Hema Hema Jin Elizabeth

Kültür/Sanat Haberleri —

HEMA HEMA JIN

HEMA HEMA JIN

  • Amed Şehir Tiyatrosu perdesini Dario Fo’nun Hema Hema Jin Elizabeth (Neredeyse Kadın: Elizabeth) oyunuyla 6 Kasım’da açıyor.

BİRCAN DEĞİRMENCİ

Amed Şehir Tiyatrosu’nun Mart ayında açılması beklenen ancak inşaat sürecinin pandemi sürecine denk geldiği için durdurulan yeni mekanının açılışı yepyeni bir oyunla yapılacak. Dairo Fo’nun yazdığı Neredeyse Kadın: Elizabeth adlı oyun Dilawer Zeraq’ın çevirisiyle Hema Hema Jin Elizabeth olarak sahneleniyor.
Yönetmenliğini Berfin Emektar’ın yaptığı oyunda; Avşin Adıgüzel, Rêzan Kaya, Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Şenay Özbey ve Özkan Şeker rol alıyor. Yönetmen yardımcılığını Şilan Alagöz, dekor tasarımını Başak Özdoğan ve ışık tasarımını İsmail Dağ’ın yaptığı oyunun afiş tasarımı da Bahar Demirtaş’a ait.

Bir ayna oyunu
Dario Fo’nun deyimiyle bir ayna oyunu olan Elizabeth’de; Kraliçe, Shakespear’in kendisinin kararsız yönetimi ve baskıcı polis rejimi kurarak ülkeyi yönetmesiyle alay ettiğini, bunu da ünlü politik oyunu Hamlet ile ima ettiğini düşünür. Kraliçe; bazen erkeklere hükmeden, onları yöneten, bazen de erkek egemen kültürü içinde bir kurban olarak kalmış bir kadındır. İktidarın aklı kıt ve paranoyakların eline verilmesiyle kuralsızlığın ve sömürünün hakimiyeti altına girilmesinin sonucu gösterilmektedir.
Tarihi bir komedi ve politik bir dram olan oyunda yaşanan politik kavgalar, iktidar hırsı son derece günceldir. Bu nedenle yazar günümüz İtalya'sındaki yargı boşluklarına, ABD başkanlık sistemine (özellikle yazıldığı dönemde başkan Reagan'a) göndermeler yapar.
Yazar, güçlü politik mesajlarıyla seyirciyi güldürmeyi asla unutmaz.

Hala açılmayan tiyatrolar var
8 ay aradan sonra pandemi kurallarına uyularak sahnelenecek oyunu ve yeni dönem faaliyetlerine ilişkin yönetmen Berfin Emektar ile konuştuk.
Amed Şehir Tiyatrosu Diyarbakır’ın yeni yerleşim yerlerinden olan Diclekent’teki yeni mekanının inşaat süreci salgın dönemine denk geldiği için Nisan ayında planlanan açılışı ertelenmiş oldu. 1 Haziran’da yeniden çalışmalara hız verildi.
“İnşaat sürecindeyken pandemi başladı. Birçok sanatçı açısından kötü oldu. Hala açılmayan tiyatrolar var. Sahiplenme olmazsa kapatacaklarını söyleyenler oldu. En son Kumbaracı 50 de bunlardan biriydi. Aldığımız programlar iptal oldu. İnşaat durdu. Yasaklı süreçte bütün projeleri durdurduk. Çeşitli projelere başvurduk, onlardan yanıt gelene kadar da Kredi çekip inşaata devam ettik. İki aydır orada çalışmaları sürdürüyoruz.”

İlk çıkış meselesi
Yeni sezona masa başı okumalarına pandemi öncesi başladıkları Dario Fo’nun oyununun provalarıyla hazırlanmaya başladılar. Dario Fo’nun klasik metinlerinden farklı, çok bilinmeyen ve Türkiye’de daha önce Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından oynanmış Neredeyse Kadın: Elizabeth’i Kürtçe çeviriyle hayata geçirmek istemişler.
“Metni ilk okuduğumda şaşırdım. Dario Fo’nun trajikomik tarafı var. Mizah anlayışının dışında bir tekst. İktidar meselesini kadın karakter üzerinden çözümlemesi bana çok ilginç geldi. Elizabeth’i alıp eleştiriye oradan başlamak çok cezbetti. Ben de bir kadınım, bazı şeyleri eleştirmeye neden kendimizden başlamayalım ki? İlk çıkış meselesi bu. Hayata dair çok şeyi eleştirebiliyoruz ama buradan başlamalıyız. Elizabet birçok dezavantajla iktidarı devralıyor. Babası tarafından yıllarca kabul görülmüyor. Annesi piç ilan ediliyor. Kız kardeşi tarafından hükümet ona devrediliyor. Katolik bir kraliyetin başına protestan kadın olarak geliyor. Din ile, kendi adamlarıyla mücadele ediyor, 40 yıl boyunca İngiltere’yi yönetmesine rağmen asla kabul görmüyor. Ve tabi ki bir kadın olarak değil de bir erkekleşme yaşayarak bunu yapıyor. Çok fazla gelgitleri görüyoruz. Kabul gören erkekleşmeyle yönetmeye çalışıyor.”
Emektar oyunda kadın emeğinin önceliğine dikkat çekiyor.

Kadınların emek verdiği bir proje
Tasarım ve fikirsel boyutta kadınlarla çalışmayı tercih ettim. Ağırlıkta kadınların emek verdiği bir proje.
Kadın rolünde erkek de var. İtalya’da sergilendiğinde Dario Fo’nun kendisi oynuyor. Bizim oyundaki kadın rolünü Yavuz Akkuzu oynuyor.
İlk kez oyun yönetmenin zorluklarını ise şu şekilde tanımlıyor Emektar:
“Daha önce kolektif olarak İzmir’de çıkarttığımız oyunlar dışında ilk yönetmenlik deneyimim. Oyuncularla uğraşmak zor. Metin zor bir metin. Birçok şeyi düşünmek zorundasın. Bir de imkanlar kısmı var. onun için yapmak istediğin bir çok şeyi yapamıyorsun, kendini sınırlayarak ortaya çıkartmaya çalışıyorsun. Ama en iyisi ve en doğrusuna ulaşmaya çalışıyorsun.”
Amed Şehir Tiyatrosu yeni sezonda eski oyunlarını da sahnelemeye devam ederken, sergi açılışlarına ve farklı tiyatro gruplarına da salonlarında yer verecek.


Berfin Emektar kimdir?


Sanat yaşamına anadiliyle bağının kopmaması için babası tarafından götürüldüğü 1994’te İzmir Mezopotamya Kültür Merkezi’nde çocuk biriminde başladı. Tiyatro birimini seçerek, 2003 yılına kadar Teatra Şanoya Hevî’de çalışmalarını sürdürdü. İstanbul’da TV programları yapmaya başladı. 2005 yılında başladığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda çeşitli oyunlarda yer aldı. 2016 da kayyumun gelişiyle işine son verildi. Amed Şehir Tiyatrosu kurucusu olarak üç yıldır oyunculuğa devam ediyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.