Irak ambalajlı Türk tehdidi

  • Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), Irak merkezi hükümeti ile KDP arasında 9 Ekim 2020’de yapılan ‘Şengal Anlaşması’ ve asayiş güçlerine yapılan ‘1 Nisan’ dayatmasını, ‘Türk devletinin isteği üzerine yapılan bir tasfiye planı’ olarak tanımladı.

 

MXDŞ, Irak hükümetinin Şengal’deki özerk asayiş güçlerine, gerilla güçlerinin bölgeden çekilmesinin yıldönümü olan 1 Nisan’a kadar süre vermesine dikkat çekerek, “Bu, Türk devletinin isteği üzerine yapılan Êzidî örgütlülüğünü tasfiye planıdır” dedi.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), HPG ve YJA Star gerillalarının Şengal’den çekilmesinin 3’üncü yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

HPG komutanlarından şehit Egîd Civyan ve şehit Dilşêr Herekol şahsında Şengal’in özgürleştirilmesi için canını feda eden bütün şehitleri anan MXDŞ, Irak askeri güçleri ile KDP’nin Şengal’e yönelik çete işgalini olanaklı kıldığına dikkat çekti ve “HPG ve YJA Star gerillaları Êzidîlerin yardımına koşarak büyük bir soykırımın önüne geçti. Savaşçılar ve gerillalar sayesinde, DAİŞ çeteleri ve ortakları Êzidîleri yok etme amacına ulaşamadı” dedi.

HPG ve YJA Star güçlerinin Şengal’i egemenlikleri altına almak için değil Êzîdîleri soykırımdan kurtarmak için bölgeye geldiğine dikkat çeken MXDŞ, “Êzidî topluluğu şimdi bütün Şengal’i koruyabilecek bir güce ve Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesi sayesinde irade sahibi olup her türlü saldırı ve fermanın önüne geçecek örgütlülüğe sahip” diye ekledi.

Başarısız fermanın tekrarı

Gerilla güçlerinin Irak’ın gözetiminde 1 Nisan 2018 tarihinde Şengal’den çekildiğini hatırlatan MXDŞ, şöyle devam etti: “Êzidîlerin örgütlü yapısı ve iradesi başta Türk devleti olmak üzere bütün düşmanların zoruna gidiyor. KDP ise bütün Êzidîleri birbirinden uzaklaştırmak ve Şengal’i tekrar kontrolü altına almak istiyor. Türk devleti de bunu Kazımi aracılığıyla yapıyor. 9 Ekim’de yaptıkları anlaşma ile gerilla sayesinde başarısız olan fermanı gerçekleştirmek istiyorlar.”

Irak Hükümetinin Şengal’deki özerk yönetimi tasfiye etmek için 1 Nisan’a kadar süre vermesini “Türk devletinin isteği üzerine yapılan bir tasfiye planı” olarak tanımlayan MXDŞ, “Êzidî topluluğu olarak kararımız nettir. Halkımızın elde ettiği kazanımları korumak dışında hiçbir seçeneği kabul etmiyoruz” dedi.  ŞENGAL

Eski pêşmerge: Şengal’e saldırı, birliği zayıflatır

KDP’nin eski peşmergelerinden Mustafa Ölmez, Bağdat hükümeti ile KDP arasında imzalanan “Şengal Anlaşması”nı eleştirdi ve şunları söyledi: “1976 yılında Heftanîn ve Kandil’de pêşmergelik yaptım. KDP’nin pêşmergesiydim. O zamanın pêşmergesi Kürtler içinde ayrımcılık yapmaz ve her Kürt’e aynı seviyede yaklaşırdı. Partimiz olan KDP, Kürtler arasında ayrımcılık yaptığı zaman biz de pêşmerge olmayı bıraktık. Bugün yaşanan gelişmelere baktığımızda Başur hükümetinin Kürt birliğine zarar verdiğini görüyoruz. Kürtlerin kökü Şengal’den geliyor. Şengal yok olduğunda bütün Kürtler yok olacaktır. Çünkü Kürtlerin birliği Şengal’dir. Bugün Êzidîler kendi topraklarında mücadele ediyor. Irak, KDP ve Türkiye bu savunmayı ortadan kaldırmak ve yok etmek istiyor. Şengal’e saldırı olursa Kürtlerin birliği zayıflayacak ve yok olacaktır.”

 

‘1 Nisan dayatması’ ne anlama geliyor?

KDP ile Irak hükümeti 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’deki Êzidîleri DAİŞ çeteleri ile yüz yüze bıraktıktan sonra bugün de Êzidî halkının onayı olmadan Şengal’e dönmek istiyor.

Irak Federal Hükümeti ile Başûrê Kurdistan yönetimi, 9 Ekim 2020’de Şengal yönetimi hakkında bir anlaşma imzaladığını duyurmuştu fakat bu anlaşma DAİŞ çetelerinin suçlarına ve soykırımına uğrayan Şengal halkının görüşü alınmadan yapıldı.

Her iki hükümet, Şengal’i işgal etmek için her türlü tehdit yolunu kullandı. Aynı zamanda 1 Nisan’a kadar Şengal’deki asayiş güçlerinin işini KDP ve Irak hükümetine teslim etmesi için süre verildi.

Şengal’deki Êzidîler, bu karara olan tepkilerini Şengal Özerk Yönetimi’nin yaptığı açıklama ile göstererek Şengal’in 2014 yılına dönmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

Rojava’daki Êzidîler de KDP ile merkezi hükümet arasındaki anlaşmaya tepki göstererek, “İrademize müdahaleyi reddediyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.