Gözü emeklilik fonunda

  • Bireysel emeklilik fonlarında biriken parasıyla iş verenlere kredi verilmesi gündemde. Uzmanlar ise bu sistemin halkta sisteme karşı güvensizlik yaratacağını vurguluyor.

 

AKP Genel Başkanı Erdoğan, üç gün önce Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen kamuya ait sigorta şirketlerinin varlık fonu altında toplandığı Türkiye Sigorta tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) toplanan paralar ile özel sektöre uzun vadeli düşük maliyetli kredi sağlanabileceğini de söyledi. Erdoğan, “Fon tutarı 154 milyar TL’ye ulaşan bireysel emeklilik sisteminde yapılacak atılımlarla reel sektöre uzun vadeli düşük maliyetli kaynak sağlanabilecektir” diye konuştu.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş, çarpıcı bir açıklama yaparak, ”Yok böyle bir nakit. Para hazine tahvili ve bonolarında kullanıldı. Hazine BES sahiplerine borçlu” dedi. Geçmiş dönemlerde yaşanan devlet kanalı ile biriktirme sistemlerinin hüsranla sonuçlandığını hatırlatan Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysel Gündoğdu da “Bu durum bireyleri korkutuyor. Devletin bu sistemdeki fonları kredi olarak kullanması ‘sistem ya batarsa’ endişesi yaratıyor” dedi. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter ise “BES finansman aracı olarak kullanılmaya başlarsa gönüllü katılım hızla aşağı gelir” yorumunu yaptı. Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş da çarpıcı bir açıklama yaparak, ”Yok böyle bir nakit. Para hazine tahvili ve bonolarında kullanıldı. Hazine BES sahiplerine borçlu” dedi.

Meğer şakaymış

Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Profesör Uğur Emek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bireysel emeklilik sistemi (BİS) Türkiye’nin tasarruf açığı sorununu aşmak üzere destekleniyordu. Meğer şakaymış. Şimdi, birikimleriniz uzun vadeli ve düşük getirili biçimde birilerine tahsis edilecek. Vergilerinizin yanı sıra BİS tasarruflarınız da bir yerlere uzayacak gibi” ifadelerini kullandı.

Emeklilik fonu da gitti

Eski Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı olan aynı zamanda Gelecek Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Profesör Yusuf Ziya Özcan da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada fonda biriken paralarla verilecek kredilerin geri ödenme riskine dikkat çekerken, şunu ekledi% “Bireysel emeklilik fonu da gitti. Kim bilir hangi inşaatçıya kredi olacak ve geri ödenmeyecek.”

Vatandaş güvenmiyor

Ekonomist Uğur Gürses kararı değerlendirirken vatandaşın parasını altına ve dövize yönlendirmesinin yönetime bir güven sorunu olarak değerlendirirken, “Kimse emeklilik paralarının siyasi kararlarla çarçur edilmesini istemez. Vatandaşın altına ve yastık altı dövize yönelmesinin çok eski olan tarihsel nedeni, kötü yönetimlerin siyasi kifayetsizlikle vatandaşın tasarruflarına göz dikmesidir” ifadelerini kullandı.

7 milyona yakın kişinin parası

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin verilerine göre 31 Ağustos itibarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 6,8 milyon kişinin biriken fon miktarı 145 milyar TL (Güncel kurla 19.4 milyar dolar). Bugüne kadar Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olan kişi sayısı ise 129 bin 283.

Önceki yıllarda çalışanlar kademeli olarak zorunlu BES uygulamasına tabi tutulmuştu. 31 Ağustos 2020 itibarıyla zorunlu BES uygulaması sonucu fonda 10.1 milyar TL (Güncel kurla 1,3 milyar dolar) birikti. Zorunlu BES uygulamasında toplamda 6,4 milyon kişi tasarruf ediyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre zorunlu BES uygulamasına devam eden çalışan sayısına en fazla sahip olan şirket Ziraat Hayat ve Emeklilik, an itibarıyla firmada 1 milyon 131 bin 428 bin kişinin zorunlu BES tasarrufu birikmeye devam ediyor. Poliçe sayısında en fazla cayma ise 2 milyon 874 bin 489 kişi ile Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş’de görülmüş.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.