Girê Fila’da beton bina!

Kültür/Sanat Haberleri —

Girê Fila’daki beton bina

Girê Fila’daki beton bina

  • HDP Milletvekili Garo Paylan, gözümüz gibi korumamız gereken Amed’in antik kenti Girê Fila’da AKP İl Başkan Yardımcısı Fatma Biçer’in ev yaptığını söyledi. 

HDP Milletvekili Garo Paylan, Amed’in antik kenti Girê Fila’da AKP İl Başkan Yardımcısı Fatma Biçer’in ev yaptığını söyledi. Antik kentte incelemelerde bulunan Paylan, “12 bin yıllık bir şehrin üzerindeyiz. Burası bir SİT alanı ve Göbeklitepe’den daha önemli antik bir şehir. Ama gözümüz gibi korumamız gereken bu antik şehrin üzerinde bir beton bina yapılmış” dedi.

Söz konusu yapının AKP’li Biçer’e ait olduğunu aktardığını ifade eden Paylan, “Bu ülkede AKP’li olunca, AKP İl Başkan Yardımcısı Fatma Biçer olunca, antik SİT bir alanın üzerine böyle beton kondurabiliyorsunuz. Kültür Bakanı Göbeklitepe ile çok ilgileniyor. Elbette ilgilensin ama Eğil’de de bir Göbeklitepe var. Burayı korumak da Kültür Bakanının sorumluluğunda” dedi.

 

 

Sular altında kalacak

Günümüzden 11.000 ila 12.000 yıl öncesine ait Girê Fila, yerleşim yerinde dört yıldan beri süren kazılarda en eski yerleşik topluluklara ait bulgulara rastlandı. Girê Fila’da en eski yerleşim Çanak-Çömleksiz Neolitik Dönem’e tarihleniyor. Daha sonra Erken Neolitik Çağ’da ise, insanlar birkaç yüz metre yakındaki Ambar Höyük ve Kendale Hecala’ya yerleşmiş. Girê Fila’daki yerleşim MÖ 9300-8800 yılları arasına tarihleniyor. Nitekim kazılarda yapıların altında cenin pozisyonunda gömülmüş insan mezarları bulundu.

Girê Fila, kısa süren kazılar sonrasında baraj suları altında kalacak. Sulara gömüleceği için Hasankeyf gibi taşınmasına karar verildi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.