Koçerler saldırılara takıldı

  • Her yıl havaların ısınmasıyla Hakkari, Siirt ve Van gibi kentlerin yaylalarına göç eden koçerler, bu yıl her bölgede başlatılan askeri saldırılar nedeniyle 20 gündür bulundukları noktalarda bekletiliyor. 

Türk ordusunun Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik 23 Nisan’da başlattığı ve bölgeye yayılarak devam eden askeri saldırılar nedeniyle 20 gündür “bölgede yasak var” denilerek bekletilen koçerler, bu bekleyişten şikayetçi. 20 gündür bulundukları Şırnak’ın Cizre ilçesinin Cudi Dağı eteklerinde bekletilen koçerler, yaylalara çıkmak için geç kalmaları nedeniyle hayvanlarının birçoğunun telef olduğunu ve birçoğunun da hastalandığını belirtti.

Abdullah Sevim (57) yıllardır bölgede koçerlik yaptığını belirterek, hiçbir yıl bu kadar zorlanmadıklarını ifade etti. Kendilerine ait bir yerlerinin olmadığını söyleyen Sevim, “Aslında bize ait olan bu topraklara girişimiz yasaklanıyor. Her yıl bahar aylarında yönümüzü Van, Hakkari ve Siirt’te bulunan yaylarına dönüyoruz. Kış geldiğinde ise Cizre’ye bağlı köy ve mezralarda kalıyoruz. Kaldığımız yerleri kiralayıp para veriyoruz. Parası olmayan ne yaylalara çıkabiliyor ne de kışın ovada kalabiliyor. Artık bu yükten dolayı çok zorlanıyoruz” dedi. 

Yaylaya çıkmaya geç kaldıklarını belirten Sevim, “25 güne yakın bir süredir yaylara gitmek için bekliyoruz. Devlet bize, ‘Biz gidin demeden hiçbir yere gitmeyin. Size emir vermeden hareket etmeyin’ diyor. Şu anda burada olduğumuza dair askerlere imza veriyoruz. Dolayısıyla buna rağmen  gitmeye kalkışsak, askerler bizi yakaladığı yerde gözaltına alır ve para cezası keser. Şimdi burada çaresiz bir şekilde bekleyip askerlerden gelecek haberi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Hayvanlarının sıcaktan hastalanmaya başladığına dikkat çeken Sevim, şu an bulundukları yerde otların sarardığını ve suyun da bitmek üzere olduğunu kaydetti. Her yıl bu vakitlerde yaylada olduklarını hatırlatan Sevim, “Herekol Dağı’nda bulunan yaylalara çıkardık ama bu yıl yaylalara gidemiyoruz. Tek isteğimiz bir an önce yasakların kalkması ve yaylalara çıkabilmektir” diye konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.