Gozelî 51 yıldır susuz

Toplum/Yaşam Haberleri —

 Gozelî

Gozelî

  • Amed’in su ihtiyacını karşılamasına rağmen 51 yıldır susuz bırakılan Gozelî köyünde çözüm için yetkililere seslenen halk, verilen sözlerin lafta kaldığını söyledi. 

MEHMET GÜLEŞ/MA/AMED 

Amed’in Kayapınar (Peyas) ilçesine bağlı Gozelî (Serap Güzeli) köyü, 1970 yılında şehir merkezinin su ihtiyacını karşılayan havza olduğu gerekçesiyle SİT alanı ilan edildi. Şehrin su ihtiyacını karşılayan Hamravat Havzası’nın 100 metre ötesinde olmasına rağmen, yaklaşık 400 haneli köy 51 yıldır su sorunu yaşıyor. Köy sakinlerinden maddi imkanları el verenler kendi imkanları ile su ihtiyaçlarını sondajlardan açtıkları kuyulardan karşılarken, imkanı olmayanlar ise su ihtiyaçlarını köyün çevresinde bulunan koyulardan elde ediyor. 
 “Diyarbakır'ın tüm suyu buradan gidiyor ama bize su yok” diyen köy sakinleri, yetkililere çağrıda bulunarak sorunun çözülmesini istedi. 
 
Köye gelin geldiğimden beri  
14 yaşında iken evlenip bu köye geldiğini ve o günden bu yana su sorunun olduğunu aktaran Tanzile Zincirli (65), o günden bu yana bu köyün su sorunu çözülemediğini söyledi. Sorun için çok sayıda yetkilinin gelip kendileri ile görüştüğünü, söz vermelerine rağmen sorunlarının çözülmediğini dile getiren Zincirli, köylerinde ne sağlık ocağının ne de otobüs hattının olduğunu ifade etti. Yaşadıkları sorunlar için siyasetçilerinde her seçim döneminde kendilerine söz verdiğini ama seçim bittikten sonra bir şey yapmadıklarını hatırlatan Zincirli, bir an önce yaşadıkları sorunların çözülmesini istedi. 
 
Su kaynağında susuz kalmak
Suyun ana kaynağının köylerinde olmasına rağmen susuz kaldıklarına dikkati çeken bir diğer köy sakine Sultan Zincirli, “Diyarbakır’ın tüm suyu buradan gidiyor ama bize su yok. Parası olanlar kendi imkanları ile sondaj açtı. Parası olmayanlar ise su ihtiyaçlarını köydeki kuyulardan bidonlarla su taşıyarak karşılamaya çalışıyor. Bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı kuyularda da su kalmadı ve susuz kaldık” dedi. 
15 gün önce Kayapınar Kaymakamı’nın gelip kendileri ile görüştüğünü dile getiren Abdurrahim Sabak da, sorunun çözümü için kendilerine söz verdiğini söyledi. Sabak, Diyarbakır Su İşleri Müdürlüğü’nün (DSİ) bir kez daha “su havzası” gerekçesini öne sürerek köye su vermediğini ifade etti. 
 
Sadece seçim zamanlarında 
Defalarca kez farklı mercilere sorunun çözümü için dilekçe yazdıklarını ancak sorunun çözülmediğinin altını çizen Müslüme Kolkaç (60), sorunun çözümü için yürüyüş ve protesto eylemleri düzenlediklerini söyledi. Kimsenin seslerini duymadığını belirten Kolkaç, “Her seçim dönemi öncesinde sorunlarımız akılara geliyor ama seçim bittiği gibi sorunlarımızla baş başa kalıyoruz. Yani verilen sözler lafta kalmaktan öteye gitmiyor “şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.