Hem üretiyor hem dayanışıyorlar

Kadın Haberleri —

Berlin DEST-DAN Kadın Meclisi dikiş-nakış kursu

Berlin DEST-DAN Kadın Meclisi dikiş-nakış kursu

  • Almanya’nın başkenti Berlin’de DEST-DAN Kadın Meclisi dikiş-nakış kursu açtı. Nachbarschafthaus’da açılan kursa katılan kadınlar hem öğrenip üretiyor hem de dayanışma kültürünü geliştiriyor. Hedef ise daha geniş bir atölye kurmak.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de DEST-DAN Kadın Meclisi dikiş-nakış kursu açtı. Nachbarschafthaus’da açılan kursa katılan kadınlar hem öğrenip üretiyor hem de dayanışma kültürünü geliştiriyor. Hedef ise daha geniş bir atölye kurmak.

Dikiş-nakış kurusun yürütücüsü Xezal Bilgin, kursu özellikle savaşlardan dolayı göç etmek zorunda kalan kadınlar için hayata geçirdiklerini belirtti. Projeyi sosyal ve kültürel çalışmalarıyla bilinen Nachbarschafthaus ve göçmenlerle ilgili çalışmalarıyla öne çıkan mog61’in de desteklediğini belirten Bilgin, 6 Eylül’de başlayan ve haftanın iki günü devam eden kursun bir grup Kürdistanlı kadın tarafından sürdürüldüğünü belirtti. Bilgin, kursun her kimlikten ve yaştan kadınlara açık olduğunu da ifade etti. 

Xezal Bilgin, "Böylesi projelerin desteklenmesi ve yayılması önemli. Yayıldığı ve desteklendiği oranda kadın katılımı da artacaktır" dedi. 

 

Dikiş-nakış kurusun yürütücüsü Xezal Bilgin

 

Atölyeyle istihdam sağlanacak

Amaçlarının "kadınların el becerilerini geliştirip, bir atölye kurmalarını ve sergi açmalarını sağlamak" olduğunu aktaran Bilgin şöyle devam etti: "Projemizi destekçilerimizle birlikte hayata geçirdik. Proje sonunda kadınların kendi istihdam alanlarını inşa ederek daha fazla kadına ulaşmayı, örgütlenmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Bizim için kadının geldiği yer, konuştuğu dil, rengi önemli değil. Projemiz zulme uğramış, savaştan etkilenmiş, ülkesinden sürgün edilen bütün kadınlar için."

 

Kurs eğitmeni Xase Bingöltekin

 

Farklı halklardan kadınları buluşturacak

Kurs eğitmeni Xase Bingöltekin ise kurslarının aynı zamanda kadınların dayanışması, sosyalleşmesi, örgütlenmesi ve birlikte güçlenmesi için de bir faaliyet alanı olduğunun altını çizdi. Türkiye’de de dikiş-nakış öğretmenliği yapan, kendisi de savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan Bingöltekin, "Alanımız küçük olsada ileride daha büyük mekanlarda, büyük atölyelerde, daha fazla kadınla bir araya gelmeyi hedefliyoruz. Kursa şu an için Kürdistanlı kadınlar ile birlikte devam ediyoruz. Ancak Iraklı, Afganistanlı, Ukraynalı kadınlarla da ilişkilerimiz var" diye konuştu. 

 

Kursiyer Şirin Günel

 

Aynı duyguları yaşıyoruz

Kursiyerlerden Şirin Günel ise 30 yıl önce Mardin’den Almanya’ya gelmiş. “Sürgüne zorlanmış kadınlar olarak böyle atölyelerde buluşmayı değerli buluyorum" diyen Günel, kursa katılmak ve diğer kadınlarla birlikte olmaktan memnun. Günel, "Kendi halkımdan kadınlar ve bizler ile aynı kaderi yaşayan kadınlar ile birlikte aynı dili konuşmasak bile aynı duyguları yaşıyoruz. Kadın olarak dünyanın neresinde olursak olalım, en fazla etkilenen zarar gören bizler oluyoruz. Birlikte olmayı önemsiyorum” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.