıdığım Kürt halkı asla boyun eğmez. Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar bizler de asla durmayacağız. 17 Şubat’ta, Köln’de büyük yürüyüş var. Bizler de bu yürüyüşte yerimizi alacağız ve özgürlük talebimizi haykıracağız. Siz de gelin, özgürlüğüne katkı sunun."

 

Beni

 

Tüm solcular birleşmeli

Enternasyonallerin yürüyüşüne kadınların ilgisi de yoğun. Alman aktivist Beni de kortejin en önünde sloganlarıyla katılıyor, marşlara, şarkılara da eşlik etmeye çalışıyor. Kürt halkının mücadelesini yakından tanımaya ve katkı sunmaya çalıştığını söyleyen Beni, "Kürt halkının mücadelesini biliyorum. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerini önemsiyorum. Onun fikirlerinde kendimi buluyorum. Böyle bir liderin cezaevinde olmaması lazım. 25 yıldır tutsak, artık özgür olması gerekir" diyor. "Cezaevinde olmasına rağmen bu kadar etkili olan bir lider özgür olduğunda çok daha büyük katkılar sunacaktır" diyen Beni konuşmasını şöyle sonlandırıyor: "Tüm solcular Kürt halkının yanında olmalı. Öcalan üzerindeki tecrit atık sonlanmalı, bunun için birlikte mücadele etmeliyiz. Herkesi Köln’e bekliyoruz.’’

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.