Kadına şiddet kamusal alanda arttı

Kadın Haberleri —

Sosyolog Kelsum Gezneyi

Sosyolog Kelsum Gezneyi

  • Başûrê Kurdistan’da kadına yönelik cinsiyetçi saldırıların arttığını dile getiren sosyolog Kelsum Gezneyi, “Gözlemlerime göre toplu alanlarda, resmi kurumlarda, park vb. yerlerde kadınlara yönelik cinsiyetçi saldırılarda artış yaşanmaktadır” dedi.

Başûrê Kurdistan’da kadına yönelik şiddeti değerlendiren sosyolog Kelsum Gezneyi, geçmişte Kürt toplumunda kadınlara yönelik fiziki şiddetin olduğunu ancak şu an kadınlara yönelik en çok cinsiyetçi saldırıların gerçekleştiğini belirtti.

Bakanlıklar kadının yanında olmalı

Kadın yönelik şiddetin ve ortaya çıkan oranların gizlendiğini de  dile getiren Gezneyi, eğitimin önemine dikkat çekti. Kürt aile yapısında çocuk eğitiminin sağlıklı olmadığını, bu konunun araştırılmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Gezneyi, “Kurdistan Bölgesi’ndeki ilgili bakanlıklar kadına yönelik şiddetle mücadele adımlarının yanında yer almalı ve kendi payına düşen rolü yerine getirmelidir” dedi.

Cinsel şiddet arttı

Kadınlara yönelik şiddetin türlerine de değinen Kelsum Gezneyi devamla şunları belirtti: “Şüphesiz ki şiddet yere, zamana ve topluma göre değişiklik göstermektedir. Şiddetin yöntemleri zamanla değişmiştir. Eskiden Kürt toplumunda kadına yönelik fiziki şiddet çok fazlaydı. Ancak şu an kadınlara yönelik en fazla cinsiyetçi saldırılar olduğuna tanıklık ediyoruz. Söz konusu şiddetin oranları, yetkililerin açıkladığı oranlardan çok daha fazladır. Şiddetler kayıt altına alınmamaktadır. Gözlemlerime göre toplu alanlarda, resmi kurumlarda, park vb. yerlerde kadınlara yönelik cinsiyetçi saldırılarda artış yaşanmaktadır.”

Kadınlar dijital medyada hedef

Şiddetin yükselmesinin çeşitli nedenleri olduğunu ifade eden Sosyolog Kelsum Gezneyi şöyle dedi: “Kişisel özgürlüklerin ve cins bilincini geliştirecek derslerin olmayışı, teknolojinin yanlış kullanımı, cinsiyetçi internet siteleri gibi birçok neden sıralanabilir. İstatistiklere göre Kurdistan Bölgesi’nde 4 milyon insan sanal medya kullanmaktadır. Bu durum kadınların çok daha kolay bir şekilde hedef olmasına yol açmıştır.”

Çocuklara eğitici yaklaşılmalı

Çocukların akıllı telefon kullanımana ilişkin aileleri uyaran Gezneyi, “Ebeveynler aile içerisindeki rollerini iyi oynamalılar. Tüm çocuklar akıllı telefonlar aracılığıyla internet kullanmaktadır. Ancak ne yazık ki çocukların telefon kullanımı gözetlenmemektedir. Aileler, çocuklarını gözetlemeliler. Okullarda da sanal medyaya karşı çocuklara yönelik eğitici adımlar atılmalıdır. İmamlar dahil kadına yönelik şiddete karşı rollerini oynayabilirler” dedi.

Gezneyi son olarak kadına yönelik şiddet, cinsiyetçilik noktalarında sivil toplum kuruşlarına ve medyaya ciddi roller düştüğünü belirterek farkındalık oluşturma noktasın rollerini oynamaları gerektiğini belirtti. ROJNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.