İmralı, nefes ve hekimler

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Sayın Öcalan'ın paradigması iklim açısından da önemlidir. Hepimizin temiz hava soluması ve barış rüzgarının esmesi için hekimler olarak mücadele etmeliyiz.

Köppen ve Geiger'e göre İmralı adasının bulunduğu Marmara Denizi için iklim sınıflandırması Csa'dır. Csa iklim bölgesi, yazları sıcak ve kurak geçen ılıman sıcak iklim anlamına gelmektedir. Ancak, iklim bölgelerindeki değişim dikkate alınmalıdır.

Ada’da nem oranı bazen %80-90'ı bulur. Güçlü dalgalanmalara maruz kalır. Ocak ayı en yüksek bağıl neme sahiptir ve Eylül ayı en düşüktür, ancak bu hala %68.86'dır. 

Optimum nem oranı %40 ile %60 arasında olmalıdır. Uykuya dalma sırasında oda neminin sadece %40'ın biraz üzerinde olması önemlidir, çünkü solunan hava ve gece terlemesi nedeniyle hava nemi gece boyunca sürekli artar. 

Aşırı bağıl nem, hijyenik iklim koşullarını doğrudan etkiler. Bu da bakterilerin ve diğer kirletici maddelerin çoğalmasına neden olur.

Marmara bölgesindeki hava kalitesi şu anda orta düzeyde olarak tanımlanmaktadır. Ancak PM2.5 isimli ana kirletici DSÖ yıllık kılavuz değerinin 3.4 katıdır. PM2.5 çok küçük olduğu için solunum yollarının daha derinlerine girebilmektedir. 

Nem aslında havalandırma ile azaltılabilir ve böylece uygun bir oda havası yaratılabilir. Bunun için pencerelerin günde 3 ila 5 kez, her seferinde 5 ila 10 dakika boyunca tamamen açılması gerekir. Rüzgar yoksa ve içerideki ve dışarıdaki sıcaklıklar benzer ise, 15 dakika boyunca da havalandırma mümkün. Soğuk havalarda havalandırma süresi daha az olmalıdır. Bu önlemler İmralı adasında bir yandan nem nedeniyle, diğer yandan ise cezaevi yönetmelikleri nedeniyle mümkün değildir. 

"Doktorlar, özellikle solunum yollarıyla ilgili şikayetlerle ilgili olarak, hem nemli havayı hem de yeterince hava alamadığım koşulları kesin ve başarılı bir tedavi için elverişsiz bulduklarını söylüyorlar." Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın avukatları ile yaptığı görüşmede belirttiği bu husus biz hekimler için bir çağrıdır. 

Sayın Öcalan'ın nefes alabilmesi için hepimizin bir nefes vermesi gerekir. Ki Sayın Öcalan'ın paradigması iklim açısından da önemlidir. Hepimizin temiz hava soluması ve barış rüzgarının esmesi için hekimler olarak mücadele etmeliyiz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.