George Floyd için: Hevalê Reş

Kültür/Sanat Haberleri —

Öznur-Hevale Reş

Öznur-Hevale Reş

  • ABD’nin Minneapolis kentinde 25 Mayıs 2020 tarihinde ırkçı bir polis memuru tarafından boğazına bastırılarak öldürülen George Floyd için "Hevalê Reş" adıyla Kürtçe şarkı yapıldı. Sözleri Ercan Şeker'e, müziği de Ali Papur'a ait olan şarkı Öznur Şeker tarafından seslendirildi. 

Almanya’nın Leipzig kentinde yaşayan müzisyenlerin "İZ" adlı geçtiğimiz günlerde dijital platformlarda yayımlanmaya başlayan albümünde yer alan şarkının aranjesini yapan Alman müzisyen Christian Walter aynı zamanda şarkıda yer alan enstrümanların çoğunu da çalıyor. Şarkının sözleri de Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerine de çevrilerek dinleyicinin şarkının hikayesine erişimini kolaylaştırıyor. 

Vicdanımız iki kıtayı birleştirdi
Jazz formunda icra edilen şarkının tanıtım metninde Kürtler ve siyahların kader birliğinden söz edilirken George Floyd'a uygulanan şiddetin tarih boyunca kendisini üstün gören ve biriktirilen ırkçılığın dışavurumu olduğu belirtiliyor. George Floyd'un katledilmesi ile Kilyos'ta Kürt cenazelerinin kaldırıma plastik kutularda gömülmesi arasında bir duygudaşlık olduğuna dikkat çekilen şarkının tanıtım metninde "Öylece kuru kemik yığını gibi, her birini küçücük bir plastik kutunun içine koyup gömmüşler Kilyos yolunun altına... Oysa o annelerin gözleri her akşam televizyon ekranında, kulakları telefonda... Ne zaman ve nerede kara bir haber gelip dikilecek karşılarına diye kapılarını açık tutarlar... Sahipsiz diye gömmüşler kemikleri yolun altına... İşte o anda iki kıtayı birleştirdi vicdanımız... George Floyd’un başı o asfalta her bastırıldığında yolun altındaki o kemikler büyük bir ağrı hissediyorlardı... George her nefessiz kaldığında o kemikler de nefessiz kalıyorlardı... George'un o sıcak soluğu asfaltı geçip kemiklere ulaştı belki" ifadelerine yer veriliyor. 
İZ albümünde ayrıca "Gidiyorsun", "Hay Hay" ve "Soluğum" adında üç şarkı daha yer alıyor. 
HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.