İdrar yolları enfeksiyonu 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • İdrar yolları enfeksiyonu riskini azaltmak için idrarı tutmamak, bol su tüketmek, tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapmak, cinsel ilişki öncesi ve sonrası bölgeyi temizlemek önemlidir.

İdrar yolları idrarın vücuttan çıkarılmasını sağlayan organları kapsamaktadır. Bu organlar böbrek, üreterler (idrar borusu), mesane (idrar torbası, idrak kesesi) ve üretradır (idrar tüpü).

Sağlıklı insanın idrarında bakteri (mikrop) bulunmamaktadır. Enfeksiyon idrar yolunun herhangi bir bölümünde meydana gelebilir. Enfeksiyon en çok mesane bölümünde görülmektedir. Bu hastalığa sistit denilmektedir. İdrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüpün enfeksiyonu üretrit olarak adlandırılmaktadır. İdrar yolları enfeksiyonu böbrekler bazında görülüyorsa piyelonefritten bahsedilir. Çocuğu zaman bakteriler sindirim sisteminden idrar yollarına geçmektedir. 

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür. Bu idrar tüpünün erkeklere kıyasla kısa oluşundan kaynaklıdır. Böylelikle bakterilerin dışarıdan idrar torbasına ulaşma mesafesi daha azdır. Birçok kadın yaşamlarında birden fazla idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşır. Cinsel ilişki idrar yolu enfeksiyonu riskini arttırır. Bir doğum kontrol metodu olan diaframı kullanan kadınların enfeksiyon olasılığı da daha yüksektir. Menopoz sonrası dönemde de idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür. İdrar tutmak da idrar yolları enfeksiyonu riskini arttırmaktadır. 

Sık tuvalete gitme ve idrar yaparken yanma ve/veya ağrı idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinin başında gelmektedir. Enfeksiyon ateşe de yol açabilir. İdrar kanlı da olabilir. Karnın alt kısmında ağrı da idrar yolu enfeksiyonunun tipik bir belirtisidir. Tanı idrar tahlili ile konulur. 

Bazı durumlarda bol su tüketimi sorunu çözebilir. Ancak genelde antibiyotik tedavi uygulanır. Buna paralel olarak da su tüketimi arttırılır.

İdrar yolları enfeksiyonu riskini azaltmak için idrar tutmamak, bol su tüketmek, tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapmak, cinsel ilişki öncesi ve sonrası o bölgeyi temizlemek ve ilişki sonrası idrar yapmak önemlidir. Kullanılan hijyenik pedleri sık değiştirmek de riski azaltmaktadır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.