Hawraman artık dünya mirası

Toplum/Yaşam Haberleri —

HAWRAMAN

HAWRAMAN

  • Rojhilat Kürdistanı’nın Kirmaşan ve Sine kentleri sınırlarında yer alan Hawraman bölgesi (Hawramani Text), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne girdi.

Rojhilat Kürdistanı’nın Kirmaşan ve Sine kentleri sınırlarında yer alan Hawraman bölgesi (Hawramani Text), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne girdi.

Çarpıcı dağ manzarası, eşsiz kültürü, kadim tarihi ve kendine özgü şehir mimarisi ile tanınan Hawraman, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne oybirliğiyle kabul edildi.

İran medyasına açıklama yapan Hawraman Bölgesi Kültür Merkezi Müdürü Puya Talibniya, Hewraman’ın çok eskiye dayanan bir tarihi olduğunu ve bölgenin insan-çevre ilişkisinin önemli olduğunu vurguladı.

Talibniya, UNESCO tarafından tescil edilen alanın 106 bin 307 hektar olduğunu belirtti.

Taliban, Hewraman’ın insan ve çevre ilişkisi olan diğer yüzünü UNESCO’ya tescil ettirmeye çalışacaklarını, çünkü Hawraman çevresi ile halk arasında çok güçlü ve sıcak bir bağ olduğunu belirtti.

 

Eşsiz bir mimari

Kademeli dik eğimli planlama ve mimari, kuru taş teraslarda bahçecilik, hayvancılık ve mevsimlik göç, farklı mevsimlerde ova ve yaylalarda yarı göçebelik Hawrami halkının yerel kültür ve yaşamının ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor.

Hawraman bölgesi, birçok tarihi yapı ve eski köyden oluşuyor. Bazı köylere 100 yıldan fazladır müdahale edilememiş ve bu köylerde yaşam devam ediyor.

Ayrıca bölgenin yöresel lezzetleri halen varlığını koruyor ve insanlar eşsiz el işi ürünleri yapıyor. Bu ürünlere şehirlerden yoğun talep var. Bu da UNESCO’nun bölgeye önem vermesini sağladı.

Hewraman bölgesi Kirmaşan’ın Pawe, Ciwanro, Ruaniseru, Selas Bawecan, Meriwan, Serwawa ve Sine’nin Kamyaran şehirlerini kapsıyor. KİRMAŞAN

 

 

Taht köyü: Zerdüştilerin merkezi

 

Burası Zagros dağlarının tam ortasında yer alan Hawraman’a bağlı Taht köyü. Derin bir vadide basamaklar halinde yükselen taş evleriyle adeta bir taş ülkesi. Her evin damı aynı zamanda bir üstteki evin avlusu, sokaklar bu avlularla birbirine bağlanıyor. Taht köyü aynı zamanda Zerdüştilerin merkezi. 11. yılda yaşamış Zerdüşti ailim Pir Şalyar’ın evi ve türbesi burada. Bu yüzden kutsal. Taht köyünde her yılın 21 Ocak ile 20 Şubat tarihleri arasında Kürtler Pir Şalyar için merasim yaparlar.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.