Kobanê davasında mahkemeyi protesto

  • Kobanê Davası’nda yargılanan siyasetçiler ve avukatları, mahkeme heyetinin taleplerini karara bağlamaması nedeniyle duruşmaya katılmadı.

 

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eşbaşkanı, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 6. duruşması 2. gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmayı HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Abdullah Koç ve Hüseyin Kaçmaz ile Ankara İl yöneticileri takip etti. Dava avukatları, önceki gün görülen oturumda mahkeme başkanının değişmesiyle birlikte duruşma periyotlarının yeniden düzenlenmesi ve davanın iki ay sonraya ertelenmesi taleplerinin mahkeme başkanı tarafından karara bağlanmaması nedeniyle duruşmaya katılmadı.

Avukatlar, talebin karara bağlanmaması sonucunda Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) suç duyurusunda bulunacaklarını ve HSK’dan yanıt gelmeyene kadar duruşmalara katılmayacaklarını belirtmişti. Dava avukatlarından Maviş Aydın ve Kenan Maçoğlu ise avukatların mazeretlerini bildirmek üzere duruşma salonunda hazır bulundu. 

Siyasetçiler katılmadı

 Kürt-Pen üyesi Nezir Çakan duruşma salonunda hazır bulunurken, HDP Radyo Televizyon Kurulu (RTÜK) Üyesi Ali Ürküt da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Diğer tutsak siyasetçiler ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada mahkeme başkanı, avukat ve yargılanan siyasetçilerin mazeret dilekçelerini ve duruşmaya en az iki ay ara verilerek duruşmanın bir hafta görülmesi yönündeki taleplerini okuyarak dosyaya ekledi. Duruşma savcısı, mazeretlerin reddine karar verilmesini talep etti.

Avukatlar da katılmıyor

Savcının mütalaasına cevap veren avukat Kenan Maçoğlu, duruşma periyotlarının bu şekilde olmasının hem kendileri hem de tutsak siyasetçiler için işkenceye dönüştüğünü söyledi. Maçoğlu, duruşmaya katılmayacaklarını belirterek, “Biz de katılmayacaktık ancak müvekkillerimizin zorla getirilip getirilmediğini bilemediğimiz için duruşmaya katıldık. Mazeretlerimizin kabul edilerek duruşma periyotlarının en az iki ay olacak şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi. 

Avukat Maviş Aydın ise belirtilen taleplere katıldığını ifade ederek, “Daha uzun aralıklarla duruşma tarihi belirlediğinizde diğer duruşmalarımızı da ayarlayabileceğiz. Aksi halde diğer dosyalarımıza hazırlanamıyoruz. Diğer dosyalarımız sürüncemede kalıyor. Daha uzun sürede bir duruşma periyodu belirlemenizi talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Mahkeme reddetti

 Mazeretleri ve avukatların duruşmaların daha uzun aralıklarla verilen aralardan sonra yapılması yönündeki talepleri reddeden mahkeme heyeti, “Öğleden sonraki oturumda ilgili sanıkların duruşma salonunda ve SEGBİS odalarında hazır edilmeleri için bulundukları İnfaz Kurumlarına müzekkere yazılmasına, mazeretlerinin reddine, yazılacak müzekkerede SEGBİS yoluyla ya da duruşma salonuna çıkmak istemeyen sanıkların tutanakla tespit edilerek tutanağın mahkemeye gönderilmesinin istenilmesine” karar verdi.

Avukatlar karara itiraz etti. Duruşmaya iki saat ara verildi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.