Halep'ten Reqa'ya Newrozlaşan halk

Rojava Newrozu 2023

Rojava Newrozu 2023

  • Kuzey-Doğu Suriye'de “Newroz ruhuyla Önder Apo’yu özgürleştireceğiz, işgalciliği yıkacağız” sloganıyla organize edilen kutlamalara yüz binler katıldı. 
  • Hesekê, Qamişlo, Dêrik, Girkê Legê, Tirbesipiyê, Amudê, Dirbêsiyê, Reqa, Kobanê, Şehba ve Halep’teki coşkulu kutlamalarda, yeni bir aşamanın başladığı vurgulandı.
  • PYD Başkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif, çözüm adresinin Suriye'de olduğunu belirterek, Şam hükümetini diyaloga ve demokratik bir Suriye anayasasını birlikte yapmaya çağırdı.

Newroz ateşinin sokaklarını aydınlattığı Kuzey-Doğu Suriye kentlerinde, sabah saatlerinden itibaren ise yurttaşlar merkezi kutlamaların yapılacağı alanlara akın etti. Kutlamaların yapıldığı tüm merkezlerde ulusal kıyafetlerini giyen Kürtler, Araplar, Süryaniler ve diğer halklar, aynı meydanlarda buluştu. Kutlamalarda yapılan konuşmalarda Türk işgalciliğinin sonlandırılacağı, ademi merkeziyetçi ve demokratik bir Suriye’yi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

Reqa Halk Meclisi tarafından Firosi Dörtyolu mevkiindeki Ziraat Fakültesi alanında yapılan Newroz kutlaması, halkların coşkulu buluşmasına sahne oldu. Kutlamada konuşan Reqa Meclisi Eşbaşkanı Hêvîn Îsmaîl, “50 yıl önce Bakurê Kurdistan’da arkadaşlarıyla yola çıkarak bugünleri yaratan Önder Abdullah Öcalan’ın ve Kuzey-Doğu Suriye halklarının Newroz’unu kutluyorum” diyerek, şehitlerin fedakarlığı sayesinde tarihi bir aşamaya geldiklerini kaydetti. “Bu yılki Newroz’u mücadelenin yeni aşamasının başlangıcı yapacağımızın sözünü veriyoruz” diyen Hêvîn Îsmaîl, Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlayıncaya; ademi merkeziyetçi, demokratik bir Suriye’yi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Newroz kutlaması Raqa’lı müzik grupların dinletileriyle devam etti.

Newroz ruhuyla işgalciliği yıkacağız

Kobanê'nin Miştenur Tepesi’nde gerçekleştirilen Newroz kutlamaları, saygı duruşu ve ateşin yakılmasının ardından konuşmalarla devam etti. Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Şahin, Önder Abdullah Öcalan’ın önderliğinde ve demokratik ulus projesiyle Newroz’u tüm insanlık için bir kültür haline getireceklerini kaydetti.

TEV-DEM Eşbaşkanı Rûken Ehmed de “Newrozlaşıp direnişi yükselterek, işgalcileri yıkmalıyız” dedi. Kutlamalar Baqi Xido Kültür Merkezi müzik gruplarının dinletisiyle devam etti.

Yeni bir sürecin başlangıcı olacak

Qamişlo'nun Himo beldesindeki Newroz alanında gerçekleştirilen kutlama, saygı duruşunun ardından konuşan PYD Başkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif, demokratik ulus projesinin inşası için ısrarlı olduklarını, bunun için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Foza Yusif, "İmralı sistemi tüm halklara karşı bir sistemdir. 2023 Newrozu’nu İmralı sisteminin kırıldığı, Önderliğin fiziki özgürlüğünün sağlandığı, işgal edilen alanların özgürleştirildiği Newroz yapacağımızı belirtiyoruz” dedi. “Efrin, Serêkaniyê ve Grê Sipi’yi unutmayacağız, özgürleştirilmeleri için direnişimizi sürdüreceğiz” diyen Foza Yusif, Kuzey-Doğu Suriye’de inşa edilen özerk sistemin tüm halklar için yeni bir demokrasi kültürü yarattığını bunun da Suriye krizi için çözüm olduğunu söyledi. Çözümün demokrasi, bu yüzden adresin de Moskova ve Ankara değil, Suriye'de olduğunu vurgulayan Foza Yusif, Şam hükümetini diyalog masasına oturmaya ve demokratik bir Suriye anayasasını birlikte yapmaya çağırdı.

Foza Yusif, tüm Kurdistani partilere de Lozan Antlaşması’nı bozma, haklarını güvence altına alma, zulüm ve şovenizme karşı direnme için orta mücadele etme çağrısında bulundu.

Gazetemiz baskıya hazırlanırken Kuzey-Doğu Suriye'deki kutlamalar deam ediyordu.

 

*****

Bu, özgürlük yürüyüşüdür

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Qendil Newrozu’na gönderdiği görüntülü mesajda “Halkımız onursuz, kimliksiz ve statüsüz yaşamı kabul etmeyecektir. Bunu herkes anlamalı. Yürüyüşümüz, özgürlük yürüyüşüdür. Bu yürüyüşte kazanacağız" dedi.

Başûrê Kurdistan’ın Qendil bölgesinde organize edilen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. “Mücadeleyi güçlendirerek yüzyıllık antlaşmayı (Lozan) sonlandıralım ve Kurdistan’ı koruyalım” şiarıyla gerçekleştirilen kutlama için yağmura rağmen sabah saatlerinden itibaren alanı dolduran halk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunduğu flamalar ile KCK, PKK, KJK, PAJK, HPG ve YJA Star bayraklarını taşıdı. Kutlamalar bir dakikalık saygı duruşu ve şehit ailelerinin Newroz ateşini yakmasıyla başladı. Program kapsamında Mexmûr Müzik Grubu, Awazên Çiya ve Ajwan müzik grupları ile sanatçılar Luqman Selîm, Firmêsk, Adil Hewramî, Jîna Saqizî ve Ehmed Sengawî sahne aldı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Qendil’deki kutlamaya görüntülü mesaja gönderdi. Deprem nedeniyle bu yıl Newroz'u büyük bir üzüntü ve acıyla karşıladıklarını belirten Bayık, "Acımız büyük ama biz PKK ve Kürt halkı acılarımızı her zaman güç olarak kullanıyor, direnişe, örgütlenmeye ve mücadeleye vesile ediyoruz" dedi.

Soykırımcı Türk devletinin, deprem bahanesiyle deprem bölgelerinde Şark Islahat planları ile sonuç almak istediğini söyleyen Bayık, "Belki insanlarımız başka yerlere gitti ama şimdi mevsim koşulları iyi, herkes yerine dönsün. Kimse evini, köyünü, toprağını terk etmesin" diye konuştu. Depremlerden dolayı eylemsizlik kararı aldıklarını ve buna uyduklarını ama Türk devletinin saldırılarını durdummadığını hatırlatan Bayık, "Bu saldırılar halen devam etmektedir. Türk devleti verdiğimiz kararı geçersiz kıldı, halkımızın bu gerçeği bilmesi gerekiyor" dedi.

Sıradan bir seçim değil

Kuzey Kurdistan ve Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere işaret eden Bayık, şöyle devam etti: "Bu, sıradan bir seçim değil. Geleceği belirleyecek bir seçimdir. Ya Türkiye'ye tamamen faşizm hakim olacak ya da demokratik cumhuriyetin önünü açacak. Bunun için AKP-MHP'nin yenilmesi gerekiyor. Özgürlük ve demokrasinin tüm güçleri gece gündüz çalışmalıdır. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Türkiye'nin geleceğini belirlemedeki rolü arttı, daha da artmalı. AKP-MHP faşizmi, iktidarda kalmak ve Kürt soykırımını sürdürmek için tüm imkanları kullanacaktır. Bunu kurnazca ve maddi, manevi imkanlarla hayata geçirecektir. Bu nedenle seçime kadar saldırılarını, baskılarını ve provokasyonlarını artıracaktır. Buna karşı önlem almalıyız. Daha önceki seçimlerde provokasyonları öne çıkarttıkları gibi asla geri adım atmayacağız, direnişi esas alacağız."

Lozan artık çöpe atılmalı

Lozan Antlaşması'nın 100. yılına girildiğini, Kürt soykırımının bugüne kadar bu anlaşma üzerinden yürütüldüğünü anımsatan Bayık, şunları söyledi: "Artık halkımız bu siyaseti ve ittifakı bozmalı, kendisi için özgür, onurlu bir yaşamın temelini oluşturmalıdır. Artık irade ve kimlikle özgürce kendi toprakları üzerinde yaşamak istediğini söylemeli. Bunun dışında başka bir şey kabul etmiyoruz. Lozan ittifakını çöpe atalım. O yüzden  AKP-MHP'yi gömmeli ve Türkiye'de demokratik bir cumhuriyetin önünü açmalıyız. Gerillalar, Türk devletinin hedeflerine ulaşmasına izin vermedi. Tasfiye ve soykırım planlar yerle bir edildi. Halkımız da her yerde direnişi yükseltmelidir. Halkımız onursuz, kimliksiz ve statüsüz yaşamı hiçbir zaman kabul etmemiştir. Bundan sonra kabul etmeyecektir. Bunu herkes anlamalı. 50 yıllık direniş bunun için geliştirildi. Ulusal birliğimizi güçlendirmeliyiz. Kürtler adına işlenen tüm ihanetler mahkum edilmeli ve karşı çıkılmalıdır. Yürüyüşümüz, özgürlük yürüyüşüdür. Bu yürüyüşte kazanacağız." 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.