KDP, 170 gündür bilgi vermiyor

Silêman Ehmed

Silêman Ehmed

  • KDP güçleri tarafından alıkonulan Rojnews editörü Silêman Ehmed’den 170 gündür haber alınamıyor.

Federe Kurdistan’da gazetecilik yapan Rêbaz Hesen, gazeteci Silêman Ehmed’in durumuna yönelik tepkilerin yetersiz olduğunu belirterek, "Bu hukuksuzluğa ses çıkartmazsak KDP'nin baskı ve tehditleri daha da artacak” uyarısında bulundu.

Ailesini ziyaret etmek için gittiği Halep kentinden 25 Ekim 2023’te Federe Kurdistan’a dönmek isterken Pêşxabûr (Sêmalka) Sınır Kapısı’nda KDP’ye bağlı birimler tarafından alıkonulan Rojnews’in Arapça servisi editörü Silêman Ehmed’den 170 gündür haber yok. Avukatların tüm başvurularına rağmen nerede tutulduğu öğrenilemezken, Rojnews yaptığı açıklama ile arkadaşlarının yaşamı ve güvenliğinden KDP’yi sorumlu tuttu. 170 gündür hakkında hiçbir açıklamada bulunulmayan Silêman Ehmed’in yaşamına dair endişeler artmış durumda. MA’dan Zeynep Durgut’a konuşan Federe Kurdistan’da gazetecilik yapan Rêbaz Hesen, dayanışma çağrısında bulundu.  

KDP, kanunları tanımıyor

Silêman Ehmed’in başına gelenler örneğinde görülebileceği gibi, KDP'nin kanunları tanımadığını söyleyen gazeteci Hesen, "Başûrê Kurdistan'da yıllardır çok büyük direniş ve mücadele veriliyor. Bu mücadelede çok büyük bedeller verildi. Bu mücadele de özgür bir ülke kurmak ve bu ülkede dünyada bulunan her bir Kürt’ün özgürce yaşaması için verildi. Ancak Kürtler özgür değil, Kürt gazeteciler özgürce yazıp çizemiyor” dedi. 

 

Gazeteci Rêbaz Hesen

 

İnsan hakları ihlal ediliyor

6 aydır meslektaşları Silêman Ehmed’den haber alamadıklarını belirten Hesen, şöyle devam etti: “Onun gözaltına alınması ve durumuyla ilgili hiçbir bilgi verilmemesi yasalara ve kanunlara aykırı. Kanunlara göre, bir insan gözaltına alındığında avukatları ve ailesiyle görüşme hakkı vardır. 6 ayı aşkındır bütün çabalarına rağmen asayiş güçleri avukatlarının müvekkilleriyle görüşmesine izin vermiyor ve engelliyor. Bugün gazeteci arkadaşımız şahsında insan hakları ihlal ediliyor.”

Gazetecilik suç değil

KDP'nin bu şekilde gazeteciliği illegalize etmeye çalıştığını söyleyen Hesen, “Hiç kimsenin bu haksızlığa karşı sessiz kalmaması gerekiyor. Herkes gazeteci olduğunu biliyor. Hem Rojava'da hem de Başûr'da gazetecilik yaptı. Gazetecilik suç değil. Eğer ‘gazetecilik suçtur’ diyorlarsa da bu suça açıklık getirsinler. Eğer ki bir suçu varsa avukatın görüşmesine izin versinler ve suçunun ne olduğunu öğrensin” diye konuştu.

Haber almak istiyoruz

Gazeteci Hesen, KDP'nin Silêman Ehmed’e yönelik tavrının gazeteciliğe dönük bir tehdit olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti: “Şüphesiz burada gazetecilik yapan her gazeteci ve KDP hükümetini eleştiren her birey, hedef alınıyor. Bugün dünya genelinde de KDP'nin bu tavrına dönük eleştiriler var. Kürtler, Başûr ve Rojava'da DAİŞ’e karşı ortak bir mücadele ile direndi. Bugün dünyada Kürtler demokratik ve özgürlükçü bir halk olarak tanınıyor, ancak Kürt bir hükümet, bugün Kürt bir gazeteciyi tutukluyor ve yaşamı konusunda haber vermiyor, avukatları ile görüştürmüyor. Silêman Ehmed’den haber almak istiyoruz.” 

Tepkiler de yetersiz

Bizzat gazeteciliğin tehdit altında olmasına rağmen Silêman Ehmed’in alıkonulmuş olmasına yönelik tepkilerin yetersiz olduğu eleştirisinde bulunan Hesen, şunları ekledi: “Başûrê Kurdistan'da gazeteciler özgür değil. Halen günümüzde gazeteciler tutuklanıyor. Tepkilerin yetersizliğinden dolayı da bırakılmıyorlar. Gazetecilerin sesi daha yüksek çıkmalı. Bütün gazetecilere, siyasetçilere, aktivist ve demokratik kesimlere çağrımız; bu hukuksuzluğa karşı sesinizi yükseltin. Eğer ses çıkartmazsak KDP'nin baskı ve tehditleri daha da artacaktır.” uyarısında bulundu. ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.