Hol Kampı: Güvende değiliz

Kadın Haberleri —

.

.

  • DAİŞ’in Mûsil’a saldırısından kaçıp Rojava’ya sığınan Kamîla, güven içerisinde yaşadığı Hol Kampı’na DAİŞ’li ailelerin yerleştirilmesi sonrası her gün korku içerisinde yaşayan kadınlardan biri. DAİŞ çetelerinin kampta yaşayan aileleri aracılığıyla örgütlendiğini belirten Kamîla, mülteciler üzerindeki ölüm tehdidinin son bulmasını istiyor, mensubu olduğu Irak’ın yetkililerine sesleniyor. 

JINHA/HESEKÊ

Kuzey ve Doğu Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri (QSD), yaklaşık 62 bin kişinin tutulduğu ve DAİŞ çetelerinin örgütlenip cinayetler işlediği Hol Kampı’na yönelik pazar günü bir operasyon düzenledi. DAİŞ adına kampta faaliyet yürüten ve cinayetlere karıştığı belirtilen kişilere yönelik operasyonda ilk gün 9 kişi tutuklanırken, operasyon devam ediyor. Kampta yılbaşından bu yana 47 cinayetin işlendiği belirtiliyor.

Hesekê kentinin 45 kilometre doğusunda bulunan Hol Kampı’nda 2 bin 500 DAİŞ’li ailenin yanısıra yıllar önce bu çetelerin zulmünden kaçan 13 bin 500 aile de yaşıyor. Bunlardan biri de Iraklı Kamîla Îbrahim Ceber.

Daha önce yaşadığı Mûsil’da DAİŞ’ten dolayı kaçan Kamîla, 2014 yılından bu yana Hol Kampı’nda yaşıyor. DAİŞ’in Dêrazor’dan temizlenmesi sonrası binlerce DAİŞ’li aile bu kampa yerleştirildi. O güne kadar güven içerisinde yaşayan Hol Kampı sakinleri, çete ailelerinin buraya yerleştirilmesi sonrası artık kendilerini güvende hissetmiyor. 

En çok Iraklılar öldürüldü

Kamîla, mülteciliğinin ve Hol Kampı’nın hikayesini anlattı: “6 yıl içerisinde DAİŞ’in saldırılarından dolayı birçok aile Musul’dan göç etmek zorunda kaldı. O ailelerden biri de bizdik. Kısa bir süre önce Musul’a gittik, ancak İranlıların yurdumuza yerleştiğini gördük. Orada huzuru göremedim. Daha sonra Bağdat üzerinden Anbar’a oradan da tekrar Hol Kampı’na geldik. Burada az da olsa güvende hissediyorduk kendimizi. Kampın güvenliği önceleri iyiydi, ancak DAİŞ’li aileler yerleştirildikten sonra, özellikle Baxoz’dan çıkanlar geldikten sonra kampta birçok sorun ile karşılaşmaya başladık. Son süreçte öldürme olayları da baş göstermeye başladı. En çok Iraklı mülteciler öldürüldü. DAİŞ’li ailelerin kampta bulunması tüm mülteciler üzerinde büyük bir tehdit oluşturuyor.” 

Ölüm tehditleri

Kadınlara ve ve kız çocuklarına zorla çarşaf giydirildiğini söyleyen Kamîla, “DAİŞ’li aileler çarşaf giymediğimiz taktirde  bizi öldürmekle tehdit ettiler. O yüzden çarşaf giymek zorunda kaldık” diye konuştu. 

Aileleri üzerinden örgütleniyorlar

DAİŞ’in kamp içerisinde aileleri üzerinden örgütlenmesini sürdürdüğünü belirten Kamîla, devamla şunlara yer verdi:  “DAİŞ bitmemiş, DAİŞli aileler örgütleniyor, onların varlığı yaşamımız üzerinde ciddi tehlike oluşturuyor. Israrla gelip bizimle yaşamak istiyorlardı, biz kabul etmeyince de “ya sizinle yaşarız ya da çadırınızı yakarız” tehdidinde bulundular. Kaldığımız yeri çadır olmaktan çıkardık, beton bir yapıya dönüştürdük. O yüzden de yerimize göz diktiler. Neyse ki şimdiye kadar bir şey yapmadılar ama burada güvende değiliz. Akşam saatlerinde öldürülme olayları oluyor. Çocuklarımın da başına bir şey gelir korkusuyla, onları hiç yanımdan ayırmıyorum.”

Irak hükümetine çağrı

QSD’nin kampa müdahalesine de değinen Kamîla, “Böyle bir operasyonu gerçekleştirmeleri iyi oldu. Biz de elimizden gelen katkıyı sunacağız. Akşam saatlerinde iç güvenlik güçleri kamp içerisinde devriye yaptığında kendimizi güvende hissediyoruz” dedi. Son olarak Irak hükümetine seslenen Kamîla, “Bizi Musul’a götürmesini talep ediyorum. Burada DAİŞ’li aileler var oldukça bize huzur yok. Hol Kampı’na, burada tekrarlanan öldürülme olaylarına bir çözüm bulunması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.