İki festival de Evîn'e adandı

Kadın Haberleri —

Rojbîn Kadın Festivali ve Zîlan Kadın Festivali

Rojbîn Kadın Festivali ve Zîlan Kadın Festivali

  • Almanya’daki Kürt kadınlarının en büyük buluşması Zîlan Kadın Festivali, 17 Haziran’da Gelsenkirchen’de düzenleniyor. Fransa’daki kadınlar ise 18 Haziran’da Rojbîn Kadın Festivali'nde buluşacak. İki festival de Paris'te katledilen Evîn Goyî'ye (Emine Kara) adandı.

EYLEM KAHRAMAN - FRANKFURT

Zîlan Kadın Festivali “Jin jiyan azadî ji Kurdistanê ber bi cihanê ve” şiarıyla bu yıl 17. kez düzenleniyor.

Avrupa ülkelerinde yaşamak zorunda bırakılan Kürt kadınlarını bir araya getirerek, kültürel ve siyasal kaynaşmasını esas alan Zîlan Kadın Festivali'ni, Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) organize ediyor. Almanya'nın Gelsenkirchen şehrinde 17 Haziran 2023'te düzenlenecek festival, 23 Aralık 2022'de Paris'teki katliamda şehit düşen Evîn Goyî'ye (Emine Kara) adanıyor. Bu yıl 'Jin jiyan azadî' felsefesini anlatan paneller yapılacak. Kadın emeğinin öne çıktığı standların yanı sıra kadın ressamların kadın özgürlük mücadelesi temasıyla hazırladığı sergi, halkla buluşacak. Çocuklar için etkinlikler de düzenlenecek. Jin Ma, Mizgîn Tahir, Kevena Zêrîn, Eylem Aktaş, Beser Şahin ve Firmesk gibi sanatçı ve müzik grupları, festivale renk katacak.

Zîlan Kadın Festivali'ni düzenleyen YJK-E, Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa'da yaşayan kadınlara festivale güçlü katılım çağrısında bulundu. Bu ülkelerin belirlenen birçok kentinden festival alanına otobüsler kalkacak. Bu konudaki bilgiler festival öncesi duyurulacak.

İlham kaynağı oldu

Zîlan Kadın Festivali, ismini 30 Haziran 1996'da Dersim'de düzenlenen bayrak töreni sırasında fedai eylem yapan Zeynep Kınacı'dan (Zîlan) alıyor. Kadın örgütlülüğü ve kurumsal çalışmalarını her geçen gün daha da güçlendiren Almanya'daki Kürt kadınları, 2004'ten itibaren her yıl Kınacı'nın anısına, bir kült ve sanat etkinliği olan Zîlan Kadın Festivali'ni düzenliyor.

İngiltere'de her yıl yine Zeynep Kınacı anısına yapılan Zîlan Kadın Festivali, İsviçre'de Sakine Cansız'ın anısını yaşatmak için düzenlenen Sara Kadın Festivali, Fransa'da Fidan Doğan anısına gerçekleştirilen Fidan Doğan (Rojbîn) Kadın Festivali ve Almanya'nın Duisbug kentinde İvana Hoffmann anısına yapılan İvana Hoffmann Festivali gibi önemli kadın festivallerine de ilham olan Zîlan Kadın Festivali, her yıl daha görkemli kutlanıyor.

19 yıl önce başladı

Avrupa'daki örgütlü Kürt kadınların en büyük buluşma zeminlerinden biri olan Zîlan Kadın Festivali'nin ilki, “Sınırları aşan kadınlar buluşuyor” şiarıyla 10 Temmuz 2004'te yine Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde düzenlendi. Örgütlü Kürt kadınlarının birlikte organize ettiği festivale, çevre ülkelerden gelen binlerce kadının yanı sıra Arjantin, Filipin, Tamil ve Afrika halklarından kadınlar da katıldı.

Uta ve Amara anısına

Uta Schneiderbanger (Nûdem) ve Ekin Ceren Doğruak'a (Amara) adanan 2. Zîlan Kadın Festivali, 18 Haziran 2005 günü “Demokratik ekolojik bir dünya” şiarıyla Gelsenkirchen kentinde gerçekleştirildi. Festivalde kadın katliamlarına dikkat çekilerek, bu çerçevede paneller düzenlendi.

Barış çağrısı damga vurdu

Ana teması kadın katliamları olan 3. Zîlan Kadın Festivali, 8 Temmuz 2006'da Gelsenkirchen'de yapıldı. Bu festivale, savaş çığırtkanlığına karşı kadınların barış çağrısı damgasını vurdu.

Yaşamı öldürme

4. Zîlan Kadın Festivali, 24 Haziran 2008'de “Jin Jiyan e, jiyanênekuje - Kadın yaşamdır, yaşamı öldürme!” şiarıyla Almanya'nın Lemgo kentinde yapıldı.

Namusumuz özgürlüğümüzdür

“Em ne namusa tu kesine, namusa me azadiya me ye- Kimsenin namusu değiliz, namusumuz özgürlüğümüzdür!" şiarıyla 6 Haziran 2009'da düzenlen 5. Zîlan Kadın Festivali, bir kez daha Gelsenkirchen kentinde gerçekleştirildi.

Evrim ve Şirin’e adandı

“Abdullah Öcalan'a Özgürlük” talebinin damga vurduğu 6. Zîlan Kadın Festivali'nin adresi ise Lemgo'ydu. 26 Haziran 2010'da kutlanan festival, o yıl yaşamını yitiren Kürt gazeteci Evrim Alataş ile İran rejimi tarafından idam edilen Kürt siyasetçi Şirin Elemhuli'ye adandı. Festivalde tecavüz kültürü teşhir edildi.

Kadın kırımına hayır

7. Zîlan Kadın Festivali “Kadın kırımına hayır!” şiarıyla 11 Haziran 2011'de Gelsenkirchen şehrinde yapıldı.

16 Haziran 2012'de Gelsenkirchen'de düzenlenen 8. Zîlan Kadın Festivali ise “Öcalan'a özgürlük, kırıma son!” şiarıyla gerçekleştirildi. Festivale Kürt kadınları öncülüğünde Türk devletinin inkâr ve imha politikalarına karşı sürdürülen “Êdî bes e! - Artık yeter!” hamlesi damgasını vurdu.

Üç kadın devrimciye adandı

Almanya'nın Dortmund şehrinde 22 Haziran 2013 günü “Sara'laşmak kararlılıktır, sınırsızlıktır ve özgürlüktür!” şiarıyla düzenlenen 9. Zîlan Kadın Festivali, 9 Ocak 2013'te Paris'te katledilen üç Kürt kadın devrimciye adandı. Binlerce kadının katıldığı festivalde, Paris Katliamı'nın aydınlatılması istendi.

Önderlik ve özgürlük için

10. Zîlan Kadın Festivali ise 14 Haziran 2014'te Dortmund kentinde “Özgür kadınla demokratik ulusa!” ve “Kadınlar, Önderliği ve özgürlüğü için eylemde!” şiarlarıyla yapıldı. “Demokratik ulusun inşasında kadının rolü” paneliyle start alan festivalde, kadınlar öncülüğünde yürütülen demokratik ulusu inşa çalışmaları selamlandı.

Kobanê’den Şengal’e

11. Zîlan Kadın Festivali, 13 Haziran 2015 günü “Kobanê'den Şengal'e yaşasın kadın direnişi!” şiarıyla Dortmund'da düzenlendi. Festivalde YPJ'nin ilk şehidi Sîlava Efrîn, Kobanê direnişinin sembol ismi Arîn Mîrkan ve Rojava'da şehit düşen enternasyonalist devrimci İvana Hoffmann şahsında direnen tüm kadınlar selamlandı.

İlk defa çocuk bahçesi

“Demokratik özerk alanlarda özgürlük mücadelesini yükseltelim!” şiarıyla 18 Haziran 2016'da Dortmund kentinde gerçekleştirilen 12. Zîlan Kadın Festivali'nde iineoloji ve öz savunma konulu paneller düzenlendi. Bu festivalde ilk defa çocuklar için “Solina Zarokan” çocuk bahçesi kuruldu.

Direnişle özgür yaşam

“Kadın direnişiyle özgür yaşam kazanacak!” şiarıyla 1 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenen 13. Zîlan Kadın Festivali'nin adresi, yine Dortmund oldu. CENİ ve YJK-E'nin birlikte organize ettiği festivalin tertip komitesi, farklı kadın kimlikleri ve kesimlerin ihtiyaçlarına göre oluşturuldu. Kadın direnişi etrafında oluşan kültürü tüm zenginliğiyle topluma taşırma düşüncesine odaklanan festivalde, Kürt Kadın Hareketi'nin kurduğu evrensel bağlar güçlü bir şeklide yansıdı. Essen Dikim Atölyesi'nin hazırladığı ulusal kıyafetler ve Destkarî Jin Atölyesi'nin Almanya'nın çeşitli kentlerinde düzenlediği takı atölyelerinde hazırlanan takı ürünleri yoğun ilgi gördü.

Efrîn’i savunmak

“Efrîn'i savunmak, kadın devrimini savunmaktır!” şiarıyla düzenlenen 14. Zîlan Kadın Festivali, 23 Haziran 2018 günü yine Almanya'nın Dortmund kentinde gerçekleştirildi. CENİ ve YJK-E'nin birlikte organize ettiği festivalin ana teması, Efrîn'de ortaya çıkan çağın direnişini sahiplenmek ve Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı mücadeleyi büyütmekti.

Kadın cinayetleri politiktir

15. Zîlan Kadın Festivali'nin adresi ise Leverkusen'di. “Kadın direnişi özgürleştirir” şiarıyla 22 Haziran 2019'da düzenlenen festival, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülük ettiği “kadın cinayetleri politiktir. O, sen de olabilirdin!” kampanyası kapsamında, Jinên Ciwan ên Azad ise “Xwebun, Xwe Parastin - kendin olmak, özsavunma” konulu paneller düzenledi. Festivalin farklılıklarından biri de her halktan katılımcıların yöresel yemeklerini açtıkları standlarda sergilemesiydi.

Diren, örgütlen, özgür yaşa

Zîlan Kadın Festivali, 2020 ve 2021'de tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın nedeniyle yapılamadı.

16. Zîlan Kadın Festivali ise “Li ber xwe bide! Xwe bi rêxistin bike! Azad biji! - Diren! Örgütlen! Özgür Yaşa!” şiarıyla 18 Haziran 2022'de Frankfurt'ta düzenlendi. Farklı kadın kurumlarının yer aldığı etkinlikte Kürt kültürünü yansıtan standlar ve kıyafet defilesi öne çıktı.

 

*****

Rojbîn Kadın Festivali Paris'in Stalingrad'ında

Fransa’da Kürt kadınları, 6. Fidan Doğan (Rojbîn) Kadın Festivali'ne hazırlanıyor. "Jin Jiyan Azadî", "İntikamımız kadın devrimi olacak" sloganlarıyla düzenlenecek festival, 18 Haziran’da Paris’te Stalingrad Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

Fransa'daki Kürt Kadın Hareketi TJK-F tarafından düzenlenen bu yılki festival, 23 Aralık 2022'de Paris'te şehit olan Fransa'daki Kürt Kadın Hareketi üyesi Evîn Goyî'ye ithaf ediliyor. "Tüm kadınları, gezegendeki tüm kadınlar arasında uluslararası dayanışmayı güçlendirmek için harekete geçmeye çağırıyoruz" diyen TJK-F, kadınları festivalde buluşmaya davet etti.

Sanatçılar Bermal Çem, Jin Ma, Mizgîn Tahir, Dîda & Pîya’nın sahne alacağı festivalde, dans ve halk oyunları gruplarının da gösterileri olacak. Ayrıca dengbêj çadırının kurulacağı festivalde, çocuklar için de oyun alanı kurulacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.