Gozel Celaliyan sorguya çağrıldı

Kadın Haberleri —

Gozel Celaliyan

Gozel Celaliyan

  • Kızı Zeyneb Celaliyan için uluslararası alana duyarlılık çağrısında bulunan Gozel Celaliyan, Maku İstihbarat Dairesi tarafından sorguya çağrıldı. En son Mayıs ayında Yezd cezaevine götürüldüğü belirtilen Zeyneb Celaliyan'dan ise haber alınamıyor.

İran İslam Devleti tarafından 15 yıldır tutsak edilen Zeyneb Celaliyan’ın annesi önceki gün ilk kez kameralara konuştu. Kızı için uluslararası camiaya duyarlılık çağırsında bulunan anne Gozel Celaliyan’ın Maku İstihbarat Dairesi tarafından sorguya çağrıldığı öğrenildi.
Gozel Celaliyan’ın ilk kez kızı için konuşması ardından gelen sorguya çağrı kamuoyunda kaygılara yol açtı. 

Anne Celaliyan kızı için ne demişti?
İlk kez kameralara konuşan Gozel Celaliyan, kızını 15 senedir görmediğini, ondan herhangi bir haber almadığını söyleyerek,“Hiç kimsenin kendisini ziyaret etmesine izin verilmiyor” demişti. Anne Celaliyan, “Ben Zeyneb’in annesiyim. İnsanlığın bizim için bu durumu çözmesini istiyoruz. Ben kızımı görmek istiyorum. Kızımı bana göstermiyorlar. Nerede olduğunu bilmiyorum. 15 senedir onu görmedim” diyerek hukukçuları, uluslarası insan hakları kurumlarını duyarlılığa çağırmıştı.

Sağ mı, ölü mü bilmiyorum
Anne Celaliyan, İran devletine de seslenmiş, “Kızım 15 senedir tutsak. Hala kendisini göremedim. Benden uzak tutuyorlar. Sağ mı ölü mü hiç bilmiyorum. Koronaya yakalanmış, haberimiz hiç olmadı. Vekiller de görmeye gitmek istiyor ancak onlara da izin verilmiyor. Ben kızımı görmeye gitmek istiyorum” demişti.

Anne Celaliyan sorguya alındı
Anne Gozel Celaliyan’ın yaptığı konuşma ardından Maku İstihbarat Dairesi tarafından sorguya çağrıldı. Sanal medya üzerinden yapılan açıklama dışında herhangi bir bilgi bulunmuyor. 
 
Hiçbir haktan yararlanamıyor
15 yıldır tutsak alınan ve idam cezası kaldırılan Celaliyan, diğer tutsaklara tanına hiçbir haktan yararlanamıyor. Tutuklandığı günden bu yana ailesi ile görüştürülmeyen Celaliyan’ı avukatları da göremiyor. Hatta avukatları Celaliyan’ın dosyasına ulaşamıyor. 
Sağlık sorunları ağır olmasına rağmen tutuklulara tanına dışarı da tedavi olma hakkı verilmediği gibi cezaevi içinde de tedavisi engellenen Celaliyan sağlık sorunlarının ağır olduğu biliniyor.

İzi kaybettirilmek isteniyor 
Aile, devletin verdiği bilgiler doğrultusunda Zeyneb Celaliyan’ın hangi cezaevinde tutulduğun öğreniyor. Fakat gerçekte Celaliyan’ın nerede olduğu bilinmiyor. Ne bir avukat ne bir aile üyesiyle görüştürülmediğinden dolayı kesin olarak nakil edildiği cezaevleri hakkında bir bilgi bulunmuyor. Devletin gerçeği söyleyip, söylemediğini ise ispatlayacak bir bulgu yok.

Yıpratılmak isteniyor
Cezaevinde bulunduğu 15 yıl boyunca sürekli sürgün edilen Celaliyan, her sürgünde darp edildi, psikolojik ve fiziki işkenceye maruz kaldı. En son sırasıyla Yezd, Kirmaşan, Urmiye ve son olarak yeniden Yezd cezaevine tekrar sürgün edilen Celaliyan’dan Mayıs ayından bu yana haber alınamıyor. HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.