Güney Kürdistan’da su krizi büyüyor

  • Hewlêr’de yaşanan su sorununun ciddiyetine dikkat çeken YNK Parlamenteri Loqman Werdî, sorunun hükümetin politikalarından bağımsız olmadığını söyledi. 

 

Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentinin birçok mahallesinde günlerdir yaşanan su kesintilerine karşı tepkiler büyüyor. Halkın günlerdir süren protestolarına rağmen yetkililer sorunun çözümü için adım atmadı.

Mezopotamya Ajansı‘ndan Zeynep Durgut’un haberine göre Federe Kürdistan Bölgesi Parlamentosu YNK Parlamenteri Loqman Werdî, Hewlêr’de su kesintilerinin yaşandığı mahallelerin sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Werdî, yaşanan sorunlara karşı hükümetin duyarsız olduğunu söyledi. Werdî, “Halkın tepkileri artıyor ve hakkını arıyor. Hükümetin temel görevinden biri de halkın bu talebine kulak vermektir. Sorunlar kulak arkası yapılamaz. Ama gördüğümüz kadarıyla hükümet, yetkililer yaşanan sorunlara çözüm odaklı yaklaşmıyor. Sorunun çözülmesi için ciddi bir tutuma ihtiyaç var” dedi. 

Sular kirlendi, halkın tepkisi arttı

Hewlêr’de bin 190 su kuyusunun olduğu bilgisini paylaşan Werdî, daha önce kuyuların yüzde 60’ından temiz su elde edildiğini ancak son zamanlarda suyun kirlendiğini aktardı. Su kesintileri nedeniyle halkın tepkisinin gittikçe büyüdüğünü dile getiren Werdî, hükümetin bir an önce çözüm odaklı bir proje geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Hükümetin su politikası yok

1985 yılında Irak merkezi hükümetinin su barajı projesinin sonuçlanmaması nedeniyle bölgede su sorunun arttığını vurgulayan Werdî, “Federe Kürdistan Bölgesi Hükümeti de bir proje önüne koysaydı, bugün su sorunu yaşamazdık. Sorunlar hükümetin yürüttüğü politikalardan bağımsız değil. Hükümet halkın çıkar ve menfaatleri üzerine hareket etseydi, suya ulaşmak bu kadar zor olmayacaktı” diye konuştu. 

Kuraklık böyle devam ederse

Su sorunun çok ciddi bir boyuta ulaştığını ifade eden Werdî, “Bölgedeki kuraklık bu şekilde devam ederse, çok ciddi bir su kriziyle karşı karşıya kalacağız. Bölgede şimdi bir su krizi yaşanıyor. Bu krizin çözülmesi için parlamentoya görüş ve önerilerimizi sunduk. Su sorununun çözülmesi için hükümet hiç bir şeyden kaçmamalı ve gerekeni yapmalıdır” şeklinde konuştu.  HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.