İnsanlar bayat ekmek bekliyor

(EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk

(EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk

  • Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, "Artık ekmek bulmak bile sorun. Şu anda ağırlıklı olarak bayat ekmek satılıyormuş. İnsanlar belli bir saati bekliyor ve gidip bayat ekmek alıyor" dedi. 

Ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunların arttığı bir yıl geride kaldı. Antidemokratik ve milliyetçi politikalar iktisadı krizi daha da derinleştirdi. Açıklanan yeni asgari ücret de yüksek enflasyon altında ezilen emekçileri memnun etmedi. Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, yeni yıla devredilen sorunlara dair değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin demokrasi ve iktisadi açıdan durumunun kötüye gittiğini belirten Öztürk, kriz nedeniyle toplumun büyük bir açlıkla karşı karşıya kalma riskinin bulunduğunu ifade etti. Öztürk, "Açlık sınırı, açıklanan asgari ücreti iki hafta içerisinde muhtemelen geçecek. Asgari ücret zammından sonra ürünlere büyük bir zam yağmuru yapıldığını biliyoruz. Bu zam yağmuru da iyileştirmeleri alıp götürüyor, eritiyor” dedi. 

İnsanların yüzde 50'sinin asgari ücretle geçimlerini sağlamaya çalıştığını ifade eden Öztürk, halkın büyük bir çoğunluğunun ise açlık sınırı altında yaşadığını söyledi. Öztürk, "AKP iktidarının, blakis Erdoğan’ın 'Biz sınır ötesinde operasyon yapıyoruz. Biz sınırı geçeceğiz, Yunanistan’a şöyle bir müdahalede bulunacağız’ şeklindeki sözleri var. Sınırları geçmek bu kadar kolaysa gel, bütün bu işçi sınıfının yaşadığı açlık sınırını geç. Senin sınırın bu olsun. İlgilendiğin sınır memleketin içindeki sınır olsun. ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyor ya, gel de bir gece bu açlık sınırını geç. Daha ‘yoksulluk sınırını geç’ diyen yok. Kendi ülkendeki yurttaşlarının açlık sınırıyla uğraşmayıp, sürekli ülkenin coğrafyasının sınırlarını aşmaktan bahsetmek çok yanlış” şeklinde konuştu. 

'Et alamıyoruz, kemik alıyoruz'

"Bu ülkede ekmek bulmak bile bir sorun" diyen Öztürk, şöyle devam etti: "Şu anda ağırlıklı olarak bayat ekmek satılıyormuş. İnsanlar belli bir saati bekliyor ve gidip bayat ekmek alıyor. Bayat simit alıyorlar. İnsanlar ‘Artık et almıyoruz, kemik alıyoruz’ diyor. İnsanlar ‘Biz doğal gazımızı, kombimizi açamıyoruz’ diyor. Aynı gemide olmak bu mu? Aşağı yukarı 450 milyar dolar borç var. Bu 450 milyar doları kim aldı da kullandı?"

Temelinde demokrasi sorunu var

Yaşanan tüm sorunların kaynağında demokrasi sorunu olduğunun altını çizen Öztürk, HDP'ye açılan kapatma davası, HDP'nin Hazine yardımından yoksun bırakılmak istenmesi, Federe Kurdistan ve Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik saldırılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na açılan dava ve kayyum uygulamalarının kaynağını demokrasi sorunundan aldığını ifade etti. Öztürk, "Umudumuzu kesecek hiçbir durum yok. Türkiye toplumunun en zor koşullarda bile demokrasiyi, işçi sınıfını, kadınları savunan kesimleri direnmiştir" diye belirtti. 

Bileşeni oldukları Emek ve Özgürlük İttifakı'nın birçok farklı kesimi bir araya getirdiğini söyleyen Öztürk, bu durumun demokrasinin gelişimi noktasında önemli olduğuna işaret etti. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.