Glokoma'nın belirtileri ve tedavisi

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Göz tansiyonunun tamamen iyileşmesi söz konusu olmasa da uygun tedavi ile kontrol altına alınması mümkün. Böylelikle görme kaybının ilerleyişi durdurulabilir.

Hastaların büyük kısmında ilk süreçte herhangi bir belirti görülmez. Bazı hastalarda erken evrelerde baş ağrısı (özellikle sabah saatlerinde) görülür. Zaman zaman bulanık görme, televizyon izlerken göz ağrısı ve ışık etrafında gece ışıklı halkalar görme de glokoma hastalığının belirteri arasındadır. Gözlerde dolgunluk hissi de yaşanabilir. 

Hastalığın ilerlemesi ile birlikte görme bozukluğu meydana gelir. İnsanlar genelde bu süreçte hastalığın farkına varır. 

İleri yaşlarda ani bir şekilde kriz ile ortaya çıkan glokoma da vardır. Bu glokoma türünde ciddi görme kaybının yanısıra şiddetli göz ağrısı görülür. Gözde kızarıklık da bu tipin belirtisidir. Bir de sıkça mide bulantısı veya kusma görülür. 

Bebeklik ve çocukluk döneminde de glokoma meydana gelebilir. Bu yaş grubunda göz büyümesi, sulanma ve ışığa karşı hassasiyet öne çıkar. 

Göz tansiyonun tamamen iyileşmesi söz konusu olmasa da uygun tedavi ile kontrol altına alınması mümkün. Böylelikle görme kaybının ilerleyişini durdurmak mümkün. 

Göz tansiyonunu düşüren ilaçlar vardır. Bu etkili değilse cerrahi tedavi de gerekli olabilir. Bazı glokoma çeşitlerinde doğrudan cerrahi tedavi gerekli olmaktadır. Özelikle kriz biçimindeki glokomada acil tedavi kaçınılmazdır. Lazer tedavisi de bazı glokoma türlerinde, özellikle de kontrol altına alınamayan durumlarda uygulanır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.