Kadınlar duruşmaya çıkmadı

Kadın Haberleri —

  • İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararına karşı çıktıkları için dava açılan 33 kadının duruşması öncesi polis kadınlara saldırdı. Çok sayıda kadın gözaltına alınırken, kadınlar duruşma salonuna girmeyerek mahkemeyi protesto etti.

 

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Kolej semtinde 12 Ağustos 2020’de “İstanbul Sözleşmesi” eylemine yönelik polis saldırısında aralarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Eylem Akdağ’ın da bulunduğu 33 kadın hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa muhalefetten” açılan davanın ilk duruşması Ankara 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 Dava öncesi gözaltı

Dava öncesi Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirmek isteyen Ankara Kadın Platformu üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Züleyha Gülüm ile Semra Güzel ve çok sayıda avukata polis saldırdı. Çok sayıda kadın polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Duruşma salonuna  izleyici, gözlemci ve basın alınmazken yalnızca avukatlar ile HDP’li vekillere müsaade edildi. Davada yargılanan birçok kadının, polis tarafından darp edilerek gözaltına alınmasını protesto eden kadınlar, duruşma salonuna girmedi. Ayrıca davayı izlemeye gelen Uluslararası Af Örgütü’nden temsilcinin de salona girmeleri engellendi.

Duruşma salonuna giren avukatlar, polislerin gaz sıkarak kadınları darp ettiğini ardından ise gözaltına aldığını ifade etti. Avukatlar, avukat ve yargılanan kadınları darp ederek, yargılanan kadınları içeri almayan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu ancak polis şiddetini görmeyen mahkeme başkanı, bu talebi reddederek davayı 26 Kasım’a erteledi.

Ertelenme ardından adliye koridorunda bekleyen kadınlar, polis şiddetini alkış ve “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.  MA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.