Kilamlar kayıt altına alınıyor

Kültür/Sanat Haberleri —

“Çîrok ve Dengbêj Antolojisi”-Ayhan Erkmen

“Çîrok ve Dengbêj Antolojisi”-Ayhan Erkmen

  • Patnos Belediyesi, kapı kapı gezerek çîrokbej ve dengbêjlerin anlatımlarını kayıt altına alıyor. Toplanan bilgiler yazar Ayhan Erkmen, koordinatörlüğünde antolojiye dönüştürülecek.  

DİNDAR KARATAŞ

MA/AĞRI

 

HDP yönetimindeki Patnos Belediyesi, kentteki ve civar ilçelere ilişkin çîrok ve dengbêj antolojisi hazırlayacak. Öykü anlatıcısı ve yazar Ayhan Erkmen’in koordinatörlüğünde başlatılan antoloji çalışmalarında, köy köy gezilerek çîrokbêj ve dengbêjlerin anlatımları kayıt alınıyor.

Çalışmalarda sadece anlatımlar değil, ayrıca denbêjlerin seslendirdikleri stranların hikayeleri de kayıt altına alınıyor. Yaklaşık 6 ay sürecek olan kayıt ve yazım sürecinin sonunda 2 cilt şeklinde “Çîrok ve Dengbêj Antolojisi” kitabı basılacak. Projeyi Patnos Belediye Eşbaşkanı Emrah Kılıç ve yazar Ayhan Erkmen projeyi anlattı.

Emrah Kılıç, Patnos başta olmak üzere bölgenin dengbêj ve öykü yönünde çok zengin bir tarihe sahip olduğuna dikkat çekerek, bunun kaybolmaması için antoloji çalışmalarına başladıklarını belirtti. Kentte yaşayan dengbêjler için sanatlarını icra edebilecekleri bir mekan açtıklarını belirten Kılıç, bunun yanı sıra var olan zenginliğin ve emeğin kaybolmaması için de antoloji çalışması yapmaya karar verdiklerini söyledi. 

 

İki antoloji hazırlanacak 

Ayhan Erkem ise böyle bir çalışmaya öncülük yaptığından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Antoloji çalışması için aylarca çalışma yürüteceklerini belirten Erkmen, ilçenin ve bölgenin hem dengbêj hem de Kürtçe öyküler açısından çok zengin olduğunu gözlemlediğini ifade etti. Sadece açılan Dengbêj Evi’nde değil ev ev, kapı kapı dolaşarak çalışma yürüttüklerini kaydeden Erkmen, yapılan çalışmadan dolayı halkın çok mutlu olduğunu da söyledi. Erkmen, toplanan hikaye ve öyküleri toplayarak ilk olarak 2 antoloji yazacaklarını dile getirdi.    

 

Evdalê Zeynêkê’den bugüne 

Erkmen, “Çalışmaya ilk olarak Evdalê Zeynêkê’den bugüne kadar yaşayan ve arkasında eserler bırakan insanların listesini çıkardık. Bu hazırlıktan sonra köy köy, ev ev dolaşarak dengbêj ve çîrokbêjlerin hikayelerinin peşine düştük. Görüştüklerimizle ses ve görüntü kaydı alıyoruz. Sadece bu kayıt işi 4 ay sürecek. Tabi bu kayıtları aynı zamanda yazıya da döküyoruz. Amacımız 6 ay içerisinde çalışmaları bitirerek antolojilerin basımına geçmek” dedi.

 

Şêx Tahir’ın hikayesi 

Antoloji çalışmaları için evinde ziyaret edilen 75 yaşındaki Süleyman Ataseven, çocuk yaşta kulağına kilamlar okuyan dengbêj olan dedesi Şêx Tahir’ın hayatını ve ondan öğrendiği hikayeleri anlattı. Çalışmaya destek sunmaktan mutlu olduğunu dile getiren Ataseven, kendisinin bildiği hikayelerin kendisiyle birlikte kaybolmasından çok korktuğunu ancak şuan yapılan bu çalışma ile bu korkusunun kalmadığını söyledi. Herkesin çocuklarına ve torunlarına bildiklerini aktarması gerektiğini ifade eden Ataseven, Kürt kültürün kaybolmaması gerektiğini söyledi. Ataseven, herkesi Kürt kültürünün yaşaması için çaba göstermeye çağırdı. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.