Kadınlar rejime direniyor

Kadın Haberleri —

Jîna Amînî için yapılan protesto gösterisi /Tahran /21 Eylül 2022

Jîna Amînî için yapılan protesto gösterisi /Tahran /21 Eylül 2022

  • İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesiyle başlayan protesto gösterilerinde liseli genç kadınlar 2 gündür “özgür” sloganıyla sokaklara akıyor. Genç kadınlar, Besic güçlerinin saldırılarına boyun eğmeyerek, rejim protesto etmeye devam ediyor.

Kürt kadını Jîna Amînî’nin İran’ın başkenti Tahran’da  uygun örtmediği, saçı gözüktüğü gerekçesiyle “Ahlak polisi” tarafından katledilmesi ardından başlayan protesto gösteriler 19. gününe girdi. Rejim değişikliğinin ve özgürlüğün talep edildiği protesto gösterilerine liseli genç kadınlar da dahil oldu. 

İki gündür Rojhilatê Kurdistan’daki liseler de dahil olmak üzere İran genelinde yayılan liseli genç kadınların eylemlerine paramiliter Besic güçleri saldırdı.

01 Ekim 2022 / Tahran

Liseli genç kadınların eylemi sürüyor

Sanal medyaya yansıyan kimi görüntülerde Besic güçlerinin liseli genç kadınlara saldırdığı görüldü. Hangi kentte olduğu tespit edilemeyen bir görüntü de ise; liseli genç kadınların eylem yapması Besic güçlerince engellenmek istendi. Bunun üzerine liseli genç kadınlar tavır aldı. “Besic defol” sloganları attı. Genç kadınların şiddetli bir şekilde Besic güçlerini reddetmesi ve karşı tavırlarını cesurca ortaya koyması rejim güçlerini korkuttu.

Meşhed’te de sokağa çıkan genç kadınlar, “Azadî” sloganlarıyla yürüyüş düzenledi.

4 Ekim’e ait bir başka görüntü de ise Tahran’da gerçekleşen protesto gösterilerinde gençlerin rejim güçleriyle çatıştığı gözüküyor.

16 yaşındaki Nima Shafiqdost katledildi

Hengaw İnsan Hakları Örgütü ise Rojhilatê Kurdistan’ın Serdeş, Piranşar, Saqiz, Urmiye, Oshovieh, Kamiyaran’da tutuklanan 9 kişinin daha kimliğini tespit etti. 

Hengaw Örgütü yaptığı başka bir açıklamada da, Selmas’ta katledilen 16 yaşındaki Nima Shafiqdost isimli çocuğun cenazesinin ailesine 5 Ekim günü verildiğini duyurdu. Aynı açıklamada Hengaw, rejim güçlerinin aileyi medyaya konuşmaması konusunda uyardığını belirtti. 

Nima Shafiqdost isimli çocuk protestolar sırasında ağır yaralanmış ve evlerinin bodrum katında gizlice tedavi edilirken rejim güçleri tarafından tutuklanmıştı. Nima Shafiqdost tutuklandıktan sonra ailesi ondan haber alamamıştı. Rejim aile çocuklarının cansız bedenini verdi.

Reisi, Jîna Amînî’nin hasta olduğun idda etti

İran Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi yabancı bir basına verdiği demeçte İran’daki ayaklanmanın nedenlerine, halkın taleplerine değinmeden, Jîna Amînî‘nin olayının incelendiğini, ölümünde bir kusur olup olmadığını araştırıldığını belirtti. Reisi konuşmasında, “Bu kız daha önce iki defa ameliyat olmuş ve tıbbi evraklar da bunu gösteriyor. Adli tıptan da bir grup durumunu araştırdı. Adli tıp da bu görüşü dile getirdi ama ben kesin konuşmuyorum ve kesin görüş için hakim ve adliyeyi beklememiz gerekiyor. Onlar kesin görüş bildirecek” dedi.

“İnsan haklarını korumak İran’ın özünde var” diyen Reisi, Yani birisi istese de istemese de Allah tarafından verilen misyon gereği ve ayrıca halktan aldığımız görev üzere kendimizi, insanların canını korumakla mükellef görüyor ve insanların mal ve haklarını korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Baba Emcet Amînî kızının hasta olmadığını açıklamıştı

Jîna Amînî’nin babası Emcet Amînî’ni daha çeşitli ajanslar yaptığı açıklamada kızının hiçbir rahatsızlığının olmadığını, ameliyat olmadığın, hayatı boyunca bir iki kez belki soğuk algınlığından dolayı hastaneye gitmiş olabileceğini belirttmişti. Ailenin tüm açıklamalarına rağmen Cumurbaşkanı Reisi’nin de “hastaydı” iddası, rejimin kendini aklama ve sürdürme çabasından başka bir şey olmadığı görülüyor.

Avrupa Birliği’ne karşılık veririz

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile yaptığı telefon görüşmesinde, ''Avrupa Birliği temelsiz suçlamalar çerçevesinde İran halkının canı ve malına kasteden kaosçu ve teröristleri kışkırtma yönünde aceleci siyasi bir adım atarsa karşılık veririz'' dediği iddia edildi.

İRNA’nı geçtiği haber göre dün gece gerçekleşen telefon görüşmesinde Abdullahiyan’in, Borell’ye; “Biz kendi yasalarımız kapsamında Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesi olayını ciddiyetle takip ediyor ve konuyu aydınlatmaya çalışıyoruz. Adliye tam gücüyle bu konuyu gündemine almış durumda. Yakında adli tıpın bilimsel ve teknik raporu ayrıntıları ile kamuoyuna duyurulacaktır'' dediği belirtildi.

Borell’ye halkın barışçıl taleplerini her zaman dikkatte aldıklarını söylediği belirtilen haberde Abdullahiyan, “Ancak onlar ambulansları ateşe veren, bankalarla kamu mekanları yıkan ve silahla halka ve polise saldırıp terör eylemleri yapanlarla aynı safta değil. Bu nedenle kaosçuları ve teröristleri yasa çerçevesinde sert şekilde cezalandıracağız. … Avrupa Birliği temelsiz suçlamalar çerçevesinde İran halkının canı ve malına kasteden kaosçu ve teröristleri kışkırtma yönünde aceleci siyasi bir adım atarsa karşılık veririz'' diye uyardığı kaydedildi.

Rejim acımasızca saldırıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise yaptığı yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin İran genelinde aşırı ve ölümcül güç kullandığı, protestoları acımasızca bastığını kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün protestoların videolarına, tanıklara ve bir güvenlik gücü ile yaptığı görüşmeye dayanarak hazırladığı raporda; İran genelinde 13 şehirde rejim güçlerinin  protestoculara karşı yasadışı bir şekilde aşırı veya ölümcül güç kullandığını kanıtlayan sayısız olay ve belgelenin olduğunu belirtti. Raporda, “Videolar, güvenlik güçlerinin büyük ölçüde barışçıl ve çoğu zaman kalabalık ortamlarda protestoculara karşı pompalı tüfek, saldırı tüfeği ve tabanca kullandığını ve yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olduğunu gösterdi. Bazı durumlarda, kaçan insanlara ateş ettiler”in görüldüğü kaydedildi.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.