Kırıklar'da açlık grevi sürüyor

  • Yaşanan hak ihlalleri ve buna karşı üç ağır hasta tutsağın başlattığı açlık grevine ilişkin Kırıklar Cezaevi savcısıyla görüşen HDP, İHD, ÖHD ve İzmir Barosu, taleplerin karşılanmasını istedi. 

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İzmir Barosu temsilcilerinden oluşan heyet, Kırıklar Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleri ve buna karşı üç ağır hasta tutsak Zeki Bayhan, Ramazan Çelik ve Yücel Kızmaz'ın başlattığı açlık grevine ilişkin cezaevi savcısıyla görüştü. Heyet görüşmenin ardından cezaevi önünde açıklama yaptı. Burada konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sorunların çözümü için cezaevi yönetimiyle görüştüklerini söyledi. AKP döneminde cezaevlerinde tutsak sayısının 6 kat arttığını ve bu durumun “güvenlikçi politikalardan” kaynaklandığını belirten Kemalbay, “Cezaevlerinde şu an 600’den fazla hasta tutuklu var. Kırıklar Cezaevi’nde yaşananlardan kaynaklı 3 hasta tutuklu açlık grevinde. Açlık grevlerinin cezaevi idaresinden kaynaklandığı kadar mevzuat ve uygulamadan da kaynaklanıyor. Kendisini mahkeme yerine koyan idare ve gözlem kurullarının aldığı kararlar, infazların yakılması bu hukuksuzlukların başında geliyor. Abdullah Ece 73 yaşında bir hasta tutukluydu. İnfazı 2 defa ertelendi ve daha sonra Kovid-19’a yakalandı ve yoğun bakımda yaşamını yitirdi. Son 7 ayda 48 tutuklu yaşamını yitirdi. Cezaevlerinden tabutların çıkmasını engelleyip, yaşanan insan hakları ihlallerini durdurmak istiyoruz” dedi.

Cezaevinde kitaplarda kısıtlama, infaz yakmalar ve odaların üzerinin tellerle kapatılması, hasta tutukluların hastanelere sevk edilmemesi, tutukluların infazlarının yakılması ve denetim hakkının sağlanmamasına yakılmasına ilişkin cezaevi savcısı ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Kemalbay, "Bu yaşananların ortadan kaldırılmasını  istiyoruz. İhlaller ortadan kaldırılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye ekledi.

Daha sonra söz alan HDP Hukuk Komisyonu Üyesi Alişan Şahin, şunları söyledi: “Yanlış uygulamaların önüne geçmek ve kamuoyuna duyurmak için buradayız. Siyasetten alınan kararları uygulamada yanlışlığı bu ülkenin karanlık günlerine yelken açılmasın neden oluyor. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde başlayan ve tüm cezaevlerinde yaşanan tecrit, işkence boyutuna vardı. Yeni yapılan cezaevleri insanları yalnızlaştırma ve konuştuklarını hatırlamayı engelleyecek sorunları meydana getiriyor. Siyasi partileri de tutum almaya çağırıyorum.”   MA/İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.