Kadın sömürüsü aileden başlıyor

Kadın Haberleri —

Zeynep Çelik

Zeynep Çelik

  • Bir tekstil atölyesinde çalışan Zeynep Çelik, atölyelerde yaşanan mobbingi, kadına hakareti, tacizi anlatarak emek sömürüsüne dikkat çekti. Çelik, aile içerisinde emeği sömürülen kadının iş yerinde de emeğinin sömürüldüğünü ve kadın emeğinin görmezden gelindiğini belirtti.

Derinleşen ekonomik kriz, yükselen yoksulluk emek sömürüsünü de arttırdı. En fazla emek sömürüsüne maruz kalan kadınlar ya ağır çalışma şartlarını kabul etmek ya da açlık arasında kalıyor. Emek sömürüsünün en fazla olduğu alanlarda biri tekstil atölyeleri. Kadınların ağırlıkta çalıştığı atölyelerde kadın emeğinin sömürüsü üst düzeyde. Bakurê Kurdistan’ın Elîh (Batman) kentinde artan tekstil atölyesinde çalışan Zeynep Çelik çalışma koşullarını anlattı.

Kadınlar haklarını koruyamıyor

Çelik, kadınların başka bir iş bulamadıkları için tekstil atölyelerinde çalışmak zorunda kaldığını belirterek, “Tekstillerde en çok kadınlar çalışıyor. Bunun iki nedeni var. Birincisi, kadınlar sadece evle sınırlı kalmak istemiyor, rahatlıkla kendi emeğini ortaya çıkarıyor. İkincisi de tekstil atölyelerinin sahipleri ve  firmalar kadınları tercih ediyor” dedi. Kadınların hem evde ve hem de atölyede  çalıştığını dile getiren Çelik, “Evde emeği sömürülen kadının iş yerinde de emeği sömürülüyor. Çünkü haklarını koruyamıyorlar. Tekstillerde var olan hakları da ortadan kaldırılıyor.  Bu yüzden tekstillerde en çok kadınlar tercih ediliyor” diye belirtti.

İş güvencesi yok 

Kendisinin atölyede masa başında çalıştığını ancak sürekli ayakta olan kadınların olduğunu belirten Zeynep Çelik şunları kaydetti: “Tekstil atölyesi rahat bir yer değil. Kadınlar yaklaşık 9 saat çalışıyor, bazen mesaiye de kalıyorlar. Güvenceleri yok. Emekleri yok sayılıyor. Kadınlar çok çalışıyor. Ama bu kadar çalışmanın aynı karşılığı olmuyor. Emeğimiz görülmüyor ve de hakkımız az veriliyor. Sürekli daha fazla üretim olsun diye baskı var. Tüm zamanımız burada geçtiği için enerjimiz, gücümüz kalmıyor. Başka bir iş yapacak enerjimiz kalmıyor. Kendisi için bir şey yapamıyor. Çünkü çalıştığı süre içerisinde sadece nasıl daha iyi iş yapabilirim diye düşünüyorsun. Gerçekten de kadınların emeği yok sayılıyor.”

Kadın çalışanlar mobbing

Tekstil atölyelerinde kadınların hakaret ve baskıya maruz kaldıklarını dile getiren Çelik, “Tekstilde kadınlara bağırıyorlar. Çalışan sayıları azaldığında öfkelerini kadın çalışanlardan çıkarıyorlar. Onların istediği gibi bir iş çıkmazsa, çalışmamışsınız diyorlar. Lavaboya gittiklerinde bile söylüyorlar. Sadece benim çalıştığım yerde değil, tüm tekstil atölyelerinde böyle. Düşünün ki, çalışanlar sadece belirli zamanlarda ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Yine mobbinge maruz kalıyorlar. Her zaman yaptığından daha çok istiyorlar. Ama çok çalıştığında da daha çok çalışmanı istiyorlar. Biri size bağırdığında hakkınızı arayamıyorsunuz çünkü başvurabileceğin bir yer yok. Tekstillerde en çok kadın çalışanlar hakarete maruz kalıyor. Hiyerarşik bir sıralama var. Müdür, müdür yardımcısı oralardan geçiyor. Bu yüzden de mobbingin farklı şekilleri var. Diğer yandan psikolojik baskı yapılıyor. Tekstilde bilinen ve bilinmeyen patronlar var” diye konuştu.

‘Fiziki temas da sömürü ve tacizdir’

Sadece kadınlara değil, tüm çalışanların hakarete uğradığını dile getiren Çelik, kadınlara yönelik tacize dikkat çekti: “Fiziki olarak temas çok. Kıdemli olan, fiziki temas hakkını kendinde buluyor. Bilinç az olunca, sömürü de daha fazla oluyor. Fiziki temas da sömürü ve tacizdir. Ama kadınlar bu fiziki temasın taciz olduğunun bilincinde değiller, öyle görmüyorlar. Bu aynı zamanda toplumsal olarak da bir eksikliğimiz. İnsanlara kendi istekleri dışında temas edilmemesine izin vermemeleri gerektiğini söylemeliyiz. Bu aynı zamanda bir hak ihlalidir. Kadınların bu konuda duyarlı, uyanık olmaları gerekir. Bizim üstlerimiz tarafından yapılan bu durum taciz olarak değil sevgi olarak görülüyor. Bu çok yanlış.”

Kadınlar önce ailede sömürülüyor

Kadınlara emek sömürüsüne karşı bilinçlenmesi gerektiğini dile getiren Zeynep Çelik şöyle dedi: “Tekstillerde bunu gördüğümde gerçekten çok daralıyorum. Kimse bunu sömürü olarak görmüyor. Bunun temelinde de aile var. Çünkü öncelikle aile tarafından sömürülüyorlar. Kadının emeği sömürülüyor. Evde emek sömürüsüne maruz kalanın tekstildeki emek sömürüsü nasıl olur? Çünkü kadının evde emeği sömürülüyor. Bizler günde 9 saat çalışıyoruz, bazen mesaiye kalıyoruz. Lütfen kadınlar okusun, bilinçlensin. Babalarının, erkeğin, sevgilerinin kendileri üzerinden hak iddia etmelerine izin vermesinler. Kendilerini ilişkin kararı kendileri alsın. Kendileri ve çocukları için iyi bir toplum inşa etsinler.” 

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.