Kayyumdan çakma DJ'ye milyonlar

Hikmet Eraslan

Hikmet Eraslan

  • Cizîr Belediyesi kayyumu, otel işletmecisi ve fuar organizatörü olan yeteneksiz DJ Hikmet Eraslan'a düzenlediği etkinlik için bugünkü kura göre 8 milyon TL civarında para ödedi.

Kürt ve muhalif kimlikleriyle tanınan sanatçılar ile Kürt dili ve kültürü üzerine çalışma yürüten sivil toplum örgütlerinin organizasyonlarına dönük yasaklar sürüyor. 2019'dan bu yana 16 kentte en az 28 Kürtçe etkinlik çeşitli gerekçelerle ya yasaklandı ya da iptal edildi. AKP'li belediyeler ve valiliklerce yasaklanan ya da iptal edilen Kürtçe etkinliklerin 18’ini konserler, 8'ini tiyatro oyunları oluşturdu.

Yeteneksiz DJ'in konforu

 Yasaklar gündemdeki yerini korurken, özellikle Kurdistan'da son yıllarda kültürel dejenerasyonla gençleri hedef alan politikalar devreye sokuldu. Kürt kültürünü, tarihini ve hafızasını hedef alan politikalar kapsamında sahaya sürülenlerin başında ise Dosso Dossi Holding geliyor. Adı bile İtalyan ressamdan çalıntı olan Dosso Dossi Holding'in patronlarından Hikmet Eraslan, babasından kalan otelciliğe cilali fuarcılığı ekledikten sonra vali, kaymakam ve kayyumlarla başlattığı konserler serisiyle hem yeteneksiz DJ'liğini tatmin ediyor hem de üstüne para kazanıyor. 

DEM Parti, yüz vermedi

Kürtçe birçok etkinliğe engel olan kayyumlar, AKP'li belediyeler ve valilikler tarafından desteklenen Dosso Dossi Holding, son yıllarda Agirî'nin Bazîd (Doğubayazıt), Şirnex’in Cîzir (Cizre) ve Amed’in Sûr (Sur) ilçelerinde “festival” adı altında bazı organizasyonlar gerçekleştirdi. Dossi Dossi son olarak Amed'de bulunan Newroz Parkı'nda "konser" düzenlemek istedi. 31 Mart seçimlerinde belediyeyi kazanan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimi, kayyum döneminde yapılan sözleşmeyi kabul etmeyerek, organizasyona "Ekonomik krizde halkın giderleri oraya harcanacak bir şey değil" gerekçesiyle destek verilmeyeceğini açıkladı. 

Cizîr kayyumundan ciddi bütçe

Amed Büyükşehir Belediyesi'nin açıklaması sonrası Dosso Dossi'nin organizasyonlar için kayyum yönetimlerinden para aldığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre Dosso Dossi, 30 Ekim 2022'de Cizîr ilçesinde gerçekleştirdiği organizasyon için de 4 milyon 130 bin TL aldı. Dosso Dossi'nin söz konusu tarihte Dicle Nehri kıyısında gerçekleştirdiği organizasyonda Soner Sarıkabadayı, Sefo, Kurtuluş Kuş ve Burak Bulut sahne aldı. Ayrıca Hikmet Eraslan da DJ performansı sergiledi. 

Organizasyonun gerçekleştiği dönem kayyum yönetiminde olan Cizîr Belediyesi de organizasyona ciddi bir bütçe ayırdı. Cizîr Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, "müzik festivali"ne dair kayyumdan talepte bulundu.Müdürlük, "festival" kapsamında belediye bütçesinden para harcanmasını istediği kalemleri ise şöyle sıraladı: 

* Etkinlik reklamının Belediye Başkanlığınca yapılması 

* Alanın en az 5 gün önceden firmaya teslim edilmesi

* Ulusal anlamda en az 3 sanatçının getirilmesi

* Dj performansının yapılması 

* Etkinlik için her türlü teknik malzemenin temin edilmesi

* Ses, sahne, ışık ve havai fişek ekipmanlarının gösteri gecesi yeterli düzeyde getirilmesi

* Alan güvenliğinin sağlanması

* Gelecek olan mal ve malzemenin transferi ve güvenliğin sağlanması. 

Kayyum, müdürlüğün talebini kabul ederek, söz konusu kalemler için 4 milyon 130 bin TL ödenmesine karar verdi. O dönem şirkete ödenen paranın değeri, bugün yaklaşık 8 milyona tekabül ediyor. MA/ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.