Kadınlara siyasi soykırıma tepki

İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, “Eğer siz çözümden, özellikle Kürt sorununun, kadına yönelik şiddetin çözümünden söz ediyorsanız taraf olmak zorundasınız. Gözaltına alınan kadın arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, onlarla dayanışmanın yükseltilmesini talep ediyoruz” dedi.  

İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, “Eğer siz çözümden, özellikle Kürt sorununun, kadına yönelik şiddetin çözümünden söz ediyorsanız taraf olmak zorundasınız. Gözaltına alınan kadın arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, onlarla dayanışmanın yükseltilmesini talep ediyoruz” dedi.  

  • İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, Amed’de gözaltına alınan 23 kadının fiziksel ve duygusal şiddete maruz kaldığını söyledi. 

 

Amed merkezli yürütülen soruşturma kapsamında önceki gün yapılan ev baskınlarında aralarında siyasetçi, sivil toplu örgütü temsilcisi ve sendika yöneticilerinin de olduğu 23 kadının gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. İHD Eşbaşkanı Eren Keskin ve dosyanın avukatları, dün konuya dair İHD Amed Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Keskin, “Amed’de yakın dönemde kadınlara karşı yapılan 3. operasyon oldu. AKP yönetimi, kadınlara karşı tavrını İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek göstermişti. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi, kadınlara yönelik şiddeti onaylamak anlamına geliyor. Kadınların evlerine yapılan operasyonlarda da kendilerine hem duygusal hem de fiziksel şiddet uygulandı” dedi. 

Devletin kadın politikasını çok yakından tanıdıklarını, ‘Kadına yönelik şiddet politiktir’ derken, bunu kastettiklerini kaydeden Keskin, “Devletin kullandığı dil ve fiili uygulamaları kadına yönelik şiddeti besliyor, artırıyor. Dün burada 24 kadın gözaltına alınırken, İstanbul’da eşini herkesin gözü önünde döven bir erkek serbest bırakıldı. ‘Kadına yönelik şiddet politiktir’ derken, sadece kadınla erkek arasındaki ezme-ezilme ilişkisine karşı çıkmıyoruz. Aynı zamanda ırkçılığa, militarizme, feodalizme ve kapitalizme de karşı çıkıyoruz. İşte bu gözaltına alınan kadınlar, bu kesişimsel farkındalığın içindeki kadınlar. Bu mücadeleyi veren kadınlar ve bu nedenle devleti yönetenleri korkutuyor” şeklinde konuştu.

Gözaltındakilerin serbest bırakılmasını isteyen Keksin, kendisine “muhalif” diyen her kesimin operasyona karşı çıkması gerektiğini belirtti. Keskin, “Eğer siz çözümden, özellikle Kürt sorununun, kadına yönelik şiddetin çözümünden söz ediyorsanız taraf olmak zorundasınız. Gözaltına alınan kadın arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, onlarla dayanışmanın yükseltilmesini talep ediyoruz. AKP’ye, devleti yönetenlere de çağrımız; kadına yönelik şiddet politikasından vazgeçin. Sizin kadınlara sadece siyasi görüşleri, sivil alandaki çalışmaları nedeniyle yaptığınız her şiddet, evdeki şiddeti besliyor. Bunu unutmayın” dedi.  

Keskin, gözaltındaki şiddete dair sorulan soruyu, “Her gözaltı hem duygusal hem fiziksel şiddettir. Bu insanlar çocuklarının, yakınlarının gözü önünde gözaltına alınıyor, evleri aranıyor. Gözaltına almak başlı başına bir fiziksel şiddettir. Eminim yaşananlar yakında açıklanacak ama gözaltı olayının kendisi hem duygusal hem fiziksel şiddettir. Sadece görüşleri nedeniyle bu insanlar gözaltında” şeklinde yanıtladı. 

Dosya avukatlarından Berfin Polat ise “24 saat boyunca avukat görüş yasağı vardı. Dosyada gizlilik kararı mevcuttu. Yapılan itirazlar neticesinde avukat görüş yasağı kalktı ve arkadaşlarımızla görüşmeyi sağladık. Ancak dosyadaki gizlilik kararı hala devam ediyor ve ifadelerde henüz alınmış değil. Dolasıyla alınma gerekçelerine yönelik sahip olduğumuz bir bilgi yok” bilgisini paylaştı. 

Gözaltındakileri isimleri şöyle: Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, dernek yöneticisi Nevin Oyman ve dernek üyesi Fatma Gültekin, yerine kayyım atanan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Gülşen Özer, Yenişehir Belediye Meclis üyesi Emine Kaya, SES Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri Fatma Yıldızhan, TÜMBEL-SEN Şube Eşbaşkanı Nihal Yanık, Eğitim Sen 1 Nolu Şube Sekreteri Hatice Efe, BTS Şube Kadın Sekreteri Bahar Uluğ, TJA Aktivistleri Zekiye Güler ve Jale Okkan ile Sakine Karadeniz, Birsen Güneş, Hazal Yıldırım, Safiye Akdağ, Esma Efetürk, Yıldız Kardaş, Evin Yelboğa, Ayşe Emine Akşahin, Emine Çetiner ve Keziban Kuday.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.