Halk yeniden borçlandırılacak

6 Şubat depremi/foto:MA-Maraş

6 Şubat depremi/foto:MA-Maraş

  • Deprem bölgelerinde yapılacak konutların maliyetinin yüzde 60’ını devlet, yüzde 40’ını halk karşılayacak. Depremzede Maksut Yıldız, “Bizi 20 yıl daha borçlandıracak” dedi. 

AKP Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında depremzedeler için yapılacak evlere ilişkin detaylar açıklandı. Devletin deprem bölgesinde yapacağı 3+1 evlerin maliyetinin yüzde 60’ının devlet, yüzde 40’ının ise depremzedeler tarafından karşılanacağı belirtildi. 

Elbistan'ın Cihan Mahallesi Göktürk Caddesi’nde bulunan Emlak Sitesi’nde yaşayan Maksut Yıldız, depremde evi tamamen yıkılanlardan. MA'dan Yüsrü Batıhan'a konuşan Yıldız, ayrıca eşine ait iş yerinin yıkıldığını, arabalarının ise enkaz altında kaldığını aktararak, “58 yaşındayım. Bir ev sahibi olmuşum, eşim yıllarca kuaförlük yapmış, emek vermiş, devlete vergi vermişiz. Devlet, 60 yaşından sonra beni yüzde kaç borçlandırıp, 80 yaşında mezara kadar benim aldığım 5 bin 500 liralık, eşimin aldığı 6 bin lirayı istiyor. Evimiz, dükkanımız, arabamız gitmiş. Ben emekli maaşımı oraya mı vereyim yoksa götürüp taksit mi ödeyeyim? Ben böyle bir sistem görmedim. Merkezdeki yerimi alacak, dağın dibine atacak, 20 yıl daha borçlandıracak. Zulüm bu” diye konuştu.

Özel İletişim Vergisi (ÖİV) adı altında deprem vergisi toplandığını anımsatan Yıldız, şunları söyledi: “Mevcut iktidar 20 yıldır arabamdan mecburi sigorta, mecburi muayene, deprem sigortası alıyor. Mecburi evde yapsın o zaman. Çöp vergimi, emlak vergimi alıyor. Bu memlekette üç defa deprem yaşanmış. Deprem vergisiyle binalarımızı neden denetlemiyorsun? Şimdi çalışıyorlar, öldükten sonra da mı çalışacağız? Maalesef ölüyorlar, ceset torbasına koyuyorlar, gömüyorlar.”

İktidarın sorumluluğu yok mu

Bilim insanlarının uyarılarına rağmen “imar affı” çıkarıldığına dikkat çeken Yıldız, “İmar affı çıktı, vatandaş yerle bir oldu. Dışarıdan gelen o kadar para, toplanan yardımlar var. Peki bu alınan yardımları kimlere vereceksiniz? Muhtemelen bugün de dün gibi olacak. Hükümet binası 6-7 yıllık. Kontrolde oturulamaz, dendi. Bizim orası 20 yıllık bina. 99 depreminden sonra yapılmış. Müteahhit düz demir kullanmış. Peki belediye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı neredeydi? Bizim cebimizden alıp kendilerini zengin edecekler. Sadece müteahhit değil, iktidar ve belediyeler de sorumlu” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.