Koklear implant 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Aşırı işitme sorunu yaşayan çocuklarda bu ameliyatın erken yapılması konuşma kabiliyetinin gelişmesi bakımından oldukça önemlidir. Duyma açısından da ameliyatın erken yapılması avantajlıdır. 

Kulak çok hassas bir organdır. İşitme ve denge açısından oldukça önemlidir. Kulak ses farklılığını çok ince / detaylı bir şekilde ayırt edebiliyor. İşitme kaybı çok ilerlemişse insanlar neredeyse hiçbir sesi duymaz. Bu durumda sesin yükseltilmesini sağlayan cihaz yeterli olmaz ve koklear implant isimli cihaz devreye girmesi gerekir. Koklear implanta biyonik kulak da denilir. 

Koklear implantın farklı parçaları vardır. Ses kulağın arkasına yerleştirilen mikrofon tarafından alınır. Mikrofonun üst tarafında bulunan konuşma işlemcisi ise mikrofondan aldığı sesleri düzenlemektedir. Buradan sinyal implantın kendisine gider ve orada elektriksel darbelere dönüşür. Implant ise ameliyat ile kulağa yerleştirilir. 

Implant ameliyatı sonrası işitme tamamen düzelmez. Fakat implant seslerin duyulması / anlaşılması açısından yardımcı olmaktadır; özellikle sesin nereden geldiğini anlamak, televizyon ve telefon konuşmalarını duyabilmek ve gürültülü ortamlarda tek bir sesi dinleyebilmek bakımından önemlidir. Bunun oturabilmesi açısından zamana ihtiyaç vardır. 

Koklear implant ameliyatı en çok çocuklarda yapılmaktadır. Aşırı işitme sorunu yaşayan çocuklarda bu ameliyatın erken yapılması konuşma kabiliyetinin gelişmesi bakımından oldukça önemlidir. Duyma açısından da ameliyatın erken yapılması avantajlıdır. 

Ameliyattan sonra kulakta hafif bir basınç hissedilir. Implant hemen kullanıma sokulmaz, ameliyattan sonra belli bir süre beklenir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.