Kadınlar toprağa hayat veriyor

Kadın Haberleri —

RİZ KÖYÜ

RİZ KÖYÜ

  • Çewlîk’in Dara Hênê ilçesine bağlı Riz köyünde kadınlar yetiştirdikleri meyve ve sebzelerle geçimini sağlarken aynı zamanda doğaya da hayat veriyor.

 

Türk devletinin işkence, zor ve göçertmeleri sonucu 90’lı yıllarda boşaltılan köylere, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu müzakere sürecinde yeniden dönen halk, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Bu köylerden biri de Çewlîk’in (Bingöl) Dara Hênê (Genç) ilçesine bağlı Riz (Sağgözü) köyü.

Yaşamın yeniden inşa edildiği köyde çeşitli ağaç, bitki türlerinin yetiştiriciliği yapılıyor. Arıcılığın da yaygın olduğu köyde asıl geçim kaynağı tarım. Riz köyünde yaşayan kadınlar, yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri satarak geçimini sağlıyor. Toprağı işleyen kadınlar aynı zamanda doğaya hayat verip, beslenmesini sağlıyor.


 
Kadınlar emek veriyor

Çiftçilikle geçimini sağlayan kadınlardan Saadet Akgök, köylerinin verimli topraklara sahip olduğunu ifade ederek, “Çoğunlukla kadınlar bu işlerle ilgileniyor. Her sene bahçe zamanında kadınlar büyük bir emek vererek bahçelerine bakıyorlar” dedi. Topladıkları meyve ve sebzeleri hale gönderdiklerini anlatan Akgök konuşmasında, köyün yeşil bir doğaya sahip olduğuna dikkat çekiyor. 

Buranın balı meşhur
Her çeşit sebzenin yetiştiği köyde eşiyle birlikte çalışan Metiye Aydemir ise, toprağın tarım için elverişli olduğuna vurgu yaparak, “Topladığımız sebzelerle hem ekonomik olarak geçimimizi sağlıyoruz hem de kış aylarında yiyecek ihtiyacımızı karşılamak için kurutuyoruz” dedi. “Buranın balı meşhur” diyen Aydemir, eşinin arıcılıkla, kendisinin ise bahçe işleriyle ilgilendiğini aktarıyor. “Yaptığımız işler zahmetlidir” diyen Aydemir, geçimini topraktan sağlamanın güzelliğine de işaret ediyor.

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.