Kaçtılar, düştüler, öldüler; ölülerini bile alamadılar

.

.

  • Türk ordusu, iktidarın ömrünü uzatmak için Medya Savunma Alanları'na saldığı askerleri ölüme sürüyor. Her ilerlemesi gerillanın müdahalesiyle karşılaşan askerlerin günlük kaybı, artık 20-30'u aşıyor. Sadece YJA Star'ın Karker'deki eylemler dizisinde 30 asker savaş dışı kaldı.
  • Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın Şehîd Berxwedan savaş mevzilerine zorla gönderilen 4 asker, sabotaj taktiğiyle vuruldu. Patlama sırasında 2'si uçurumdan düştü. Diğer 2'si ise ferdi silahlar ve el bombalarıyla vurularak öldürüldü. 2 askerin cenazesi gerillanın denetimi altında duruyor. 
  • Karker Direniş Alanı’nın savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen Türk askerleri, 10 kez sabotaj taktiğiyle vuruldu; 6'sı öldürüldü. Sonra iki kez el bombaları ve ferdi silahlarla vuruldu; 3'ü öldürüldü. Tekrar teşebbüs edince 4'ü, yine toplanınca 4'ü daha azaldı. 
  • Dört saat sonra kimyasal silah ve patlayıcılarla savaş mevzilerine doğru gelmek isteyen Türk askerleri, YJA Star gerillaları tarafından önce sabotaj, ardından da ferdi silahlarla vuruldu. 2 kayıp veren Türk askerleri, yanlarında getirdikleri patlayıcıları bırakarak kaçtı.

Kürdistan Özgürlük Gerillası, 1 Haziran Hamlesi’nin yıl dönümünü selamlama amacıyla bir dizi eylem gerçekleştirdi. Eylemlerde, 47 Türk askeri öldürüldü, 8'i yaralandı. 2 helikopter darbelendi.
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, saldırı ve eylemlerle ilgili şu bigiler verildi:

Avaşîn Bölgesi

* Werxelê Direniş Alanı’nı 30 Mayıs 09.25’te kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalamak isteyen Türk askerlerine, ağır silahlarla müdahale edildi. Askerler, bir kademe geri çekildi.

Zap Bölgesi

* Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi çerçevesinde 29 Mayıs 09.00-10.00 saatleri arasında Girê Cûdî Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Leşker bölgesine indirme yapmak isteyen Skorsky helikopterler, iki koldan vuruldu. Ağır darbe alan 2 helikopter indirme yapamadan alandan uzaklaşmak zorunda kaldı. 
* YJA gerillaları, 29 Mayıs günü saat 14.00’te Girê FM Direniş Alanı’na bağlı Girê Şehîd Nalîn çevresindeki Türk askerleri, suikast taktiğiyle vurdu; 1'ini öldürdü. 
* Girê Cûdî Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Savuşka boğazına doğru 30 Mayıs günü ilerlemek isteyen Türk askerleri vurulunca panik içinde araziye dağıldı.
* Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde 29 Mayıs günü sabah saatlerinde işgalci Türk ordusu subayları, bir grubu Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın Şehîd Berxwedan savaş mevzilerine göndermek istedi. Askerlerin ilerlemek istemedikleri ve subaylarla tartıştıkları gözlendi. İşgalci subaylar daha sonra 4 kişilik bir grubu savaş mevzilerine doğru gönderdi. Bu grup, savaş mevzileri çevresinde gerilla tarafından denetim atına alınarak sabotaj taktiğiyle vuruldu. Patlama sırasında 2'si uçurumdan düştü. Diğer 2'si ise ferdi silahlar ve el bombalarıyla vurularak öldürüldü. Cenazelerin üzerine giden gerilla, askeri malzeme ve silahlar imha etti. Akşam saatlerinde harekete geçmek isteyen Türk askerleri tekrar vurulunca ilerleyemedi. 2 askerin cenazesi gerillanın denetimi altında duruyor. 
* Karker Direniş Alanı’nın savaş mevzilerine doğru 29 Mayıs günü ilerlemek isteyen Türk askerleri, YJA Star gerillaları tarafından denetim altına alınarak 10 kez sabotaj taktiğiyle vuruldu; en az 6'sı öldürüldü. 
* Aynı gün saat 07.30 ve 07.40’ta savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri, iki kez el bombaları ve ferdi silahlarla etkili bir şekilde vuruldu; 3'ü öldürüldü, 1'i ise yaralandı. Türk askerleri, saat 08.20’de savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyince denetim altına alındıktan sonra 2 koldan ferdi silahlarla vuruldu ve 4'ü daha öldürüldü. Gerilla, saat 09.40 ve 10.30’da savaş mevzileri çevresinde toplanan Türk askerleri, el bombaları ve ferdi silahlarla yakın mesafeden vurdu; böylece 4'ü daha azaldı. 
* Türk askerleri, saat 15.00’te savaş mevzilerine patlayıcılarla saldırmak istedi. Gerillanın müdahalesi sonucunda askerler bir kademe geri çekildi. Dört saat sonra kimyasal silah ve patlayıcılarla savaş mevzilerine tekrar saldırmak isteyen Türk askerleri, YJA Star gerillaları tarafından önce sabotaj, ardından da ferdi silahlarla vuruldu. 2 kayıp veren Türk askerleri, yanlarında getirdikleri patlayıcıları bırakarak kaçtı.
* YJA Star gerillaları, aynı gün 08.50-19.05 saatleri arasında Karker Direniş Alanı’nın savaş mevzileri çevresindeki Türk askerlerini 10 defa suikast taktiğiyle vurdu; 6'sını öldürdü, 4'ünü ise yaraladı.  
* Çiyareş Direniş Alanı’nın Girê Cehennem savaş mevzileri çevresine 29 Mayıs günü konumlanmak isteyen Türk askerleri,  ferdi silahlar ve el bombalarıyla vurulunca bir kademe geri çekildi.
* Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın Girê Berxwedan savaş mevzilerini 29 Mayıs günü 07.00 – 08.00 saatleri arasında kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalamak isteyen Türk askerleri, ağır silahlarla vurulunca bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. 
* YJA Star gerillaları, 30 Mayıs günü 04.50 – 06.15 saatleri arasında Karker Direniş Alanı’nın savaş mevzileri çevresindeki 2 Türk askerini suikast taktiğiyle öldürdü.

Metîna Bölgesi

* Cenga Xabûr Devrimci Hamlesi kapsamında 29 Mayıs saat 11.00’de Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki Girê Şehîd Zemanî ve Şehîd Akîf alanı arasında hareket halinde olan Türk askerleri ferdi silahlarla vuruldu; 2'si öldürüldü.
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Girê Şehîd Zemanî savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri, 29 Mayıs saat 13.00’te 2 koldan hedeflenerek vuruldu; 2 Türk askeri öldürüldü, 1'i ise yaralandı.
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Girê Şehîd Zemanî savaş mevzilerine doğru 29 Mayıs ilerlemek isteyen Türk askerleri, takibe alındı. Denetim altına alınan Türk askerleri, saat 17.30’da yarı hareketli timler tarafından 2 koldan eş zamanlı olarak el bombaları ve ferdi silahlarla yakın mesafeden vuruldu. Gerillanın yıldırım hızıyla gerçekleştirdiği bu etkili eylem sonucunda; 11 Türk askeri öldürüldü, 2'si ise yaralandı. Türk askerleri, saat 19.30’da ilerlemek isteyince tekrar 2 koldan vurulunca bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. Öldürülen askerlerin cenazeleri gece geç saatlere kadar gerillanın denetimi altında kaldı.
* Bu etkili eylem sırasında en önde ilerleyerek ilk darbeyi vuran ve 9 askerin cenazesi üzerine giden Siyabend şehadete ulaştı. Eylemin başarıya ulaşması için büyük çaba sarf eden ve yoldaşlarına öncülük yaparak zafer yaratan Siyanbend'in ayrıntılı kimlik bilgileri daha sonra paylaşılacak.

27 kez kimyasal

* Türk ordusu, 29 Mayıs’ta Zap'a bağlı Şikefta Birîndara, Girê Şehîd Berxwedan ve Girê Cehennem alanları ile Avaşîn’e bağlı Werxelê Direniş Alanı'nı 27 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı. 

Diğer bombardımanlar

Türk ordusunun, 29 Mayıs'ta obüs, saldırı helikopteri ve savaş uçaklarıyla gerçekleştirdiği saldırılar ise şöyle:
* Zap'a bağlı Girê Cûdî, Girê FM, Girê Amediye, Şikefta Birîndara, Karker, Çiyareş, Girê Cehennem, Şehîd Şahîn, Girê Rûbar, Saca, Çemço ve Rênçbir Axa alanları, saldırı helikopterleri ve sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle yüzlerce kez ve 43 kez de savaş uçaklarıyla bombalandı.
* Metîna'ya bağlı Girê Ortê, Girê Şehîd Zemanî, Girê Şehîd Merwan ve Kanî Botkê alanları, sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle ve 13 kez de savaş uçaklarıyla bombalandı. 
* Avaşîn'e bağlı Werxelê Direniş Alanı savaş uçaklarıyla 4 kez bombalandı.
* Garê'ye bağlı Şikeftiyan köyü çevresi savaş uçaklarıyla bombalandı. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.