Kadınlar gümbür gümbür geliyor

  •  Wan'daki kadın mitinginde konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, seçimlere 18 gün kaldığını; iktidarın siyasi soykırım operasyonlarıyla kadınları, gençleri, siyasetçileri gözaltına aldığını hatırlatarak, şunları söyledi:
  •  "Bugün bu meydandan bir kez daha cevabımızı veriyoruz. Kadınların sloganlarına, dik duruşuna, kadınların özgürlük mücadelesine iyi baksınlar. Onların saraylarını titreten ve sallayan kadınlar gümbür gümbür geliyor." 

 

AKP devrini 18 gün sonra bitireceklerini söyleyen HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, "Hepsini 14 Mayıs sabahı yerli ve milli otomobilileri TOGG'a doldurup yolcu edeceğiz. tıpış tıpış gidecekler" dedi. 

Yeşiller ve Sol Parti'nin 14 Mayıs seçimleri kapsamında Wan'ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde, ikincisini düzenlediği kadın mitingine binlerce kişi katıldı. Musa Anter Parkı'ndaki mitinge saatler kala kadınlar, ellerinde parti bayrakları; sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarla alana doğru aktı. Alana üç koldan giren kadınlar sık sık "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bijî serok Apo" sloganları attı. Coşkunun hakim olduğu mitingde uzun bir süre sahneden çalınan ezgiler eşliğinde halaya duruldu. Miting alanında gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. 

Dîsa jin dîsa jiyan

Miting, yehitler anısına saygı duruşuyla başladı. Tertip Komitesi'nden Ebru Demirtepe, 14 Mayıs seçimlerinin en çok kadınlar için önemli olduğunu belirtti. AKP iktidarının en çok kadınlara baskı yaptığını kaydeden Demirtepe, "Dîsa jin dîsa jiyan (Yine kadın yine yaşam)" şiarıyla mevcut iktara da son vereceklerini söyledi. Amed merkezli gözaltılara tepki gösteren Demirtepe, iktidara "Başaracağız, siz gideceksiniz" diye seslendi. Bu sırada alandan "Jin jiyan azadî" sloganı yükseldi.  

Ardından partinin Wan adayları ve katılımcı kadınlar tek tek sahneye çağrıldı. Adaylar, büyük bir coşkuyla karşılandı. Aynı zamanda Wan adayı olan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan'ın sahneye çıkmasıyla alandaki coşku doruğa ulaştı. Alandan uzun bir süre sloganlar susmadı. 

Özgür yaşamını kapısını açacağız

Daha sonra konuşan Başak Demirtaş, alana işaret ederek, "Güçlü ve kararlı bir şekilde burada olduğumuzu bir kez daha herkese gösteriyoruz" dedi. Demirtaş, rehin tutulan kadın siyasetçilerin isimlerini sayarak, "İşte kadınlar, biz buradayız, her yerdeyiz. Zindandaki bütün kadın arkadaşlarımıza coşkulu bir selam gönderelim mi? Bugüne kadar kadınların eşitlik mücadelesini hiçbir zorbalık durduramadı. Asla da durduramayacak" diye konuştu. Demirtaş, otoriter rejime son vereceklerini vurgulayarak, baskılarla kendilerini nefessiz ve savunmasız bırakmak isteyenlere karşı "her yerdeyiz" mesajı verdi. "Meclis'te kadının zılgıtının güçlü olması için gece gündüz çalışmaya var mısınız?" diye soran Demirtaş, "Hepinizi elinde bir anahtar var. O anahtarla 14 Mayıs'ta özgür ve eşit bir yaşamın kapısını siz açacaksınız. Hep birlikte başaracağız"  şeklinde konuştu. 

Hepsine cevap vereceğiz

Ardından konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, seçimlere 18 gün kaldığını; iktidarın siyasi soykırım operasyonlarıyla kadınları, gençleri, siyasetçileri gözaltına aldığını hatırlatarak, şunları ifade etti: "Hepsine 14 Mayıs'ta cevap vereceğiz. Bugün bu meydandan bir kez daha cevabımızı veriyoruz. Kadınların sloganlarına, dik duruşuna, kadınların özgürlük mücadelesine iyi baksınlar. Onların saraylarını titreten ve sallayan kadınlar gümbür gümbür geliyor. Bizlere gözdağı vermek, bizleri sindirmek, çalışmamızı engelleyip sekteye uğratmak istiyorlar ama şunu bilsinler; biz bitmedik, bitmeyeceğiz. Yok olmadık, olmayacağız. Varız, var olacağız. 

Tıpış tıpış gidecekler

AKP 21 yıldır iktidarda, ancak 18 gün sonra yok olacak. Tıpış tıpış göndereceğiz. Arkalarına bakmadan gidecekler. 21 yıldır bu ülkede yaşayan herkese, ama başta kadınlara her türlü zulmü yaptılar. Kadınları açlığa, sefalete, yoksulluğa mahkum ettiler. Kadınlar marketlerde alışveriş yapamıyor. Çocuklar geceleri yatağına aç giriyor. Ayşe ve Fatma teyzelerin mutfağında tencereler kaynamıyor. Kadınlara en büyük zulüm budur. Ekonomik zamlarla Türkiye'yi ne hale getirdiğini en fazla kadınlar bilir. En büyük mağduriyeti kadınlar yaşıyor. Kadınları yok sayıldığı, emeğinin sömürüldüğü, iş güvencesinin olmadığı bir ortam yaratan AKP hükümetini gönderecek de biz kadınlarız. 

Seçimlerin asıl sahibi biziz

Sevgili kadınlar seçimlerin asıl sahibi biz kadınlarız. Bu ülkenin en önemli gücü biz kadınlarız. Vanlı kadınlar, Yeşil Sol Parti'nin 8 vekil adayını parlamentoya göndermek için hazır mısınız? 8-0 için hazır mısınız? Ben Vanlı kadınlardan sözümü aldım. Ben de size söz veriyorum; sizin sesiniz, sizin renginiz, sizin iradeniz olacağız. 

Yerli ve milli TOGG'le giderler

Bize oy vermeyen, ikna olmayan kesimler varsa gidip onları ikna etmeli. Vanlı kadın yoldaşlarımızı yürekten inanıyorum. Bunu başaracağımıza yürekten inanıyorum. Şimdi iktidarın ağzından düşürmediği milli ve yerli adayları var. Van’dan onlara şunu söylemek istiyoruz; sizin milli yerli bir otomobiliniz varya TOGG, işte 14 Mayıs sabahı hepinizi yerli ve milli otomobilinize doldurup yolcu edeceğiz.

AKP'yi yaptıklarına pişman edin

Sevgili kadınlar sizin iradenizi tanımayanları siz de tanımayın, bu kente kayyum atayanları siz de tanımayın, sizin iradeniz olan Bekir Kaya’yı asla unutmayın. İradenize öyle bir sahip çıkın ki AKP yaptığına, yaptıklarına bin pişman olsun. Bundan sonra daha sık bir araya geleceğiz. Van’ın 13 Mayıs’ta büyük mitingte de buluşacağız."

Konuşmaların ardından sahne alan sanatçıların birbirinden güzel şarkılarıyla miting devam etti.  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.