Kapitalizm azınlıkları kanser ediyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kanser / Foto:AFP

Kanser / Foto:AFP

  • İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) sağlık sektöründeki performans analizi üzerine yaptığı araştırmaya göre İngiltere’de yaşayan siyahlar ve Asyalılar, beyazlara oranla kanser tanısı konurken daha fazla bekletiliyor.

İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) sağlık sektöründeki performans analizi üzerine yaptığı araştırmaya göre İngiltere’de yaşayan siyahlar ve Asyalılar, beyazlara oranla kanser tanısı konurken daha fazla bekletiliyor.

İngiltere’de on yılı aşkın sürede kanser tanısı konan 126 bin vakanın incelenmesi sonucu beyazların; siyahların ve Asyalıların kendilerine kanser teşhisi konma süreleri büyükten küçüğe doğru sıralandı. Beyazlara teşhis konma süresi ortalama 55 gün iken Asyalılar için bu süre 60 güne çıkıyor. Siyahların bekleme süresi ise beyazlara göre yüzde 11 daha artarak 61 güne çıkıyor.

Azınlıklar daha kötü sağlık hizmeti alıyor

Tanı konmasındaki gecikmeler, kanser tedavisinin gecikmesiyle birlikte tedavilerin etkisini de etkiliyor olabilir. Daha önce yapılan araştırmalar etnik azınlıktaki kanser hastalarının daha ağır semptomlar gösterdiğini ve İngiltere’de beyazlara göre daha kötü bir sağlık hizmeti aldıklarını belirtiyor.

Sonuçlar endişe verici

Guardian gazetesinin haberine göre Irk Eşitliği Kuruluşu’nun Başkanı Jabeer Butt, “Sonuçlar, oldukça endişe verici. Bu durum Asyalıların ve siyahların yaşamlarını etkileyecek sonuçlar doğurabilir. Beyazlarla etnik azınlıklar arasındaki bu bekleme süresi rahatsız edici ama ne yazık ki şaşırtıcı değil. Bizim, hızlı bir biçimde azınlıkların kanser tedavisine erişme imkânlarını kısıtlayan bu yapıyı değiştirecek düzenlemeleri uygulamamız gerekiyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.