Hiç kimse kimyasalı haketmiyor

Birgül Muhikancı

Birgül Muhikancı

  • Kimyasal silah sonucu şehit düşen gerilla Ebru Muhikancı’nın annesi, ”Hiç kimse kimyasalla ölmeyi hak etmiyor” diyerek, onurlu ve özgürce yaşamanın Kürtlerin de hakkı olduğunu söyledi.

Türk devleti, insanlığa karşı ve savaş suçu olarak uluslararası hukukta yer bulan kimyasal silah kullanımını, Kürtlere karşı savaşta on yıllardır kullanıyor. Hakkari’nin Kazan Vadisi’nde 22 Ekim 2011’deki kimyasal silah sonucu şehit düşen 36 gerilladan biri olan Ebru Muhikancı’nın annesi Birgül Muhikancı, MA’ya konuştu. Muhikancı, ”Çocuklarımızda bir kurşun izi yoktu. Kimyasalla bedenleri yanmış. Yüzleri tanınmaz haldeydi. Aileler çocuklarını tanıyamadı. 15 kişi otopsi yapılmadan kimsesizler mezarlığına gömüldü. Kızım daha önce gözaltına alındığı için ilk onun otopsisi açıklandı. Malatya Cezaevi morgundan cenazemizi aldık. Uçakla İstanbul’a gitmek için bilet aldık ancak gerilla cenazesi olduğu için uçakta ‘yer yok’ denilerek izin vermediler. Ambulansla karayollarıyla cenazemizi getirdik” dedi.

”Hiç kimse kimyasalla ölmeyi hak etmiyor” diyen Muhikancı, şöyle devam etti: ”Savaş varsa kurşunla ölebilirsin ama kimyasal kullanımı bir savaş suçudur. Kürtleri yok etmeye çalışıyorlar. Hiçbir anne çocuğunu ölüme göndermek istemez. Herkesin özgürce yaşayabileceği bir ülke olursa ne savaş olur ne de kimse ölür. Onurlu ve özgürce yaşamak herkesin hakkı. Kürt sorununun masada çözülmesi lazım. Barışın elçisi İmralı’da. Eğer Öcalan ile konuşurlarsa bu sorun çözülür. Her iki halkın insanca yaşayabileceği barışı bu şekilde sağlayabiliriz.”   İSTANBUL

 

Ebru Muhikancı’nın (Eylem Ararat) cenazesi, Malatya’dan ailesi tarafından alındıktan sonra İstanbul’a getirildi. Başakşehir’in Şahintepe Mahallesi’nde 31 Ekim 2011’de karşılanan cenaze, burada bulunan Mele Ömer Camii’ne götürülerek, dini vecibeleri yerine getirildi. Cenaze namazının ardından Muhikancı’nın tabutu, cenaze arabasına konularak onlarca araçlı  konvoyla Sultangazi İlçesinde bulunan Habipler Yayla Mahallesi Mezarlığı’na götürüldü. Mezarlık girişinde Muhikancı’nın tabutu kadınlar tarafından omuzlara alınarak mezara doğru götürüldü. Cenaze dualar eşliğinde defnedildi.
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.