Irkçı değil, mağdur suçlandı

Çetin Doğan

Çetin Doğan

  • Zorunlu askerlik yaptığı kışlada Kürtçe eğitimi savunduğu için ırkçı saldırıya uğrayan Çetin Doğan’a “Örgüt propagandası” davası açıldı. 

 

Edirne’nin Süloğlu ilçesinde ki 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında zorunlu askerlik yapan Çetin Doğan (20), Kürtçe eğitimi savunduğu için 15 Ağustos 2021’de bir grup askerin saldırısına uğradı. AK-47 (kaleşnikof) silahın dipçiğiyle darp edilen Doğan'ın burun ve alın kemiği kırıldı. Ayrıca kaburgasında çatlak ve bacaklarında morarma meydana geldi. Doğan, kaldırıldığı hastanede üç gün tedavi gördü ve hazırlanan darp raporunda, “Basit tıbbi müdahale ile geçiştirilecek ölçüde hafif olmadığı” ifadelerine yer verildi. Doğan’ın şikayeti üzerine saldırganlardan Uğur Can Yaman hakkında “neticesi itibari ile ağırlaşmış kasten yaralama” suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Doğan hakkında ise "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Söz konusu soruşturmaya, Doğan’ı darp eden asker ile tanık olarak dinlenen bir başka askerin verdiği “Kürtlerin yüzde 90’ının PKK’lı olduğunu, kendisinin de PKK sempatizanı olduğunu söyledi” şeklindeki beyanları gerekçe gösterildi.  

Her iki soruşturmaya dair hazırlanan iddianameler sunuldukları mahkemelerce kabul edildi. Doğan’ın yaralanmasına ilişkin saldırgan Yaman hakkında açılan dava, Edirne 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde karara bağlandı. Doğan’ı darp ederek, ağır yaralayan Yaman hakkında “Kasten yaralama” suçundan 5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, “Haksız tahrik” indirimi yaparak, cezayı 1 yıl 3 aya düşürdü. Bununla da yetinmeyen mahkeme, “verilecek cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkisini” dikkate alarak, cezayı 1 yıl 15 güne düşürdü. Mahkeme, “sanığın bir daha suç işlemeyeceği konusunda mahkemede kanaat hasıl olduğu” gerekçesiyle cezayı erteledi.  

Mahkemenin gerekçeli kararında, yapılan indirimlere sanık beyanı üzerinden Doğan hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan dava gerekçe gösterildi.

Doğan hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan dava, Edirne 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.  AHMET KANBAL/MA/MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.