Irak kimyasal komisyonu kurdu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin yasaklı bombalar ve kimyasal silah kullanmasının uluslararası kamuoyunda görünür hale gelmesi ile harekete geçen Irak Parlamentosu komisyon kurup bölgeden veri toplayacak. 
  • Parlamenter Refiq Salihi kurulan komisyonda, Savunma Bakanlığı, Irak Parlamentosu Asayiş ve Savunma Komisyonu ve Dışişleri Bakanlığından temsilcilerin yer alacağını ve BM Güvenlik konseyine şikayet için veri toplayacağını açıkladı.
  • Başûrê Kurdistan’da gelişmeleri takip eden gazeteci Özdemir, Türk devletinin bu komisyona da müdahale etmek isteyeceğini belirterek, komisyonun desteklenmesinin hayati önemde olduğunu söyledi. 

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’da yasaklı ve kimyasal silah kullanmasının uluslararası kamuoyunda duyulur hale gelmesi ardından Irak parlementosu inceleme için özel bir komisyon oluşturdu. Kurulan komisyon kimyasal silah kullanılan ve PDK’nin fiili denetimi altında bulunan bölgeler giderek incelemeler yapacak. 

Başûrê Kurdistan’da Türk devleti özellikle son 7 ay içerisinde HPG BİM’in tespit edip açıkladığı kadarı ile 2 bin 837 defa yasaklı bombalar ve kimyasal silah kullandı.  Medya Savunma Alanlarından Zap, Avaşîn ve Metîna başta olmak üzere Gare’ye de geçen yıl yapılan saldırıda kimyasal silah kullanıldı. HPG Basın İrtibat Merkezi’nin paylaştığı görüntü ve delil niteliğindeki videolar bu saldırıların uluslararası kamuoyunda görünür hale gelmesini sağladı. 

Irak Parlamentosu’ndaki Fetih Koalisyonu Parlamenteri Refiq Salihi Türk devletinin kimyasal silah kullanmasına ilişkin kurulan komisyonda, Savunma Bakanlığı, Irak Parlamentosu Asayiş ve Savunma Komisyonu ve Dışişleri Bakanlığından temsilcilerin yer alacağını açıkladı. Salihi, “Türk devletinin Bölge topraklarında kimyasal silah kullanması konusu Irak parlamentosunda gündeme alınarak bu konunun araştırılması için bir komisyon kuruldu. Komisyon operasyon bölgelerine giderek konunun aydınlatılması için inceleme yapacak. Komisyonun amacı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunulması için konuyla ilgili tüm belgelerin toplanmasıdır” dedi.

Kamuoyu baskısının sonucudur

Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı Irak’ın komisyon kurmasını bölgede gelişmeleri takip eden gazeteci Mervan Özdemir M/A’ya değerlendirdi. Özdemir, Irak devletinin komisyon kurmasının kimyasal silah kullanımını idda düzeyinede dahi olsa kabul ettiğinin işareti olduğunu belirterek, komisyon kararının gelişen kamuoyu tepkisinin bir sonucu olduğunu dile getirdi. 

KDP araştırmalara engeldi

Daha önce de araştırma için bölgeye gelen heyetlerin KDP tarafından engellendiğini hatırlatan Özdemir, kimyasal silah kullanımına dair daha önce de birçok çağrının yapıldığını ancak karşılık bulmadığını belirtti. Özdemir, son görüntülerle birlikte kimyasalın kamuoyunun gündemine girdiğine işaret ederek, "Kimyasal silahların kullanımı böylesine acı sonuçlar doğurmadan gündeme gelmedi. HPG, son iki yıldır araştırmalar için defalarca çağrılarda bulundu. Ama çağrılar karşılık bulmadı. KDP, çağrılara cevap veren birkaç kurumun incelemelerde bulunulmasını da engelledi" dedi. 

Komisyon desteklenmeli

Tepkilerin büyümesi üzerine komisyon kurulması kararı alındığını söyleyen Özdemir: "Toplumların kültürlerinin ve kimliklerinin ulus devletlerin çıkarlarına kurban edildiği böylesi bir yüzyılda bu komisyonun hakikatin izini büyük bir hassasiyetle süreceğini beklememek lazım. Toplumun, bağımsız kurum ve kuruluşların, bedeli ne olursa olsun gerçeği dile getirmekten çekinmeyen aydınların bu komisyonu takip etmesi hayatidir. Zira çıkarlar söz konusu olduğunda komisyona müdahale edilmeyeceği ve hatta Türk devletini aklamak için yapılan bir girişim olmayacağı kesin değildir. Komisyonun kurulmuş olması kimyasal silahları kullanılması ‘iddiasının’ kabulüdür. Kimyasal silahların kullanıldığı açıktır. Şimdi sıra bu komisyonun takip edilmesi ve bu gerçeğin kabul edilmesindedir. İlgili kurumların, konuyu hassasiyetle takip eden aydınların ve bilim insanlarının, bu komisyonun faaliyetini takip etmesi ve hatta komisyona dahil olması gerekiyor.” HABER MERKEZİ / MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.