İktidar yalancı zafer peşinde

Gazeteci Bêrîtan Zagros

Gazeteci Bêrîtan Zagros

  •  Gazeteci Bêrîtan Zagros, AKP-MHP hükümetinin eylemsizlik kararına rağmen Medya Savunma Alanları'nı bombalamayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, seçim öncesi Kandil'e saldırı hazırlığı yapıldığını söyledi. 
  •  Bunun için KDP'nin iş birliğinin yetmediğini kaydeden Zagros, İran ile anlaşmaya çalışıldığını, hatta YNK ve Irak'ın rızasının arandığını ifade ederek, "Seçim öncesi sembolik zaferler peşindedir" dedi. 

Erdoğan'ın daha önceki açıklamalarına göre nihai hedeflerinin Kandil olduğunun bilindiğini belirten gazeteci Bêrîtan Zagros, "Kandil, Kürt Özgürlük Hareketi'nin merkezi olarak kabul gördü ve siyasi bir merkez olarak rol oynuyor. Kürtler için siyasi bir kale gibidir” diyerek, bunun için Kandil'e saldırabileceğini dile getirdi. 

Türkiye’nin KDP’nin desteğiyle 17 Nisan 2022'de Federe Kurdistan'ın Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine başlattığı işgal saldırıları devam ediyor. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 6 Şubat'taki depremlerin ardından yaptığı açıklamada, eylemsizlik kararı aldı, ancak Türk ordusunun saldırıları bir gün dahi durmadı. Buna rağmen KCK Eşbaşkanı Besê Hozat, aldıkları eylemsizlik kararını 14 Mayıs seçimleri sonrasına kadar uzattıklarını duyurdu. MA'ya konuşan gazeteci Bêrîtan Zagros, Türk ordusunun bir yıldır, NATO desteğine, KDP iş birliğine ve kimyasal silahlar dahil savaş suçları işleyerek tüm saldırılarına rağmen başarıya ulaşamadığını; bazı bölgelerde tutunamayıp çekilmek zorunda kaldığını söyledi. 

Talan için yeni yol

Çekildiği bölgelerde kara saldırılarını durdurduğunu ama kimyasal silahlar ve taktik bombalar ile hava saldırılarını sürdürdüğünü belirten Zagros, şunları paylaştı: "Kış ayında özellikle Çemço, Kurêjahro ve Sîda bölgesine yöneldi. Bu bölge Amediyê’nin Şêladizê beldesinde yer alıyor ve stratejik bir bölge. Soran'ı birbirine bağlıyor. O hat üzerinden Soran bölgesine ulaşabilirsiniz. KDP'nin iş birliği ile onlar Kuzey ve Güney arasında yeni bir yol inşa etmek istiyor. Çemço bölgesine dönük saldırılarını bu kadar çok artırması da KDP’nin iş birliği ile bölgeyi askeri ve ekonomik anlamda tamamen işgal ve talan etmek içindir. Şu anda Dihok'tan Colemêrg’e kadar bir yer altı yolu projesi var ve bunun hazırlıklarına şimdiden başladılar. Ticaret adı altında Kuzey Kurdistan’da KDP iş birliğiyle koruculuğu geliştirmek istiyorlar. Şu ana kadar bir sonuç alamadılar ama çabaları devam ediyor. Bölge halkının yurtseverliği KDP'nin sonuç almasına müsaade etmiyor. Özellikle Rêkanyan aşireti ve Behdinan'ın birçok aşireti müsaade etmiyor. Stratejik olarak Zagros, Zap ve Garê'yi kontrol ederek, gerillaya halk desteğini bitirip Zagros bölgesinde sıkıştırmak istiyorlar. Bu nedenle bu bölge Türk devleti tarafından gece gündüz bombalanıyor. Hatta bu mevsimde yoğun bombardımanlar nedeniyle yerel halk çıkamıyor, hayvanlarını otlatamıyor ve ot toplayamıyor.” 

Kandil'e saldırı hesabı

Zagros, Türk devletinin Kandil'e saldırma hazırlığında olduğunu belirterek, İran’la iş birliği için ciddi bir çabanın içine girdiğini aktardı. Zagros, şunları söyledi: “Erdoğan, seçim öncesi hızlı adımlar atmak, etkin bir şekilde yapmak istiyor. Türkiye ekonomik krizin olduğu bir süreçten geçiyor. Irak, Türkiye'nin ekonomi açısından en çok yatırım yaptığı ve bundan faydalandığı ülkelerden biridir. Bu nedenle hem demiryolu hem de karayolu yaparak, Irak'ta daha fazla şirket açarak bir soluk alıp seçim sonuçlarına etki etmek istiyor. İkinci nokta ise seçimden önce Başûr’da PKK'ye büyük bir darbe vurma hesabı. Böylece seçim öncesi bir takım sembolik zaferler elde etmeye çalışacaktır. Neden sembolik diyorum? Her türlü saldırıyla sonuç almaya çalışıyor, ancak başaramayacak. Erdoğan'ın daha önceki açıklamalarına göre nihai hedefleri Kandil. Kandil, Kürt Özgürlük Hareketi'nin merkezi olarak kabul gördü ve siyasi bir merkez olarak rol oynuyor. Kürtler için siyasi bir kale gibidir.” 

KDP hazır, İran belirsiz 

Bu sembolik kazanımları elde etmek için daha önce Zap, Metîna, Zagros ve Garê'ye saldırılar yapıldığını ancak başarılı olunamadığını hatırlatan Zagros, “Ama Erdoğan'ın danışmanı Çağrı Erhan'ın da bir programda açıkça söylediği gibi en büyük ihtimal Kandil gibi görünüyor. Hem seçimler için sembolik hem de uzun vadede stratejik. Türk devletinin asırlık planı çerçevesindedir. Kandil'e yönelik bir saldırı ihtimali var ama bunun karadan mı yoksa sadece havadan mı olacağı henüz belli değil. Soran bölgesine giren bir Kandil kapısı KDP, her koşulda Erdoğan’a açacak. Türkiye, İran ile anlaştıysa veya İran kabul ederse kısmi bir operasyonla saldırabilir ve bu operasyonun da zamanı belirlenmiştir. Kandil, İran ile tamamen sınırdır. Dolayısıyla Kandil'e yönelik bir işgal saldırısı gerçekleştirmek için İran'la bir anlaşmaya ve hatta YNK'nın rızasına ihtiyaçları var. Şimdi de Irak'ı desteklemek istiyorlar. Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Saeed Rıza Al Abbasi, Başbakan Sudani'nin ziyareti öncesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Sudani ziyareti sırasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile de görüştü. İki taraf arasındaki askeri ve istihbarat görüşmeleri de boş geçmiyor. Ancak Irak'ın PKK konusunda Türkiye ile hangi düzeyde ve nasıl iş birliği yapacağı sorusu var. Sudani, Erdoğan'ın taleplerine muğlak bir şekilde karşılık verdi ve net bir cevap vermedi” şeklinde konuştu.  DIHOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.