İşgale geçit vermeyeceğiz 

Kadın Haberleri —

.

.

  • Şengal’e yönelik saldırılar karşısında Êzidî kadın ve anneleri olarak mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen SMJÊ yöneticileri, bu kapsamda bugün Almanya’da merkezi bir yürüyüş düzenleyeceklerini belirtti. 

HAKAN TÜRKMEN / BERLİN 

Irak ordusunun, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Türk devleti destekli 17 Nisan’da Şengal’e yönelik başlattığı saldırılara tepkiler gelmeye devam ediyor. Bir tepki de Êzîdî Kadın Meclisi Çatı Örgütü (SMJÊ) sözcüsü ve yöneticilerinden geldi. Gazetemize konuşan SMJÊ yöneticileri, Êzîdî kadın ve annelerin bu saldırılara geçit vermeyeceğini ve bu anlamda mücadelelerini büyüteceklerini söyledi. 

Halk kuşatmayı boşa çıkardı 

SMJÊ sözcüsü Nurê Alkış, Şengal’e yönelik saldırıların 2020 tarihinde Irak hükümeti, KDP ve Türkiye arasında imzalanan anlaşma ile başladığını vurguladı. YJŞ, YBŞ ve Şengalli annelerin direnişi ile işbirlikçilerin aralarında imzaladıkları anlaşmanın boşa çıktığını dile getiren Alkış, “Türkiye ve KDP’nin işbirliği ile Irak hükümeti son olarak Çarşema Sor Êzîdî bayramında yüzlerce askerini Şengal’i kuşatmak için seferber etmişti. Bu kuşatmaya karşı direnenlerin Şengal halkı ve özellikle Şengalli anneler olduğunu gördük” diye belirtti. Alkış, KDP’nin, Şengal halkının kendisini yönetmesini istemediğini ve kendi kontrolüne almak istediğini belirtti. 

.
Nurê Alkış

Bugün merkezi yürüyüş

Şengal için hukuki ve diplomatik çalışmalar çerçevesinde görüşmeler yaptıklarını dile getiren Alkış, Êzîdî halkının taleplerine dikkat çekti. Alkış, “Yalnız bırakılan Şengal halkının uluslararası alanda neden kendi kendisini yönetmesi, özsavunma güçlerinin oluşması, Şengal’in otonom olarak kabul edilmesi ve Êzîdî soykırımı kabul edilmesi yönünde çalışmalarımız var” dedi. Alkış ayrıca bugün Almanya’nın Bielefeld kentinde merkezi bir yürüyüş düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

.
Nûjiyan Günay

Suça ortak oluyorlar 

Türk devletinin Osmanlı hayalini gerçekleştirmek için Irak’ı karıştırmak istediğini söyleyen SMJÊ yöneticilerinden Nûjiyan Günay, Türk devletinin bu karışıklığı ise KDP’nin eli ile yapmaya çalıştığını vurguladı. Barzani ailesinin kendi çıkarları için buna ortak olduğunu dile getiren Günay, “Bugün Türkiye’nin kullandığı insansız hava araçlarının Irak toprakların da uçması, özelde Şengal halkının genelde Kürt halkının katledilmesinde Almanya’nın da payı var. Mesele Kürt veya Kürdistan olunca uluslararası güçler bu katliamlara bir şekilde ortak oluyor. Rusya ve Batılı devletler arasındaki hegemonya savaşında milyonlar ayaklanıp Ukrayna’yı desteklerken, Kürdistan’da yaşanan savaşa sessiz kaldıklarını gördük” diye belirtti.

.
Zübeyde Xebat

KDP’nin işbirliği unutulmayacak

SMJÊ yöneticilerinden Zübeyde Xebat ise, “NATO üyesi bir ülkenin izinsiz başka bir ülkenin topraklarında katliam yapması mümkün değil. Bu katliamlar karşısında sessizliğini koruyan uluslararası güçler ve uluslararası kamuoyu Şengal halkının Êzîdîlerin katliamını meşru kılıyor. Yeni fermanlara yol açacak olan bu sessizlik, ortak olmayı da beraberinde getirir. Kürt kanını Kürtlerin eli ile dökmek isteyen güçlerin, çıkarları uğruna Şengal halkına katliamları reva gören güçler şunu iyi bilmelidir; Şengal halkı, Şengalli anneler yeni katliamların olmasına müsaade etmeyecek. Şengal halkı kendi kendini yönetecek ve YJŞ, YBŞ güçleri ile özsavunmasını gerçekleştirecek” diyerek KDP’nin Kürdistan’ın işgali, Kürt halkının katliamlarına ortaklığının unutulmayacağını söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.