Karabaş 3. gözaltıyla tutuklandı

Yahya Karabaş

Yahya Karabaş

  • Timoq köyünde askerlerin işkencesine maruz kalan Yahya Karabaş 3. kez gözaltına alındı ve tutuklandı.  

 

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Timoq (Gümüşörgü) köyüne 31 Mart’ta askerlerce yapılan baskında, 15 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Başına poşet geçirilerek gözaltına alındıktan sonra dört gün boyunca işkenceye maruz kalan Yahya Karabaş, 3. kez gözaltına alındı. Adli kontrol uygulamalarından dolayı imza vermek için gittiği Batman İl Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına alınan Karabaş,  çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Ruhsatsız silah bulundurma”, evinin yakınında bulunan patlayıcı maddelerden kaynaklı “Patlayıcı madde bulundurma ve temin etme” ile “Örgüt üyeliği” suçlamalarıyla tutuklandı.

Karabaş’ın avukatı Yunus Bağış, “Karabaş, çok ağır bir işkencelerle karşılaştı. Mağdur olmasına rağmen evinin 46 metre uzağında çok eski bir silah bulunmasından kaynaklı ‘örgüt üyeliği’, ‘patlayıcı madde bulundurma ve temin etmek’ iddiasıyla tutuklandı. İlk gözaltında adli kontrol kararı verildi. 12’sinde ise savcılık tutuklama istedi. Hakimlikte serbest bırakılan Karabaş 15 Nisan’da imza atmaya giderken, somut bir delil olmamasına rağmen tutuklandı” diye konuştu.

Savcılığın tutuklamada ısrar ettiğini vurgulayan Bağış, “Savcılık inat ve ısrarla ‘örgüt üyeliği’ne delil oluşturmaya çalışıyor. Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre, bir delil varsa bir kişi yargılanır. Yani delilden sanığa ulaşmaya çalışılır. Ancak burada savcılık şüpheliden delile ulaşmaya çalışıyor. Bu kanuna aykırı bir durumdur. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde savcılığın ısrarla delil oluşturma çabası içerisine girdiğini gösteriyor. Somut bir delil yok” dedi.

Savcılığın Karabaş’ın evine 46 metre uzaklıkta bulunan eski bir silahtan üç ayrı suç üretme çabası içerisine girdiğini dile getiren Bağış, “46 metre uzaklıkta bulunan kim tarafından konulduğu, ne amaçla konulduğu belli olmayan bir materyalden sorumlu tutulamaz. Burada ‘örgüt üyeliği’ni oluşturacak bir delil yok” diye tekrarladı. 

Bağış, Karabaş’a yapılan işkenceye ilişkin 11 Nisan’da Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatarak, şimdiye kadar hakkında soruşturma veya kovuşturma bulunan kolluğun olmadığını kaydetti. 

Köye yaşanan duruma ilişkin de konuşan Bağış, şunları dile getirdi: “Köy 29 Mart gününden bu yana abluka altında. Köyde ne olduğuna dair sağlıklı bilgi alamıyoruz. Burada saklanan bir şey yoksa girip bilgi alalım, ancak ne hak savunucuları ne de milletvekillerinin köye girilmesine izin veriliyor.”   BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.