Kadınlar nereye sığınacak?

Kadın Haberleri —

Gashaw Abdulqadir

Gashaw Abdulqadir

  • Başûrê Kurdistan’da sığınma evlerinde kalan kadınların can güvenliği yok. Şiddete uğruyor, kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakılıyor ve kendisine şiddet uygulayan ailesine geri gönderiliyor. Kalkınma Kurulu Üyesi Gashaw Abdulqadir, şiddete karşı kalıcı çözüm çağrısı yapıyor. 

 

Başûrê Kurdistan’da kadına yönelik şiddet artarken, mevcut sığınma evlerinin kadınları yeterince koruyamadığı haberleri sık sık basına yansıyor. Jinha’dan Şirin Salih, konunun yakından takipçisi olan isimlerden kadın hakları aktivisti ve Kalkınma Kurulu Üyesi Gashaw Abdulqadir’le sığınma evlerinde yaşanan sorunları konuştu.

Sorunları ciddiye alınmıyor

Bu kurumların işlevinin aksine kadınların sorunlarını çözmeden ailelerine geri gönderdiğine işaret eden Gashaw Abdulqadir, buna gerekçe olarak sığınma evlerindeki doluluk, sorunların ciddiye alınmaması ve ailelerine geri döndüklerinde şiddete maruz kalmayacaklarının gösterildiğini söyledi. 

Ailelere geri gönderme kararının çoğu zaman cinayetle sonuçlandığının altını çizen Gashaw Abdulqadir, “Katı bir yasa olmadığı sürece hiçbir kadını ailelerine geri gönderilmemeli” dedi. Öte yandan, kadınların sığınma evlerinde olmasına rağmen aile bireyleri tarafından tehdit edildiğini ekledi.

Sözlü hakaret, şiddet

“Federal Kürdistan Bölgesi'nde sığınma evlerinin varlığı yeterli olmuyor. Ayrıca bazen kadınlar sığınma evlerinde şiddete maruz kalıyor. Bir gün sığınma evlerinden birine insan hakları örgütüyle birlikte gittim. Sığınma evindeki personelin kötü davranışlarına tanık olduk. Kadınlara sözlü hakaretlerde bulunuyordu. Bu kötü davranışlar kadınları intihara sürüklüyor. Sığınma evleri kadınların kendilerini güvende hissedeceği alanlar olmaktan çıkarken, kadınların zihninde olumsuz bir etki bırakmıştır.”

Sığınakları koruyan erkek şiddeti

Sığınma evlerindeki kötü koşulların ve kötü yaklaşımların kadınların hayata dair umutlarını yitirmesine sebep olduğunu ifade eden Gashaw Abdulqadir, şöyle konuştu: “Avukatlar, sosyal hizmet uzmanları düzenli olarak bu kadınları ziyaret etmek zorunda. Aylık ziyaretler yapılmalı. Şiddet genelde sığınakları koruyan erkeklerden geliyor. Dolayısıyla sığınma evleri kadınları gerektiği gibi korumuyor. Bir kadın olarak hayal kırıklığına uğradım.”

Kötü koşul mu, şiddet mi?

Gashaw Abdulqadir, kadınların ailelerine teslim edilmesi durumunda sığınma evinin bu kadınların şiddete uğrayıp uğramadığını takip etmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Sığınma evlerinin kötü koşullarına maruz kalan kadınlar, ailelerine teslim edilmesi durumunda ailelerinden şiddet görse bile sığınma evindeki kötü koşullar nedeniyle şiddeti kabullenmek zorunda kalıyor. Kadınların artık sığınma evlerine başvurmaması için öncelikle şiddete karşı kalıcı çözümler üretmeliyiz. Evli olmayan genç kadınlar arasında farkındalığı yaymalıyız. Medyanın da bu farkındalığın yayılmasında etkili bir rolü var” dedi. SILÊMANÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.