İklim değişince…

Toplum/Yaşam Haberleri —

.

.

  • Küresel olarak bu buz kaybı, dünyanın kabuğunun bükülmesine bile neden oluyor. Bu durumun hesapta olmayan bir yan etkisi, geri çekilen buzulun ortaya çıkardığı tarihi eserler ve bilimsel keşifler.

SAMUEL WEBB / Çeviri: SERAP GÜNEŞ

Grönland ve Antarktika’da buzulların hızla erimesi, gezegenin geleceği için korkunç etkilere sahip.

Daha bu hafta, Himalayalar'daki buzulların dünyanın diğer bölgelerindeki buzullardan çok daha hızlı küçüldüğü ve bu durumun Asya'daki milyonlarca insanın su kaynaklarını tehdit ettiği ortaya çıktı.

Küresel olarak bu buz kaybı, dünyanın kabuğunun bükülmesine bile neden oluyor. Bu durumun hesapta olmayan bir yan etkisi, geri çekilen buzulun ortaya çıkardığı tarihi eserler ve bilimsel keşifler.

Bu şekilde ortaya çıkan virüslerin virüs evrimi ve iklim değişikliği hakkında daha fazla şey anlamalarına yardımcı olabileceğini uman bilim insanlarına göre, yeni virüsler insanlara zararlı değil.

IPCC'ye göre, bazen dünyanın “üçüncü kutbu” olarak bilinen Tibet platosu, iklim krizi nedeniyle 1970'den bu yana buzunun yaklaşık dörtte birini kaybetti.

Mamut ve gergedan kemikleri 

Rus kutup bölgesinde permafrost içinde eriyen buz, orada binlerce yıldır gömülü olan eski yaşamı ortaya çıkardı.

Bu bölgenin geniş karbon depolarının çözülmesinin neden olduğu çevresel hasara ilişkin yapılan bir araştırmada, mamut dişi parçalarının yanı sıra yünlü gergedan kemiği parçaları bulundu.

14.000 ila 15.000 yıl önce gergedanlar ve yaklaşık 10.500 yıl önce, son buzul çağının sonunda mamutlar, soyları tükenmeden önce bir zamanlar Kuzey Kutbu otlaklarında dolaşıyordu.

Kemik ve diş parçaları, bilim insanlarının geri çekilen buzun etkisini incelemek için bir araya geldikleri uluslararası araştırma istasyonlarına ev sahipliği yapan Sibirya Kuzey Kutbu'ndaki Chersky yakınlarında bulunan Duvanny Yar'da ortaya çıkarıldı.

Kuzey Kutbu'ndaki radyoaktif atıklar

Bir rapora göre, Arktik permafrost'un hızlı çözülmesi, Soğuk Savaş nükleer denizaltılarından yayılacak radyoaktif atıkları, antibiyotiğe dirençli bakterileri ve yeni virüsleri serbest bırakabilir.

1955 ve 1990 yılları arasında Sovyetler Birliği, kuzeybatı Rusya kıyılarındaki Novaya Zemlya takımadalarında 130 nükleer silah testi gerçekleştirdi. Yaklaşık 265 megaton nükleer enerji açığa çıkaran testler ve 100'den fazla hizmet dışı bırakılmış nükleer denizaltı, yakındaki Kara ve Barents denizlerinde suya battı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Grönland'daki Camp Century nükleer enerjili buz altı araştırma tesisi de “önemli ölçüde nükleer ve dizel atık” üretti.

Bu arada, üç metreyi aşan derin permafrost, dünyada modern antibiyotiklere maruz kalmayan birkaç ortamdan biri.

Sibirya derin permafrostunda 100'den fazla çeşitli mikroorganizmanın antibiyotiğe dirençli olduğu bulunmuş durumda ve permafrost çözülürken, bu bakterilerin eriyik suyuyla karışma ve mevcut virüslerin antibiyotiğe dirençli yeni suşlarını oluşturma potansiyeli var.

Kaynak: independent.co.uk

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.