KJAR’dan 10 boyutta örgütleme önerisi

Kadın Haberleri —

.

.

  • KJAR, İran’da 58 gündür süren direnişe ilişkin yaptığı açıklamada, kadınlar öncülüğünde gelişen halk hareketinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirmiş olduğu Demokratik Ulus perspektif çerçevesinde 10 boyutta örgütlenme çağrısında bulundu.

Rojhilatê Kurdistan Kadınlar Topluluğu (KJAR) Koordinasyonu, 22 yaşındaki Jîna Amînî’nin “uygun örtünmediği” gerekçesiyle katledilmesi ardından başlayan halk hareketinin örgütlülüğe kavuşması, alternatif  bir sistem oluşturması için 10 boyuttan oluşan bir proje sundu.

Kadınlar demokratik bir İran’ı dayatıyor

16 Eylül’den bu yana ‘Jin jiyan azadî’ sloganı altında İran’da yükselen kadın devriminin daha güçlü bir zeminde ve alternatifini oluşturarak ilerlemesi için KJAR Koordinasyon’u yaptığı proje önerisinde şunları belirtti: “Rojhilat ve İranlı tüm kadınlar artık demokratik bir İranı dayatmaktadır. Yeninin nasıl olacağını belirleyecek olan ise bu kez hegemon güçler değil, biz kadınlar ve halklar olmalıyız. Dünyayı ‘Jin jiyan azadî’ haykırışı ile değişime ve özgürlüğe yürüten bizleriz. Yani yüreği özgürlük için, devrim için, eşitlik ve demokrasi için atanlardır.”

21. yüzyılın devrimci gücünün kadınlar olduğunu ifade eden KJAR, İran’da ve Rojhilatê Kurdistan’ında, tüm toplumu birleştirenin kadının direnci olduğunu kaydetti. İran’daki serhildan sürecinde 400 yakın insanın şehit düştüğünü dile getirerek KJAR, şehit düşenlerin hayali olan demokratik ve özgür bir İran’ın yaratılmasına öncülük yapacaklarının sözünü verdi.

İran’ı kadınlar özgürleştirecek

“Bugüne kadar İran ve Rojhilat Kurdistan’ında, zorunlu hicap yüzünden kadınlar çok ciddi sosyal ve psikolojik baskılar görmekte, şeriat kanunlarıyla katledilmekteydi” diyen KJAR, “Ahlak polisleri” ya da kurumunun, toplumda ahlaksızlığı geliştirmenin dışında hiçbir şeye yaramadığını söyledi. 

Kadınların kendileri hakkında söz sahibi olması gerektiğini ifade eden KJAR şöyle devam etti: “Bu serhildan sürecinde binlerce insanımız ve kadınlar, gençler, yaşlılar İran’ın özel devlet güçleri tarafından tutuklanmıştır. Baskı ve işkencelere tabi tutulmaktadırlar. Hatta bir çoğunun akıbeti bile belli değildir. İran rejimi kadın özgürlüğünden çok ciddi korkmaktadır. Demek ki İran’ı ancak kadınlar özgürleştirecektir.”

‘Özgürlük kafesten çıktı’

İki ayı bulan direnişin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Ulus perspektifi ile taçlandırılmasını öneren KJAR, Beluc, Fars, Arap, Mazeni, Dilek, Ermeni, Kürt kadınları eril sistem ile hesaplaşmaya çağırdı. 

Kurulacak olan Demokratik Ulus sistemine, direnişe öncülük eden tüm kadınların, üniversite öğrencilerinin, Beluc, Fars, Arap, Mazeni, Gilek, Ermeni ve Kürtlerin en az bir komitede yer alarak kendi demokratik sistemini inşa etmesi gerektiğini kaydeden KJAR, “Nesrin Kadir’inin dediği gibi “özgürlük kafesten çıktı.” Jinalar, artık bir özgürlük meşalesidir” diyerek “Demokratik bir İran’ın tümden gelişebilmesi için, İran’daki her renk ve ulustan kadınlara ortak mücadele vermeye, birlikte olmaya çağırıyoruz” dedi.

20 Kasım’da sokağa çıkalım

20 Kasım’da tüm dünyada kadınları Jîna Amînî için sokağa çıkmaya çağıran KJAR şöyle dedi: “Jîna Amînî şahsında, tüm şehitler için alanlarda sesimizi birleştirelim. Jin jiyan azadi’ şiarıyla Rojhilatê Kurdistan’ında ve İran’daki tüm kadınlar için birgün alanlara çıkalım, her kıtada da selama duralım. Jîna Amînî şahsında bugünü kadın ve toplum değerlerine sahip çıkma gününe çevirelim. Unutmayalım ki dünyanın her yerinde milyonlarca Jînalar vardır. Özgürlüğe yakınız -ona yürüyoruz. Bunun için gücümüzü birleştirelim diyoruz.”

KJAR’dan örgütlenme projesi

Kadın devriminin, demokratik toplum inşa için 10 boyutlu proje önerisinde bulunan KJAR’ın kimi önerileri şöyle: 

*Halkları birbirine düşman eden katil sisteme karşı bütün uluslar, kadınlar öncülüğünde komitelerini oluşturmalıdır. Demokratik ilişki ve ittifaklarını geliştirmeli ve demokratik yönetimi oluşturmalıdır.

*Öz savunma bilinciyle örgütlenilmeli, hiçbir mahalle komitesiz, birimsiz olmamalıdır. İran ve Rojhilatê Kurdistan’da katillere, ajanlara, tecavüzcülere, işkencecilere, Besic görevlilerine halkımız gerekli cezayı verebilmelidir.

*Yargı komitesi adı altında, kadının aktif katılımıyla toplum içerisinde güven veren, din ve inanç öncüleri, avukatlar kendi yargı sistemlerini geliştirmelidir.

*Demokrasi ve özgürlük için yıllardır mücadele eden bütün sanatçı, sporcu, öğretmen, işçi, doktor ve ekoloji aktivistleri bu devrim sürecinde encümen ve komitelerini oluşturmalıdır.

*Özgür ve demokratik eğitim için öğretmen, öğrenci, aydın ve akademisyenler eğitim komiteleri oluşturmalıdır. Alternatif eğitim sistemi geliştirmelidir. Bütün ev, sokak, mahalleler akademi şeklinde örgütlemek gerekir.

*Rojhilat ve İrani tüm kadınlar her yerde komünlerini, birimlerini, şura birimlerini kurarak kendi geleceği hakkında söz sahibi olmalıdır.

*Devlet halkları parçalamak adına din, inanç ve kültürleri araç olarak kullanmakta. İran halkı buna karşı din, inanç ve kültür komiteleri oluşturmalı ve birbirlerini hassasiyetlerine karşı saygılı olmalıdırlar.

*Devrime yürek veren herkes, kadın ve gençlik öncülüğünde, özgün ekonomi kurumları ve şirketler yardımıyla, yaşamsal ihtiyaçları temin etmek için Devrimci Topluma Destek Komiteleri örgütlemelidir. ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.